ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Η ώρα της μπύρας; Οι επενδυτές ποντάρουν στις ζυθοποιίες

Η ώρα της μπύρας; Οι επενδυτές ποντάρουν στις ζυθοποιίες

Στη μπύρα στρέφονται οι επενδυτές, γυρνώντας την πλάτη στα ακριβά οινοπνευματώδη.

Οι επενδυτές προτιμούν τα αποθέματα μπύρας ως έναν σχετικά φθηνό τρόπο για να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των εμπορικών σημάτων αλκοολούχων ποτών, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η χαλάρωση στις πιέσεις κόστους βοηθά τους ζυθοποιούς να κλείσουν το χάσμα από τους γίγαντες οινοπνευματωδών ποτών που τους έχουν ξεπεράσει εδώ και χρόνια.

Eνώ οι εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών γνώρισαν ανάπτυξη ρεκόρ κατά τη διάρκεια μιας μεταπανδημικής έκρηξης στα ακριβά οινοπνευματώδη, οι ζυθοποιίες αντιμετώπισαν τεράστιες αυξήσεις στο κόστος λόγω της εκτόξευσης στις τιμές της ενέργειας.

Αυτό μείωσε τα περιθώρια κέρδους και έπληξε τις πωλήσεις, καθώς οι ζυθοποιίες αύξησαν τις τιμές για να καλύψουν τους λογαριασμούς τους και επιτάχυνε τη στροφή από το κρασί και την μπύρα στα οινοπνευματώδη στις δυτικές αγορές. Αλλά τώρα οι ζυθοποιοί ετοιμάζονται για ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και ενισχύονται τις προσδοκίες για ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική ύφεση πλήττει τη ζήτηση για οινοπνευματώδη ποτά από εταιρείες και μερικοί επενδυτές αναρωτιούνται αν αντιμετωπίζουν μια πιο σοβαρή πρόκληση από την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την έκρηξη των πωλήσεων μετά την πανδημία, όταν υπήρξε στροφή στα ακριβά οινοπνευματώδη, τεκίλα, ουίσκι και άλλα.

«Ο άγνωστος Χ για τα οινοπνευματώδη ποτά έναντι της μπύρας είναι πόση ποσότητα υπάρχει στο ντουλάπι σας στο σπίτι», είπε ο Tom O'Hara, διαχειριστής χαρτοφυλακίου Janus Henderson του οποίου το ταμείο επενδύει σε μετοχές μπύρας, διατηρώντας μπουκάλια αλκοολούχων ποτών σε ντουλάπια για χρόνια.

Απούλητα μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών συσσωρεύονται ήδη σε ορισμένες αγορές, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε κορυφαίες εταιρείες όπως η Diageo, καθώς παρατηρείται στροφή ακριβά οινοπνευματώδη ποτά για φθηνότερες επιλογές. Οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις οινοπνευματωδών ποτών πιθανώς υποτιμήθηκαν, είπε ο O'Hara, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα είναι επίσης σχετικά ακριβά.

«Η μπύρα είναι πιο εύκολη: Είναι ανθεκτική, υπάρχει πολύ μικρή μείωση των συναλλαγών», συνέχισε ο O'Hara, προσθέτοντας ότι υπάρχει συναίνεση γύρω από αυτή την άποψη. Ο Moritz Kronenberger, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γερμανική Union Investment, η οποία επενδύει σε αλκοολούχα ποτά και μπύρα, είπε ότι ορισμένοι πότες φαίνεται να αλλάζουν από οινοπνευματώδη σε μπύρα.

Ωστόσο, ο Marco Scherer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Metzler Asset Management, θεωρεί ότι τα προβλήματα των εταιρειών οινοπνευματωδών ποτών είναι βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, είναι σε καλύτερη θέση να αυξήσουν τους όγκους τους, έχουν ισχυρά εμπορικά σήματα και μεγαλύτερη ισχύ τιμών από τις ζυθοποιίες.

Ενώ η μπύρα χάνει μερίδιο σε ορισμένες αγορές, σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται να αυξήσει τον όγκο της και να κερδίσει μερίδιο όσον αφορά τα λίτρα αλκοόλ που πωλούνται, ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμα αναλυτές της Jefferies.

Η εταιρεία ερευνών αγοράς Euromonitor International αναμένει ότι το μερίδιο της μπύρας στο συνολικό όγκο αλκοόλ θα αυξηθεί ελαφρά έως το 2027, με το μερίδιο των οινοπνευματωδών ποτών να υποχωρεί. Οι διεθνείς ζυθοποιοί εδραιώνουν όλο και περισσότερο τις μάρκες τους σε μεγάλες, αναδυόμενες αγορές στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, όπου η ζήτηση για μπύρα ενισχύεται, καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται, δήλωσαν οι αναλυτές της Jefferies.

Οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών μειώνονται αντιστρόφως σε τέτοιες αγορές, πιθανώς επειδή οι κατασκευαστές αλκοολούχων ποτών αύξησαν υπερβολικά τις τιμές, ενώ η μπύρα παραμένει προσιτή, δήλωσε ο Etienne Roux, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Truffle Asset Management, επενδυτής μπύρας. Οι μετοχές των οινοπνευματωδών ποτών είναι επίσης πολύ ακριβές δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, συνέχισε.