MEDIA

Η αναμονή της προκήρυξης εκλογών στις εφημερίδες

Η αναμονή της προκήρυξης εκλογών στις εφημερίδες

Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι η εν αναμονή της προκήρυξης εκλογών, δεν ήρθε ποτέ στη βουλή η πολυπόθητη τροπολογία-ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η τιμή των καυσίμων και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "712.076 είναι οι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι του Δημοσίου! (εκτός ΔΕΚΟ)".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (εκτός ΔΕΚΟ) μειώθηκε κατά 50.000, ενώ προσλήφθηκαν και μετατάχθηκαν 29.888. Στο Φανάρι ο Αντ.Σαμαράς εν όψει των Αγίων Ημερών...".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παίρνουν μπροστά οι τράπεζες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα ύψη οι τράπεζες με το δείκτη στο +21,05%. Σημάδι ευτυχούς κατάληξης ήταν και η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο χθες έκλεισε με άνοδο πάνω από 3% με τις τράπεζες να σέρνουν το χορό".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Κοίτα ποιοι μιλάνε".
Η εφημερίδα αναφέρει "θράσος Βενιζέλου. Με τον αέρα που του δίνουν οι "πειραγμένες" δημοσκοπήσεις ως... καταλληλότερου πρωθυπουργού πουλάει "επαναδιαπραγμάτευση" και φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Παρέλαβα χάος στα ταμεία του κόμματος, λέει ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ".

ΕΘΝΟΣ: "Αφετηρία με καμπανάκι Παπαδήμου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σταθμό για το μέλλον της χώρας αποτελεί η σημερινή διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών για τις 6 Μαΐου. Στόχος είναι να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας ανανεωμένης σκληρής προσπάθειας για την ανόρθωση της οικονομίας και την ανασυγκρότηση των θεσμών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Από εδώ και πέρα θα φανούν οι συνέπειες του ατυχήματος του Τσερνομπίλ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "χωμένα βαθιά μέσα στα λιβάδια του Κάνσας, τα "condos" πολυτέλειας, χτίζονται στον άξονα μιας εγκαταλελειμμένης βάσης πυραύλων για την εξυπηρέτηση ανήσυχων και πλουσίων ατόμων που προετοιμάζονται για την Ημέρα της Κρίσεως".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κομπίνα Βενιζέλου εξαφανίζει επιδόματα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αρχικά είχε αποφασιστεί οι κοινωνικές δαπάνες να περικοπούν κατά 2 δισ.ευρώ τη διετία 2013-2015, σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου Νο2 που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Τελικά όμως σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ και της ΕΕ οι κοινωνικές δαπάνες θα περικοπούν κατά 3 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014".

ΕΣΤΙΑ: "Αλλεπάλληλες πρόωρες εκλογές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι εκλογές της 6ης Μαΐου θα είναι οι 14ες μετά την Μεταπολίτευση του 1974. Κανονικά αν είχε τηρηθή ο κανόνας της τετραετίας που προβλέπει το Σύνταγμα, μέσα στα 38 αυτά χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει 10 βουλευτικές εκλογές και τώρα να διανύουμε το μέσον της 10ης Βουλής".

Η ΑΥΓΗ: "Μαύρο στο χάος του Μνημονίου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην τελική ευθεία για τις εκλογές, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Κινδυνολογία από Σαμαρά και Βενιζέλο εν όψει του καταποντισμού τους. Αλ.Τσίπρας:Κοινωνικό χάος προκαλεί το Μνημόνιο. Παράγων σταθερότητας και ελπίδας η πλειοψηφία της ευρύτερης Αριστεράς στη νέα Βουλή ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τεκμήρια φωτιά για τα ακίνητα ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι για τα πραγματικά εισοδήματά τους, αλλά για μεγαλύτερα, τα οποία θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων αυξημένων, ακόμη και κατά 200% τεκμηρίων διαβίωσης που ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στις 6 Μαΐου οι εκλογές της κρίσης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο δρόμος για την πιο κρίσιμη και αβέβαιη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών ανοίγει και επισήμως σήμερα. Ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος θα επισκεφθεί το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο θα ζητήσει την άμεση διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαΐου".

Η ΝΙΚΗ: "Πως άφησαν... στο σταυρό του μαρτυρίου χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η πολυπόθητη τροπολογία-ανάσα για όσους χρωστάνε στις τράπεζες που είχε υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει προς ψήφιση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή ".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Βάζουν φωτιά στον... οβελία τα καύσιμα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τις τιμές των καυσίμων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα θα γίνει η φετινή έξοδος του Πάσχα. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι η ακρίβεια στα καύσιμα είναι ένας ακόμη αναστολικός παράγοντας για τους εκδρομείς, ωστόσο η απεργία τη ΠΝΟ έστρεψε αρκετούς εκδρομείς σε χερσαίους προορισμούς".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Επικίνδυνες αλλαγές στο Δημόσιο για τα φτωχά λαϊκά στρώματα".
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχει προετοιμάσει σχέδιο νόμου "για την αναδιοργάνωση των υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου". Προωθούνται αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο. Οι αναδιαρθρώσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Παιδείας, Υγείας κλπ, αφορούν όχι μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά όλους τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους φτωχούς αγρότες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία".

ΤΑ ΝΕΑ: "Λύνουν γρίφους, ψάχνουν κράχτες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανοίγει και επισήμως απόψε η προεκλογική αυλαία:τα κόμματα προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους των ψηφοδελτίων και αναζητούν ονόματα-κράχτες. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σήμερα το 80% των υποψηφιοτήτων αλλά παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες ".

City Press: "Εξοδος με βροχές και ακρίβεια".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "με άστατο καιρό το ψήσιμο του οβελία. Καίει τους εκδρομείς η τιμή της βενζίνης, η οποία φτάνει τα 2 ευρώ. Ιδιαίτερα αυξημένη από αύριο η κίνηση στα λιμάνια ".

Metro: "Ψάχνουν από πού θα κόψουν... ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "προ τετελεσμένων η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς θα κληθεί να λάβει άμεσα σκληρά μέτρα. Υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αναζητούν ήδη φόρμουλα για νέες περικοπές".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Αδυναμία για είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανείσπρακτα παραμένουν τα ποσά φόρων προστίμων και προσαυξήσεων από υποθέσεις για τις οποίες το Δημόσιο έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια. Στα κρατικά ταμεία μόλις το 7,48% από τελεσίδικες φορολογικές υποθέσεις 8,2 δισ.ευρώ ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αισιοδοξία τώρα για τράπεζες -ΧΑ ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στο ΧΑ με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν κέρδη πάνω από 20%. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί άμεσα και με τρόπο ώστε να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Και όμως λεφτά υπάρχουν, αλλά αδυνατούν να τα εισπράξουν!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αγωνία για τα έσοδα. Η προεκλογική περίοδος παραλύει τις εφορίες. Από τα 8 δισ.που κατελόγισαν τα φορολογικά δικαστήρια εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία μόνο 600 εκατομμύρια ευρώ ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το σχέδιο για τις τράπεζες οδήγησε σε ράλι τις μετοχές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η προσδοκία άμεσης οριστικής λύσης και τερματισμού του μαραθωνίου της ανακεφαλαιοποίησης οδήγησε, χθες σε πάρτι τραπεζικών μετοχών την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με κέρδη του κλαδικού δείκτη που υπερέβησαν το 21%".