MEDIA

Πίσω από τις κάλπες, κρύβεται ο Αλέξης...

Πίσω από τις κάλπες, κρύβεται ο Αλέξης...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να μετέχει σε οικουμενική κυβέρνηση, καθώς ήδη φαίνεται ότι προσβλέπει σε αύξηση των ποσοστών του εάν ξαναγίνουν εκλογές.

Η εκπομπή «Αποκαλύπτω» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο παρουσίασε την εκλογική τακτική, τους αθέατους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις των κομμάτων.

Άλλα λέει και άλλα κάνει, κατηγόρησε ο κ.Γιώργος Κοντογιάννης από τη Δημοκρατική Συμμαχία, αναφέροντας το παράδειγμα της απλής αναλογικής. «Μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας λέει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απλή αναλογική και ότι δεν μπορεί να παίρνει μπόνους 50 εδρών το πρώτο κόμμα. Μήπως θα έπρεπε τώρα, πριν από τις επόμενες εκλογές, να βγει και να αποποιηθεί του μπόνους και να εφαρμόσει στην πράξη την απλή αναλογική», αναρωτήθηκε ο κ. Κοντογιάννης.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Κώστας Χρυσόγονος αναφέρθηκε στο «παραθυράκι» του Συντάγματος, σημειώνοντας για το μπόνους των 50 εδρών: «Θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα εφ' όσον υποστηριχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνασπισμός κομμάτων. Δηλαδή, θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτος σε ψήφους και τις 50 έδρες να τις πάρει το δεύτερο κόμμα! Πιστεύω, όμως, ότι τελικά, αν γίνουν νέες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, θα πάρει την πριμοδότηση, αλλά τα υπόλοιπα θα ασκήσουν ενστάσεις», δήλωσε ο καθηγητής.

Το δίλημμα των νέων εκλογών, εφ΄ όσον γίνουν, θα είναι ευρώ ή δραχμή, δήλωσε ο εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αργύρης Ντινόπουλος και αναφερόμενος στον κ.Τσίπρα, επικαλέστηκε τη λογική: «Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική στο ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει. Τα μέτρα μονομερούς λιτότητας τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι δεν αποδίδει και δεν οδηγεί πουθενά. Στις νέες εκλογές ο κόσμος θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή και πιστεύω ότι θα επιλέξει ευρώ», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις του κ.Τσίπρα, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε μέχρι και προσλήψεις.

Αν το «μνημόνιο 1» είχε εφαρμοστεί, η χώρα θα είχε βγει από το λαγούμι, υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργος Μπήτρος.

«Το πρώτο μνημόνιο ήταν πολύ καλά γραμμένο. Από το 21% των ανέργων που έχουμε σήμερα, το 18% θα ήταν από το δημόσιο και μόλις το 3% από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έκαναν το ανάποδο. Και τώρα ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορεί να απορροφήσει όσους φύγουν από το δημόσιο», υποστήριξε ο κ. Μπήτρος.

Υποσχέσεις και υπερβολές

Όσα υπόσχονται τα κόμματα, θα μπορέσουν να τα εφαρμόσουν; Ο δημοσιογράφος κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος υποστήριξε ότι «όλοι οι πολιτικοί λένε υπερβολές. Στις εκλογές είναι σχετικά ειλικρινείς. Το ζήτημα είναι εάν η πραμάτεια τους είναι αξιόλογη».

Ο κόσμος χορταίνει με ψέματα, υποστήριξε ο πολιτευτής του ΛΑ.ΟΣ. πατέρας Σπυρίδων Τσάκαλος, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα.

«Ανέκαθεν ο κόσμος ήθελε να ακούει ψέματα, διότι η αλήθεια είναι πικρή. Τα 250 δισ. ευρώ που θα μας δώσουν, θα τα φέρει ο Τσίπρας από αλλού; Ήρθε η ώρα ο Τσίπρας να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά τον βλέπω να στρίβει», σημείωσε ο ίδιος.

Την αγανάκτηση και την αγωνία του κόσμου στα Γιάννενα μετέφερε ο blogger κ. Τρύφωνας Τιπούρτης.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στα Γιάννενα. Ο κόσμος ψήφισε και βλέπει να μην αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη. Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν πρότεινε κυβέρνηση εθνικού συμβιβασμού», είπε.

Η εκπομπή παρουσίασε στοιχεία για τα ομόλογα ύψους 435 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα την προσεχή Τρίτη. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» χαρακτήρισε το θέμα ο κ. Μπήτρος και πρότεινε να το αφήσουμε έξω από την... πόρτα του Όλι Ρεν και όσων εμπνεύστηκαν το μηχανισμό στήριξης.

Τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις του κοινού μετέφερε στο στούντιο ο Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος ήταν σε συνεχή επαφή με τους τηλεθεατές.