MEDIA

Το «κούρεμα» και οι εκλογές στα πρωτοσέλιδα

Το «κούρεμα» και οι εκλογές στα πρωτοσέλιδα

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η σταδιακή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι επικείμενες νέες περικοπές και οι πρόωρες εκλογές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αισιόδοξο κλίμα με το PSI".

Η εφημερίδα γράφει ότι "95,7% το κούρεμα του χρέους ύψους 105 δισ. ευρώ. Απέκλεισε κούρεμα των δανείων ιδιωτών από τις Τράπεζες ο Ευ. Βενιζέλος. Λ. Παπαδήμος: πατάμε σε στέρεο έδαφος, αλλά έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ανηφόρα".

Η ΑΥΓΗ: "PSI: "Σωτηρία" με... ύφεση 6,95%".

Κατά την εφημερίδα "κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, τύποις κατά 106 δισ. ουσία περί τα 70 δισ. ευρώ. Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των ταμείων στο PSI με ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παράνομα τα αναδρομικά των βουλευτών".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "όχι είπε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στην έφεση πρώην βουλευτής της ΝΔ, με την οποία ζητούσε αναδρομικές διαφορές αποδοχών. Παράλληλα το δικαστήριο, έκανε δεκτή την έφεση του ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον είχε δικαιώσει μερικά".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σε 4 δόσεις οι μειώσεις των μισθών στους υπαλλήλους του Δημοσίου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εγκύκλιος Σαχινίδη για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε νέα εγκύκλιο, η οποία ορίζει ότι η μείωση των μισθών των υπαλλήλων που λόγω του νέου μισθολογίου χάνουν άνω του 25% των συνολικών τους αποδοχών -κυρίως εργαζόμενοι σε υπουργεία- θα εφαρμοστεί σταδιακά".

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τι μας κρύβουν για το κούρεμα".

Η εφημερίδα σημειώνει "η εφιαλτική αλήθεια πίσω από τους (ανέξοδους) πανηγυρισμούς του υπερφίαλου Βενιζέλου. Μαθηματικά βέβαιη η ολική κατάρρευση των ασφαλ. ταμείων. Μικρομεσαίοι και καταναλωτές χωρίς χρηματοδότηση για πάρα πολλά χρόνια ".

ΕΘΝΟΣ: "Νέο τοπίο σε Ελλάδα-Ευρώπη μετά το PSI".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "από ισχυροποιημένη θέση δίνει πλέον η Ελλάδα τη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Η άτακτη χρεοκοπία αποφεύχθηκε με τρόπο βέβαιο και αποφασιστικό. Η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI δημιουργεί νέο σκηνικό και σε διεθνές επίπεδο. Η Ευρωζώνη αποκρούει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η σοβούσα αποσαθρωτική κρίση".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " Ψευτο-Ομάδα Έψιλον αποκαλεί τον γέροντα Παΐσιο... "Σατανιστή"! ".

Στο βασικό της θέμα επισημαίνει ότι "οι εν λόγω κύκλοι ενοχλήθηκαν ακριβώς επειδή η μελέτη της πραγματικότητας τους χαλάει εντελώς τα σχέδια και τους στερεί τη δυνατότητα να αυτοπαρουσιάζονται ως οι μόνοι "καθαροί Έλληνες" και άλλα παρόμοια! ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χτενίζουν τα μέτρα μετά το "κούρεμα" του χρέους".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "έρχονται νέες περικοπές στους μισθούς και κατάργηση Δώρων στο Δημόσιο, μειώσεις 10% και στις κύριες συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ. Δεν γλιτώνουν το τσεκούρι στις αποδοχές ένστολοι και γιατροί του ΕΣΥ. Τέλος στο πλήθος φοροαπαλλαγών".

ΕΣΤΙΑ: "Η ζαριά των εκλογών".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "οι πρόωρες εκλογές τις οποίες ετοιμάζονται να εξαγγείλουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αποτελούν ζαριά για τον τόπο. Αν η έκβασις των εκλογών επιβεβαιώση τις δημοσκοπήσεις, ο τόπος θα οδηγηθή σε πλήρες αδιέξοδο ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παράθυρο ελπίδας μετά το PSI".

Η εφημερίδα γράφει ότι "έχουμε μια τελευταία ευκαιρία. Ας μην τη χάσουμε, ήταν η κατακλείδα του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI)".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Και κούρεμα και ξύρισμα".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία υπολογίζεται ότι χάνουν 11 δισεκ. ευρώ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Σειρά στο κούρεμα παίρνουν οι δαπάνες".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τη σύνταξη μιας μελέτης προτάσεων για τις νέες περικοπές δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Η μελέτη θα περιλαμβάνει δέσμη προτάσεων η οποία θα δοθεί στην επόμενη κυβέρνηση και βάση αυτής θα περικόπτονται επιπλέον δαπάνες τριών δισ. για το 2013 και τριών δισ. για το 2014."

ΤΑ ΝΕΑ: "Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο. Επιτάχυνση κυβερνητικού έργου- ώρα για ανάπτυξη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων κλείνει για την Ελλάδα ένας τριακονταετής κύκλος υπερχρέωσης, που συνδυάστηκε με παραγωγική καχεξία. Ο κύκλος που κλείνει υπήρξε κατά γενική ομολογία φαύλος. Ο νέος πρέπει να αποδειχθεί κατά γενική απαίτηση ενάρετος".

Η ΝΙΚΗ: "Πως θα πετύχετε μείωση έως 50% στο ενοίκιό σας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τρόμος στους ιδιοκτήτες από τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σπίτια και καταστήματα. Τι προβλέπει η νομολογία του Αρείου Πάγου για να κουρέψετε το μηνιαίο μίσθωμα που πληρώνετε".

PRESS time: "Κι άλλα λεφτά στα κόμματα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Ελλάδα "κουρεύεται" και υποφέρει. Πάρτυ με τις επιχειρήσεις. Πόσα θα πάρουν έξτρα από τις εκλογές. Τα φέσια τους στις τράπεζες και οι "μαύρες τρύπες" των ταμείων τους. Τροπολογία σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήθελαν να διαγραφούν τα χρέη τους".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το κούρεμα εξαθλιώνει το λαό ενισχύει το κεφάλαιο".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "το κούρεμα του χρέους και η σχετική δανειακή συμφωνία έγιναν πίσω από τα συντρίμμια των εργασιακών, λαϊκών δικαιωμάτων ενώ κλιμακώνεται ο αντεργατικός, αντιλαϊκός πόλεμος που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα πιο γρήγορη τροχιά βίαιης χρεοκοπίας και εξαθλίωσης χωρίς τέλος".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΑΞΙΑ: "Έτσι θα φύγουμε μπροστά..."

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μετά το PSI... εκλογές, ισχυρές κυβέρνηση και εφαρμογή του μνημονίου. Αν δεν αλλάξουμε, θα βρεθούμε αντιμέτωποι και πάλι με την απειλή της χρεοκοπίας! Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας τη στιγμή που Ιταλία και Ισπανία θωρακίζουν την οικονομία τους".

ΕΞΠΡΕΣ: "Ενεργοποίηση των CACs για συμμετοχή έως 100% ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup ενεργοποιεί τα CACs, προκειμένου να ωθήσει στο 95,7% τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI, από το 85,8% ποσοστό στο οποίο σταμάτησε η εθελοντική συμμετοχή ".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Η χώρα ελπίζει".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στοίχημα η επιστροφή στην ανάπτυξη. Μείωση του χρέους κατά 105 δισ. Εγκρίθηκε η πρώτη δόση 35,7 δισ. από το νέο δάνειο. Ικανοποίηση Λ. Παπαδήμου και θετικά σχόλια από αξιωματούχους σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες".

ΚΕΡΔΟΣ: " Τώρα περιμένουμε τα λεφτά".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "με την υποχρεωτική επέκταση του κουρέματος σε όλα τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό Δίκαιο ολοκληρώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ιστορική αναδιάρθρωση αλλά με τη "σκιά" των cds".

Η εφημερίδα τονίζει "ποσό ύψους 105 δισ. ευρώ ή 51% του ΑΕΠ διαγράφεται από το δημόσιο χρέος, με την υλοποίηση του PSI, διαδικασία που στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι εθελοντικές συμμετοχές έφτασαν στο 84%, ενώ με την ενεργοποίηση των CACs η αξία των ομολόγων που εντάσσεται, αυξάνεται σε 197 δισ. ευρώ ή 95,7% των επιλέξιμων ομολόγων των 206 δισ. ευρώ ".