ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Πανωλεθρία για τους σορτάκηδες – «Χασούρα» 195 δισ. δολ. το 2023

Πανωλεθρία για τους σορτάκηδες – «Χασούρα» 195 δισ. δολ. το 2023

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ είχε ένα υπέροχο 2023, με αποτέλεσμα οι σορτάκηδες να υποστούν βαριές απώλειες.

Το 2023 δεν ήταν μία καλή χρονιά για τους οι short sellers, οι οποίο υπέστησαν ζημίες της τάξης των 195 δισ. δολ.. Η Tesla Inc. προκάλεσε τον μεγαλύτερο πόνο στους short sellers, με απώλειες 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ είχε ένα υπέροχο 2023 με τον S&P 500 Index να κερδίζει 24% και τον Nasdaq 100 Index να έχει την καλύτερη χρονιά από το 1999, με αποτέλεσμα οι σορτάκηδες να υποστούν βαριές απώλειες.

Οι μικροεπενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές των ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία ροών πελατών της Bank of America Corp. Εν τω μεταξύ τα hedge funds τοποθετήθηκαν μαζικά στις μετοχές, καθώς η Wall Street συνέχιζε να εκτινάσσεται στα ύψη.

Συνολικά, οι πελάτες της BofA ήταν καθαροί αγοραστές το 2023, διοχετεύοντας 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές μετοχές, δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής την Τζιλ Κάρεϊ Χολ σε σημείωμα προς τους πελάτες. Οι αγορές ήταν πιο έντονες από το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα», που σημείωσε τις πρώτες καθαρές εισροές τους στις μετοχές έπειτα από τέσσερα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι θεσμικοί και ιδιώτες πελάτες ήταν καθαροί πωλητές, με τον με τους τελευταίους να αποεπενδύονται από τις αμερικανικές μετοχές με το ταχύτερο ρυθμό από το 2019. Παρά τις απώλειες σε πρόσφατες συνεδριάσεις, ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 σημειώνουν κέρδη για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες. Οι αμερικανικές μετοχές εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι λόγω της ανθεκτικότητας που επέδειξε η οικονομία, των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα χαλαρώσει νωρίτερα τη νομισματική της πολιτική και των εκτιμήσεων για τεχνολογική έκρηξη που θα προκληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.

Πάντως καταλύτης για την πορεία των αγορών τους επόμενους μήνες αποτελούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια. Η Morgan Stanleυ προειδοποιεί τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2024, πως μπορεί να απογοητευτούν. Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο έχουν ενισχυθεί μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο. Οι αγορές δίνουν σήμερα πιθανότητες 75%, περίπου, για μείωση των επιτοκίων που θα αρχίσει τον Μάρτιο. Η Morgan Stanley Research έχει διαφορετική άποψη εκτιμώντας πως είναι απίθανο η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής να γίνει πριν από τον Ιούνιο.