ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τι φοβούνται οι αναλυτές για το πετρέλαιο – Η σύρραξη στο Ισραήλ και το Ιράν σε ρόλο μπαλαντέρ

Τι φοβούνται οι αναλυτές για το πετρέλαιο – Η σύρραξη στο Ισραήλ και το Ιράν σε ρόλο μπαλαντέρ

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας ένα νέο γεωπολιτικό κίνδυνο, σε μια αγορά που ταλαιπωρήθηκε από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, τη μείωση των αποθεμάτων και τις ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να καταστρέψουν τη ζήτηση.

Οι traders φοβούνται ότι μια κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση, στην οποία θα εμπλακεί η Τεχεράνη και, πιθανώς, οι ΗΠΑ. Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στον σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώτερα μέλη της Χεζμπολάχ.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι μεταφέρουν μια ομάδα κρούσης στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύουν τις μοίρες μαχητικών τους στην περιοχή. Με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να διαπραγματεύεται σχεδόν 5% υψηλότερα πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, οι αναλυτές προχωρούν σε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις συγκρούσεις στο Ισραήλ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

RBC Capital Markets: Το Ιράν είναι «πολύ μεγάλο μπαλαντέρ»

Το Ιράν είναι ένα «πολύ μεγάλο μπαλαντέρ» και θα δοθεί έμφαση στο πόσο έντονα κατηγορεί την Τεχεράνη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη διευκόλυνση των επιθέσεων, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της RBC Capital Markets LLC. Εάν το Ισραήλ εμπλέξει άμεσα το Ιράν, πιθανότατα θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεχίσει να υιοθετεί ένα ανεκτικό καθεστώς κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Επιπλέον, η προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξασφαλιστεί μια διπλωματική επαναφορά με τη Σαουδική Αραβία φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ επισφαλή θέση. Ενώ η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επέμενε στο Ισραήλ να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας εξομάλυνσης, δεδομένων των γεγονότων του Σαββατοκύριακου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κυβέρνηση που βρίσκεται τώρα σε πόλεμο να συμφωνεί με τέτοιους όρους.

Goldman Sachs: Εμμένει στην πρόβλεψη για 100 δολάρια

Ενώ η πρόβλεψη της Goldman Sachs Group Inc. για το Brent παραμένει στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Ιούνιο, οι αναλυτές Daan Struyven, Callum Bruce και Farouk Soussa επισήμαναν δύο πιθανές επιπτώσεις των επιθέσεων στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Πρώτον, η σύγκρουση μειώνει την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξομάλυνσης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, κάτι που καθιστά δύσκολη την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα η πιθανότητα να κλιμακωθεί το πολεμικό κλίμα στο Ισραήλ, θέτει σε κίνδυνο την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν.

Citigroup: Ανοδικές οι τάσεις

Από την πλευρά της η Citigroup επισημαίνει πως η επίθεση από τη Χαμάς έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, ωτσόσο το βασικό ζητούμενο είναι για πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι εχθροπραξίες.

Επιπλέον, φαίνεται πιθανό η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ να αναβληθεί, περιορίζοντας τις προσδοκίες ότι το Ριάντ θα μπορούσε να μειώσει ή να τερματίσει την περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ανέφερε η Citigroup.