ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ποντάρουν 8,7 δισ. δολ. στο κακάο οι κερδοσκόποι – Εκτοξεύεται η τιμή

Ποντάρουν 8,7 δισ. δολ. στο κακάο οι κερδοσκόποι – Εκτοξεύεται η τιμή
Unsplash

Το κακάο αυτό τον μήνα έσπασε το ρεκόρ 46 ετών, όταν η τιμή του εκτινάχθηκε στη Νέα Υόρκη σε περισσότερα από 5.500 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με κάποιους αναλυτές να προβλέπουν διπλασιασμό των τιμών στα 10.000 δολάρια

Στο κακάο επενδύει μαζικά το «έξυπνο χρήμα» από τα τέλη του περασμένου έτους, οδηγώντας σε ένα άνευ προηγουμένου ράλι το εμπόρευμα.

Το κακάο αυτό τον μήνα έσπασε το ρεκόρ 46 ετών, όταν η τιμή του εκτινάχθηκε στη Νέα Υόρκη σε περισσότερα από 5.500 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με κάποιους αναλυτές να προβλέπουν διπλασιασμό των τιμών στα 10.000 δολάρια ο τόνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κόκκοι κακάο διαπραγματεύονταν πριν από ένα χρόνο για 2.500 δολάρια και ότι το 2000 άλλαζαν χέρια με μόλις 650 δολάρια.

Τα κερδοσκοπικά κεφάλια ένα στοιχηματίσει 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάου στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ότι οι τιμές στο κακάο θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Το ποντάρισμα των hedge funds έχε αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδές, με το κακάο να ξεπερνά τα 5.500 δολάρια ανά τόνο, τιμή που είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες που πλήττουν τα δέντρα κακάο στις κύριες περιοχές καλλιέργειας κακάο στον κόσμο στη Δυτική Αφρική πυροδότησαν το ράλι, οι long θέσεις που άνοιξαν μαζικά τα hedge fund οδήγησαν σε εκτόξευση τις τιμές.

Τα hedge funds έχουν πιθανώς τη «μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο στο κακάο που είχαν ποτέ», δήλωσε ο Martijn Bron, ο οποίος ήταν παγκόσμιος επικεφαλής των εμπορικών συναλλαγών κακάο και σοκολάτας για τον γίγαντα γεωργικών προϊόντων Cargill μέχρι το 2022. «Τα hedge funds δεν είναι η αιτία της ανόδου », είπε, «αλλά σε ένα περιβάλλον αγοράς χαμηλότερης ρευστότητας, μπορούν να ενισχύσουν τις θεμελιωδώς δικαιολογημένες κινήσεις της αγοράς σε ακραία επίπεδα».

Ο Justin Grandison, διευθυντής μεσιτείας κακάο στην ABN AMRO Bank, δήλωσε ότι υπήρξε «μια εισροή χρημάτων σε ήπια εμπορεύματα» στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πολλά από αυτά τα κεφάλαια «χάθηκαν πριν από έξι με οκτώ χρόνια», μετά από απροσδόκητα καιρικά φαινόμενα και γεωπολιτικές κρίσεις. «Τώρα επιστρέφουν», είπε ο Γκρ Grandison.

Το κακάο ήταν μοναδική επένδυση φέτος που απέφερε κέρδη στα κερδοσκοπικά κεφάλια, σύμφωνα τη Société Générale. «Κάποια hedge funds που δεν επένδυαν σε κακάο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν πλέον αλλάξει στρατηγική», δήλωσε ο Harold de Boer, διευθύνων σύμβουλος στο Transtrend, ένα hedge fund με έδρα το Ρότερνταμ. Οι μεγάλοι μεταποιητές κακάο, που μετατρέπουν τους κόκκους σε βούτυρο κακάο, προσπαθούν να βρουν αρκετή προσφορά για να καλύψουν τη ζήτηση από τους σοκολατοποιούς, προειδοποιούν αναλυτές.