ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Αρκούδες» για το πετρέλαιο οι αναλυτές – Υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους

«Αρκούδες» για το πετρέλαιο οι αναλυτές – Υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους

«Η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να στηρίξει την αγορά το 2024», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman, προσθέτοντας ότι αναμένουν πλήρη επέκταση των περικοπών του OPEC+.

Χαμηλώνουν τον πήχη για τις τιμές του πετρελαίου οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σε περιορισμένα επίπεδα.

Η Morgan Stanley μείωσε τις προβλέψεις για τις τιμές του αργού Brent φέτος κατά περίπου 9% σε περίπου 77 δολάρια το βαρέλι, υποδηλώνοντας πολύ μικρή άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα. Στην Ευρώπη, η UBS Group AG υποβάθμισε επίσης τις προοπτικές του «μαύρου χρυσού», λίγες εβδομάδες αφότου η Goldman Sachs Group Inc. έκανε το ίδιο.

Συγκεκριμένα η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αργού τύπου Brent το 2024 κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι, σε 70 έως 90 δολάρια. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι το Brent θα ανακάμψει στο ανώτατο επίπεδο των 85 δολαρίων ανά βαρέλι τον Ιούνιο του 2024 και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 81/80 δολάρια το 2024/2025 έναντι 92 δολαρίων προηγουμένως.

«Η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να στηρίξει την αγορά το 2024», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman, προσθέτοντας ότι αναμένουν πλήρη επέκταση των περικοπών του OPEC+.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αυξανόμενες προμήθειες εκτός του καρτέλ του ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία των αμερικανικών γεωτρύπανων σχιστόλιθου, θα είναι αρκετή για να ικανοποιήσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, η οποία αναμένεται να επιβραδυνθεί αισθητά φέτος, καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία χάνει την ισχύ της. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύτηκαν κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη και μόλις ανώτατο όριο την πρώτη ετήσια πτώση τους από το 2020.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε μια σχετικά επισφαλή ισορροπία το 2024», δήλωσε σε έκθεσή του ο Martijn Rats, παγκόσμιος στρατηγός πετρελαίου της Morgan Stanley. «Παρά τις χαμηλές επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να παραμείνει ισχυρή», σημείωσε ο Rats.

Μεταξύ πέντε μεγάλων τραπεζών της Wall Street, μόνο η Bank of America Corp. αναμένει τώρα σημαντικά κέρδη φέτος για το πετρέλαιο, προβλέποντας κατά μέσο όρο 90 δολάρια το βαρέλι. Η Citigroup Inc. παραμένει η πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας μέση τιμή για το «μαύρο χρυσό» στα περίπου 75 δολάρια το βαρέλι. Ο μέσος όρος των πέντε ετήσιων προβλέψεων ανέρχεται σε περίπου 81 δολάρια.