ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» ο Σολτς – Ψάχνει εναγωνίως συμφωνία για τον προϋπολογισμό

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» ο Σολτς – Ψάχνει εναγωνίως συμφωνία για τον προϋπολογισμό
AP

Ο Όλαφ Σολτς αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ δύσκολες», ενώ την ίδια στιγμή απέκλεισε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού του θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα για να προσπαθήσουν να επισφραγίσουν μια συμφωνία για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2024, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς και οι εταίροι του από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους διαφωνούν για το οικονομικό σχέδιο του επόμενου έτους, καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης του περασμένου μήνα που περιορίζει τη χρήση κεφαλαίων εκτός προϋπολογισμού.

Η απόφαση - σοκ της 15ης Νοεμβρίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ανέτρεψε την πρακτική της κυβέρνησης για δεκαετίες, που αφορούσε στη χρήση των ειδικών λογαριασμών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και έθεσε υπό αμφισβήτηση δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες χρηματοδοτούμενες από το χρέος που πρέπει να συνυπολογιστούν στον τακτικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Ο Σολτς αναγνώρισε το Σαββατοκύριακο ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ δύσκολες», ενώ την ίδια στιγμή απέκλεισε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, πράσινες επιδοτήσεις ή στην στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Ο γεραμνός Καγκελάριος απαντώντας σε δημοσιογράφους αναγνώρισε πως το ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά όπως είπε «έχουμε κάνει τόση πρόοδο που μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να σας ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα σύντομα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που επισκέφθηκε, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις.

Στην τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπιούχνερ είπε ότι οι συνομιλίες είναι «πολύ προχωρημένες», ότι «πολλά ζητήματα έχουν διευκρινιστεί» και ότι ο συνασπισμός είναι «σίγουρος και αισιόδοξος».

Εάν ο Σολτς καταφέρει να επισφραγίσει μια τελική συμφωνία με τον υπουργό Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον υπουργό Οικονομικών του FDP Κρίστιαν Λίντνερ τη Δευτέρα το βράδυ ή τα ξημερώματα της Τρίτης, ενδέχεται να την παρουσιάσουν στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη το πρωί, είπαν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην να κατανομαστούν, καθώς οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.