ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Η «αρκούδα» της Μοrgan Stanley ξαναχτυπά - Μην ποντάρετε σε Christmas rally στις αγορές

Η «αρκούδα» της Μοrgan Stanley ξαναχτυπά - Μην ποντάρετε σε Christmas rally στις αγορές
AP Photo

O Mike Wilson, o κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, βλέπει μια ανάκαμψη στα κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 και στέλνει μήνυμα στους επενδυτές να διατηρήσουν αμυντική στάση απέναντι στις μετοχές, καθώς τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν.

Η πτωτική πορεία των αμερικανικών μετοχών μετά την κορύφωση της αγοράς τον Ιούλιο πρόκειται να συνεχιστεί σύμφωνα με τον Mike Wilson, που θεωρείται «αρκούδα» και ο οποίος προέβλεψε σωστά πως θα κινηθούν οι μετοχές το 2022. Τώρα διατηρεί την πρόβλεψή του για υποχώρηση 11% του S&P 500 από τα τρέχοντα επίπεδα, στις 3.900 μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Wilson αναμένει ότι τα κέρδη θα παραμείνουν υπό πίεση τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες καθώς η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται.

Η πρόσφατη μείωση των μετοχών οφείλεται στην ανατιμολόγηση ενός premium επί των αμερικανικών ομολόγων, σύμφωνα με τον κ. Wilson. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επιβαρύνει τις αποτιμήσεις για τις μετοχές και αναμένει ότι θα συνεχιστεί.

«Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ύφεση, που είναι το βασικό μας σενάριο, τα κέρδη δεν υποστηρίζουν επίπεδο 4.200 έως 4.300 για τον S&P 500», είπε.

Η τελευταία έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ έδειξε τη σταθερότητα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στον κ. Wilson οι αριθμοί ταιριάζουν με την αντίληψη ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις μετοχές.

Και μια πιθανή άνοδος στις τιμές του πετρελαίου ως αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς παραμένει μπαλαντέρ για τις αγορές, όπως επισημαίνει o κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley . «Η ερμηνεία της αγοράς είναι ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη σύγκρουση, όχι για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση προς το παρόν», είπε. «Αλλά εάν οι τιμές του πετρελαίου αρχίσουν πραγματικά να εκτοξεύονται ως αποτέλεσμα αυτού, τότε θα ανησυχώ περισσότερο για την πορεία των μετοχών», σημειώνει.