ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Η Γερμανία μπροστά στο χάος: «Τρύπα» 24 δισ. απειλεί την οικονομία

Η Γερμανία μπροστά στο χάος: «Τρύπα» 24 δισ. απειλεί την οικονομία

Ο Σολτς και κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού συναντώνται το απόγευμα της Τετάρτης για συνομιλίες σχετικά με την αναζήτηση λύσης στην άνευ προηγουμένου αναταραχή που έχει προκύψει με τον προϋπολογισμό

Η Γερμανία έχει μια πιθανή τρύπα στον προϋπολογισμό της για το 2024 έως και 24 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο βουλευτή από τον κυβερνών συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον οικονομικό της σχεδιασμό λόγω της απόφασης-βόμβας αυτού του μήνα από το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο έθεσε υπό αμφισβήτηση την πρακτική της χρήσης ειδικών κεφαλαίων. Υπό την παρούσα κατάσταση, δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να μεταφερθούν στον κανονικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το επόμενο έτος χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες που περιορίζουν τον καθαρό νέο δανεισμό.

Ο Ότο Φρίκε, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag για τους Ελεύθερους Δημοκράτες, είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μεταξύ 14 και 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αντίθετος στην έκτακτη αναστολή του ορίου δανεισμού, γνωστό ως «φρένο χρέους», για πέμπτη συνεχή χρονιά το 2024.

«Δεν βλέπω να αναστέλλεται ξανά το φρένο χρέους», είπε ο Φρίκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Κάλεσε τους εταίρους του FDP στην κυβερνητική συμμαχία να συμβιβαστούν στις προτεραιότητες των δαπανών, ενώ απέρριψε τη σχετική φημολογία ότι ο συνασπισμός θα μπορούσε να καταρρεύσει ή θα προκηρυχθούν νέες γενικές εκλογές.

«Και οι τρεις εταίροι πρέπει να βρουν τον τρόπο τους για να ξεφύγουν από αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τις αυξήσεις φόρων ως βιώσιμη επιλογή για να καλύψουν το χάσμα δαπανών.

Ο Σολτς και κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού συναντώνται το απόγευμα της Τετάρτης για συνομιλίες σχετικά με την αναζήτηση λύσης στην άνευ προηγουμένου αναταραχή που έχει προκύψει με τον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση ενέκρινε τη Δευτέρα έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2023 που περιλαμβάνει νέα αναστολή της πέδησης του χρέους. Αν και δεν σημαίνει ότι η Γερμανία αυξάνει το χρέος της, η κίνηση ενισχύει τον καθαρό δανεισμό για φέτος κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε 70,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλεί ξανά το «φρένο του χρέους» το 2024, αλλά είναι δύσκολο να περάσει αυτή την πρόταση στη βάση του κόμματός του (FDP).

Το δημοσιονομικό χάος στη Γερμανία αποτελέι απειλή για την οικονομία, εάν επιμείνει η αβεβαιότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων για το κλίμα και την ψηφιοποίηση, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.

«Η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση των πολιτικών στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης θα μπορούσε να επιβαρύνει τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση», ανέφερε ο ΟΟΣΑ και προσέθεσε πως «εάν χρειαστεί περισσότερη δημοσιονομική αυστηρότητα για να διατηρηθούν τα σχέδια δαπανών, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη».