MEDIA

Η βελγική «L' Echo» αποθεώνει το Βενιζέλο

Η βελγική «L' Echo» αποθεώνει το Βενιζέλο

Διθυραμβικούς τόνους χρησιμοποιεί η βελγική εφημερίδα του Βελγίου «L' Echo», σκιαγραφώντας το προφίλ του Ε. Βενιζέλου.

Με τον τίτλο «Ο Βενιζέλος αφήνει το Οικονομικών για να ηγηθεί των Ελλήνων σοσιαλιστών», η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται ιδιαίτερα στην προσωπικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εν γένει στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Μάλιστα, η εφημερίδα ξεκινά με την πρώτη δήλωση του Ε. Βενιζέλου μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «ο τόνος που χρησιμοποίησε δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο που τον έχουν λιντσάρει ή τον έχουν αποκηρύξει, σε έναν άνθρωπο υποχρεωμένο να εγκαταλείψει τη θέση του για να αποσοβηθεί μια κρίση. Το αντίθετο. Χαλαρός, καταδεκτικός, ο Βενιζέλος, 55 ετών, επιβεβαίωσε την εκλογή του την Κυριακή ως προέδρου του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ».

Ο μοναδικός υποψήφιος

Ωστόσο, για τους Έλληνες, ο Ε. Βενιζέλος θα παραμείνει ως ο αμείλικτος «κύριος Λιτότητα», που πέρασε το Μεσοπρόθεσμο εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, το οποίο επιβάλλει στους Έλληνες να σφίξουν το ζωνάρι μέχρι το 2015.

«Διαδεχόμενος τον τεχνοκράτη Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τις Βρυξέλλες, αλλά δεν διέθετε την ανάλογη πολιτική δεξιότητα στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος έριξε όλο το βάρος στην υιοθέτηση του αντιδημοφιλούς νόμου, με την κοινή γνώμη όλο και περισσότερο κουρασμένη από την προσπάθεια», αναφέρει η εφημερίδα.

Ωστόσο, το φθινόπωρο, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των πιστωτών, που τον κατηγόρησαν για βραδύτητα και καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το προφίλ του Ε. Βενιζέλου

Η εφημερίδα δίδει έμφαση στο λόγο και την ευφράδεια του «λαμπρού συνταγματολόγου, που έβαλε στην άκρη την παλαιά του αντιπαλότητα με τον Γιώργο Παπανδρέου για να προσπαθήσει να σώσει τη χώρα», καίτοι τα προσόντα αυτά δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους πιστωτές για την αποτελεσματικότητα της χώρας.

«Χαίροντας της εκτίμησης των επιχειρηματικών κύκλων, γνώστης του βυζαντινού παρασκηνίου των κύκλων εξουσίας, κοντά στους ορθόδοξους κύκλους, αυτός ο γαλλόφωνος και γαλλόφιλος πολιτικός ήρθε αντιμέτωπος, το 2007, στις εσωκομματικές εκλογές των σοσιαλιστών με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε μόλις χάσει μια εκλογική μάχη», υποστηρίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ο άνδρας αυτός, που προέρχεται από τη μεγάλη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιήθηκε στο παρασκήνιο για να ετοιμάσει την άνοδό του. Οι παρεμβάσεις του στα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης του επέτρεψαν να επισημάνει το σημαντικό του ρόλο, ένα ρόλο-σκαλοπάτιγια να αναλάβει το κόμμα» , προσθέτει.