MEDIA

Μάκης Δελαπόρτας: Αποκαλύψεις για Βουγιουκλάκη, Βλαχοπούλου, Βέγγο, Αλεξανδράκη και Χρονοπούλου

Μάκης Δελαπόρτας: Αποκαλύψεις για Βουγιουκλάκη, Βλαχοπούλου, Βέγγο, Αλεξανδράκη και Χρονοπούλου
Ο Μάκης Δελαπόρτας μίλησε για τους μεγάλους αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Θανάσης Βέγγος
ANT1

Ο Μάκης Δελαπόρτας μίλησε για τους μεγάλους αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Θανάσης Βέγγος

Τις εμπειρίες του από τις συναντήσεις και τις εξομολογήσεις μεγάλων αστέρων του παλιού ελληνικού κινηματογράφου όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Θανάσης Βέγγος μοιράστηκε με τους τηλεθεατές του ΑΝΤ1 ο Μάκης Δελαπόρτας.

Αρχικά εξήγησε πώς κατάφερε να περισώσει 300 παλιές ελληνικές ταινίες πριν καταστραφούν. «Πήγα και ζήτησα από εταιρείες τα master tapes και μου είπαν “πάρ΄τα, κάνε τα ό,τι θες και πέτα τα. Μάζεψα το υλικό, τις μουσικές από 300 ταινίες πριν πεταχτούν στις χωματερές. Οι γονείς μου δεν είχαν καμία σχέση με το σινεμά. Ήταν καρμικό που γεννήθηκα δίπλα σε ένα θερινό σινεμά και εκεί πέρασα τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής μου. Η τρέλα μου ήταν να παίρνω ένα κασετοφωνάκι και πήγαινα και ηχογραφούσα τα τραγούδια».

Ο Μάκης Δελαπόρτας στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη με αφορμή ένα αυτόγραφο: «Μόνο για τη Βουγιουκλάκη ήταν ιεροτελεστία το αυτόγραφο. Χτυποκάρδι από όλους, για να δουν το είδωλό τους. Πήγα κι εγώ, με είδε και μου είπε “για να σε δω ξανθούλη, τι όμορφο που είσαι” Αυτό ήταν με πήρε κοντά της. Μου είπε ότι είδε μία φλόγα στα μάτια μου και από την άλλη έψαχνε ένα ξανθό παιδί για το “Καμπαρέ”».

Ο Μάκης Δελαπόρτας αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που είχαν Αλίκη Βουγιουκλάκη και Ρένα Βλαχοπούλου: «Εγώ ήμουν η αιτία που η Ρένα κι η Αλίκη βρέθηκαν μαζί. Ήταν σε μια βραδιά τιμητική για εμένα για τους 100 δίσκους του σινεμά. Δεν έπαιξαν ποτέ μαζί γιατί ήταν τα αντίπαλα δέη, δε γινόταν. Η Αλίκη αγαπούσε όμως πολύ τη Ρένα και μου έλεγε τι τυχερός είσαι που κάνεις παρέα με τη Ρένα. Θέλω να τη γνωρίσω από κοντά»

«Εκείνη τη βραδιά γνωρίστηκαν και σε μία εβδομάδα πήρα την Αλίκη και την πήγα στο σπίτι της Ρένας για να φάμε. Ενημέρωσα τη Ρένα ότι η Αλίκη δεν τρώει τίποτα και θα της έχεις λίγο ψαράκι και λίγη σαλατούλα. Λέει θα κάνω και κανένα κατσικάκι μην έρθει και κανένας άλλος. Η Αλίκη είχε ντυθεί σαν να πήγαινε σε κάποια δεξίωση. Άλλαξε και πήγαμε. Περάσαμε πολύ καλά εκείνο το βράδυ και βγάλαμε φωτογραφίες. Η Αλίκη τρελάθηκε με τη Ρένα, δεν την είχε γνωρίσει από κοντά ποτέ. Εκείνο το βράδυ έσκασε η Αλίκη κι έφαγε και κατσικάκι και πατατούλες» πρόσθεσε ο Μάκης Δελαπόρτας.

Η εξομολόγηση του Μάκη Δελαπόρτα συμπεριέλαβε, τέλος, και άγνωστες ιστορίες με μεγάλους πρωταγωνιστές όπως ο Θανάσης Βέγγος που «ήταν ο πιο ριψοκίνδυνος ηθοποιός. Έλεγε θα το κάνω και αν πάθω κάτι πείτε στην οικογένειά μου ότι την αγαπώ», ο Αλέκος Αλεξανδράκης ο οποίος «δεν δεχόταν ποτέ να βγει γυμνός σε καμία σκηνή. Τον παρακάλεσε ο Δαλιανίδης και τελικά φόρεσε μόνο το παντελόνι του», ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ο οποίος «στην “Αλίκη στο Ναυτικό” είχε και τα δύο πόδια μπανταρισμένα, έπαθε μόλυνση και σε όλα τα γυρίσματα στον Πόρο τα πόδια του είναι μπανταρισμένα» και η Μαίρη Χρονοπούλου «η οποία προερχόταν από πολύ βαρύ θεάτρο, ήταν του ποιοτικού. Όταν ο Δαλιανίδης την έβαλε να χορέψει τσιφτετέλι ήπιε κονιάκ και έτσι γύρισε τη σκηνή» στην ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια».

Ο Μάκης Δελαπόρτας αποκάλυψε, ακόμα ότι «η τελευταία σκηνή στο “Δόλωμα” με την Αλίκη και τον Βουλγαρίδη γυρίστηκε 13 φορές γιατί είχε φασαρία. Τη τελευταία φορά ξέχασαν να βάλουν φιλμ» προσθέτοντας «την τελευταία φορά που βγήκαμε με τον Παπαμιχαήλ γιατί δεν ήθελε να βγαίνει από το σπίτι του. Πήγαμε σε μία ταβέρνα κι όταν μπήκε με το μπαστουνάκι, γιατί είχε κάνει μία επέμβαση στο πόδι, τον είδε μία τσιγγάνα που πουλούσε λουλούδια με μπαστούνι και του είπε “α, ε Δημήτρη λεβεντόπαιδο, πώς κατάντησες έτσι;”. Αυτό ήταν, ο Δημήτρης, δεν ξαναβγήκε από το σπίτι».