MEDIA

Ποιοι θέλουν ξένους επιτρόπους στην Αθήνα

Ποιοι θέλουν ξένους επιτρόπους στην Αθήνα

Σε επιβεβαίωση των φημών περί αποστολής διορισμένου ειδικού επιτρόπου για την Ελλάδα, προχωρά σήμερα ο Γερμανικός τύπος.

«Το Βερολίνο θέλει τον έλεγχο στον προϋπολογισμό της Αθήνας», αναφέρει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Welt του Βερολίνου.

«Επίτροπος περικοπών για την Αθήνα;» γράφει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine ο «επίτροπος για το πρόγραμμα περικοπών» ή «εντεταλμένος της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό» προτείνεται να έχει δικαίωμα συμμετοχής και βέτο στις αποφάσεις που αφορούν το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας, ενώ θα αναλάμβανε να εγκαταστήσει και ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου όλων των κρατικών δαπανών.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης είχαν επιβεβαιώσει ήδη από χθες στην Deutsche Welle ότι συζητείται να οριστεί ένας «εντεταλμένος προϋπολογισμού» για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ φαίνεται να υποστηρίζει επίσης την πρόταση περί επιτρόπου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ξεκαθαρίζει πως «κατά την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος χρειαζόμαστε καλύτερη ηγεσία και επιτήρηση. Αν οι Έλληνες δεν το καταφέρουν αυτό, τότε η ηγεσία και η επιτήρηση θα πρέπει να δοθούν έξωθεν, για παράδειγμα μέσω της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine την πρόταση περί επιτρόπου υποστηρίζει και ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,

Ωστόσο την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Φλόριαν Τόνκαρ απορρίπτει την πρόταση περί επιτρόπου.

Επικριτικός είναι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριττίν. «Πρόκειται για κλασσική συζήτηση αντιπερισπασμού που απευθύνεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή».