ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τρέλα των επενδυτών για bitcoin - Xτυπά ρεκόρ όλων των εποχών

Τρέλα των επενδυτών για bitcoin - Xτυπά ρεκόρ όλων των εποχών

Η τιμή του κρυπτονομίσματος ξεπέρασε τα 69.210 δολάρια το πρωί της Τρίτης πριν υποχωρήσει, σύμφωνα με το Coin Metrics

Το bitcoin εκτοξεύεται σε νέο υψηλό όλων των εποχών για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, με το φετινό ράλι νε τροφοδοτείται από τον ενθουσιασμό για τα ETF του κρυπτονομίσματος.

Η τιμή του κρυπτονομίσματος ξεπέρασε τα 69.210 δολάρια το πρωί της Τρίτης πριν υποχωρήσει, σύμφωνα με το Coin Metrics. Την τελευταία διαπραγμάτευση ήταν ελάχιστη αλλαγή στα 67.481 $. Η ναυαρχίδα της κρυπτογράφησης σημείωσε το προηγούμενο ρεκόρ των 68.982,20 $ στις 10 Νοεμβρίου 2021, περίπου ένα χρόνο πριν η καταστροφική αποτυχία του FTX ταλαιπωρήσει τη βιομηχανία κρυπτογράφησης σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν τη στιγμή της Lehman Brothers για τα κρυπτονομίσματα.

«Το Bitcoin που κατακτά το υψηλό όλων των εποχών, αποδεικνύει ότι δεν θα εξαφανιστεί ποτέ», δήλωσε ο Alex Thorn, επικεφαλής έρευνας στο Galaxy Digital. «Στα 15 χρόνια ύπαρξής του, το bitcoin έχει δει τέσσερις αυξήσεις 75%, και κάθε φορά επιστρέφει δριμύτερο», προσέθεσε.

Η Clara Medalie, διευθύντρια έρευνας στον πάροχο δεδομένων κρυπτογράφησης Kaiko, επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, λέγοντας ότι ένα νέο ρεκόρ είναι «ένα σημαντικό ψυχολογικό ορόσημο» και «επιδεικνύει την αξιοσημείωτη ικανότητα της αγοράς crypto να αντέχουν και να ανακάμπτουν παρά τις δύσκολες συνθήκες», σημείωσε η Medalie.

«Το Bitcoin γίνεται πιο χρήσιμο καθώς γίνεται πιο πολύτιμο», πρόσθεσε ο Alex Thorn. «Σε υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αγοράς και ημερήσια διακύμανση, μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερες κατανομές. Η αστάθεια του Bitcoin μειώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στις κατανομές να λαμβάνουν μεγαλύτερα μεγέθη θέσεων», επεσήμανε ο Thorn.

Στους καταλύτες που οδηγούν στην άνοδο του κρυπτονομίσματος περιλαμβάνονται τα ETF spot bitcoin των ΗΠΑ που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται νωρίτερα φέτος, μαζί με τη σύσφιξη της προσφοράς bitcoin στα τέλη Απριλίου.

Η ανοδική τάση της ναυαρχίδας κρυπτονομισμάτων επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

Το νέο ρεκόρ είναι ένας θρίαμβος για έναν κλάδο που βρίσκεται σε δύσκολη καμπή εδώ και καιρό καθώς φημολογίες και ενδεχόμενες αρνητικές αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών είχαν απομακρύνει τους επενδυτές από τη συγκεκριμένη αγορά.

«Οι πιθανότητες ήταν πάντα ενάντια στο bitcoin», είπε ο Alex Thorn, επικαλούμενος αρνητές που το αναφέρουν ως «φούσκα» και το συνέκριναν με τη «τουλιπομανία» στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του 1600. «Ο κόσμος δείχνει ξανά και ξανά ότι θέλει ένα αποκεντρωμένο, προγραμματικό, σπάνιο ψηφιακό νόμισμα».

Ορισμένοι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τα ETF σε bitcoin που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούν να τα αποτιμήσουν. Παρόλα αυτά, τα ETF spot bitcoin των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιηθεί και είναι εξαιρετικά δημοφιλή, με το iShares Bitcoin Trust (IBIT) της BlackRock να ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, με το bitcoin σε μια μια φρενήρη άνοδο, οι επενδυτές που εισέρχονται στην αγορά θα πρέπει να βαδίσουν προσεκτικά, καθώς τα μη πραγματοποιηθέντα περιθώρια κέρδους πλησιάζουν σε ακραία επίπεδα.

«Η αγορά βρίσκεται σε θέση για μια απότομη διόρθωση, πιθανώς μεταξύ 10% και 20%», δήλωσε ο Ed Tolson, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του crypto hedge fund Kbit. «Οποιαδήποτε μετατόπιση ενδιαφέροντος θα οδηγήσει σε διαδοχικές ρευστοποιήσεις στις αγορές διαρκούς ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Τα επόμενα τρίμηνα, αναμένουμε ότι το BTC θα έχει καλή απόδοση, αλλά με απότομες διορθώσεις στην πορεία», επεσήμανε.