ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το… φάντασμα του πληθωρισμού «στοιχειώνει» και τις ΗΠΑ - Το μετέωρο βήμα της Fed

Πληθωρισμός, ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναρριχήθηκε σε υψηλό 14 μηνών και πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια

Κακά τα μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς τον Αύγουστο ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,6% αντίστοιχα.

Ο δομικός δείκτης, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε αύξηση 4,3% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αναρριχήθηκε σε υψηλό 14 μηνών και πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

Πρόσφατα ο κορυφαίος οικονομολόγος David Rosenberg, εκτίμησε πως η αμερικανική οικονομία είναι πολύ κοντά στην ύφεση, ενώ αναφέρθηκε στα ομοιότητες του παρόντος σκηνικού με την χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008.

Ο βετεράνος οικονομολόγος και πρόεδρος της Rosenberg Research, εκτίμησε πως ο αντίκτυπος του πως οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως στην οικονομία και τις αγορές.

«Νομίζω ότι αν ξεφύγουμε από αυτή τη μικρή ύφεση, θα είναι θαύμα», ανέφερε. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο ο κορυφαίος οικονομολόγος είχε επισημάνει πως ο ενθουσιασμός που επικρατεί γύρω από την αγορά μετοχών προσομοιάζει με τη μανία που είχε προηγηθεί πριν από το Μεγάλο Κραχ της δεκαετίας του 1930, τη φούσκα dot com και την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Μάλιστα παρατηρούσε πως οι σε αρκετούς Αμερικανούς καταναλωτές υπάρχει έλλειψη μετρητών και ταυτόχρονα δυσκολεύουν οι συνθήκες δανεισμού.