ME TO N & ME TO Σ

Δημοκρατία με… πέτρες στα κεφάλια

Δημοκρατία με… πέτρες στα κεφάλια

Λένε ότι τον γείτονα δεν μπορείς να τον διαλέξεις. Και οι Έλληνες αιώνες τώρα γειτονεύουμε με τους Τούρκους.

Κατά σύμπτωση οι Τούρκοι ψηφίζουν μια εβδομάδα πριν από εμάς. Και δυστυχώς για αυτούς όποιος επιχειρεί να εκδημοκρατίσει την όλη διαδικασία τον… πετροβολούν.

Όχι μεταφορικά. Κυριολεκτικά. Σε πρόσφατη συγκέντρωση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, οι πέτρες έπεφταν βροχή. Με την ανοχή φυσικά της Αστυνομίας που απλά παρακολουθούσε… Αυτό είναι το δυστύχημα για τον τουρκικό λαό. Ότι μάλλον θέλουν πολλά χρόνια ακόμα για να κατακτήσουν το δικαίωμα στη δημοκρατία.

Το δυστύχημα για εμάς είναι πως θα συνεχίσουμε να γειτονεύουμε με αυτό το καθεστώς. Με ένα κράτος που έννοιες όπως δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερία κλπ. δεν παίζουν και πολύ μεγάλο ρόλο. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας.

Δεν ξέρω τι θα ψηφίσουν οι Τούρκοι και αν στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας θα βγει αυτός που όντως θα έχουν ψηφίσει. Γνωρίζω όμως καλά από την Ιστορία ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι σχέση θέλουμε να έχουμε με τους γείτονες και τι σχέση μπορούμε πραγματικά να έχουμε. Γιατί την καλή γειτονία πρέπει να τη θέλουν και οι δύο.

Δεν αρκεί να την επιθυμεί μόνο η μία πλευρά. Μακάρι οι αγκαλιές και οι ανθρώπινες στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους πρόσφατους σεισμούς να ήταν πραγματικές και κυρίως με κάποια προοπτική. Αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί το βαθύ τουρκικό κράτος, θαρρώ πως δεν έχουμε και πολλές ελπίδες.

Οι πέτρες που έπεσαν στα κεφάλια ανθρώπων που πήγαν απλά να παρακολουθήσουν μια προεκλογική ομιλία, δείχνουν πολλά… Το γεγονός ότι στην από εδώ πλευρά του Αιγαίου, ο κόσμος μπορεί να πηγαίνει σε όποια συγκέντρωση θέλει χωρίς να κινδυνεύει δείχνει επίσης πολλά.

Κυρίως ότι με τα όποια στραβά μας, σε τούτο τον τόπο υπάρχουν κάποια δεδομένα που απέναντι είναι ακόμα ζητούμενα. Κι αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Διαβάστε επίσης

Toυρκία: Η κρίση κόστους ζωής απειλεί την επανεκλογή του Ερντογάν - «Δεν μας φτάνουν τα λεφτά...»

Τουρκία - Εκλογές: Προβάδισμα και νίκη Κιλιτσντάρογλου έδειξε νέα δημοσκόπηση

Τουρκία: Σε άλλο επίπεδο η πολιτική αντιπαράθεση - Ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου «μέθυσο»