MEDIA

«Θα μας διώξουν ή όχι από το ευρώ»;

«Θα μας διώξουν ή όχι από το ευρώ»;

Θέλουν να μας διώξουν ή όχι από το ευρώ; Γιατί τα κόμματα δε λένε τα πράγματα ως έχουν στον λαό;

Μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» ο Κώστας Χαρδαβέλλας, δέχθηκε πολλαπλές ερμηνείες από τους καλεσμένους του αλλά και από μία ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε στο τέλος της εκπομπής ο Χάρης Λαζαρόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 49,3% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως πλέον δε μας θέλουν στην ευρωζώνη. Ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό εκτιμά πως αν μας διώξουν αυτό θα οφείλεται στη μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Δύσκολο ή εφιαλτικό»;

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά, Θάνος Τζήμερος σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που έδωσε στον Κ. Χαρδαβέλλα επικέντρωσε το «δίλημμα» των ημερών στο «δύσκολο και το εφιαλτικό σενάριο». Γι’ αυτόν, εύκολο σενάριο δεν υπάρχει.

Ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά, επανέλαβε την σύμπραξη με την Δράση του Στέφανου Μάνου και ξεκαθάρισε πως αν μπούνε στη Βουλή τότε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, σε όποιο κόμμα διαθέτει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Τα σουσούμια

Ο Παναγιώτης Γεννηματάς επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ξεκίνησε με ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή περί της ελληνικής «υστεροβουλίας» να εκτελεί τις υποχρεώσεις της, ενώ τόνισε πόσο μακριά βρίσκονται ορισμένοι πολιτικοί από την θεσμική λογική των ευρωπαϊκών κέντρων εξουσίας. Μίλησε για «σουσούμια ερασιτεχνών» από τα οποία βρίθει η ελληνική πολιτική σκηνή. Ο Π. Γεννηματάς τόνισε ιδιαίτερα πως ουδείς γνωρίζει πραγματικά τις αρνητικές συνέπειες από μία ενδεχόμενη έξοδο αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα συμβεί το «ατύχημα», ενώ ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην έκδοση ευρωομολόγου.

Οι Γερμανοί δεν μπλοφάρουν

Ο Χαράλαμπος Γκότσης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά εξήγησε πως «οι Γερμανοί ούτε παίζουν» αλλά «ούτε εκβιάζονται».«Οι Γερμανοί είναι άνθρωποι του τακτικού στρατού και όχι του ανταρτοπόλεμου», είπε ο Χ. Γκότσης. Τόνισε ιδιαίτερα το «γύρισμα» της γερμανικής κοινής γνώμης που πλέον ένα συντριπτικό ποσοστό (2/3) τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ. Κατά τον Χ. Γκότση η ενοποίηση όλων των χρεών της Ευρώπης, ενδεχομένως να ήταν μια καλή λύση για την Ελλάδα.

«Δεν είστε έλληνας αλλά γερμανός»!

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά τάχθηκε υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια γερμανοποίησης της Ευρώπης από την Μέρκελ, ενώ συγκρούστηκε έντονα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστα Δημητρίου ο οποίος συνδέθηκε με την εκπομπή μέσω Skype. Ακούγοντας τον να περιγράφει το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα και ειδικά το σημείο όπου ο Κ. Δημητρίου ανέφερε πως οι Γερμανοί ως μεγάλη δύναμη δεν πρόκειται να δεχθούν εκβιασμούς από οποιαδήποτε μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, ο Θ. Κατσανέβας τον απεκάλεσε «Γερμανό» και «εκπρόσωπο του Σόιμπλε» προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κ. Χαρδαβέλλα.

Καταστροφή η επιστροφή στην δραχμή

Ο Γιάννης Κοραχάης, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών θεώρησε «καταστροφικό το σενάριο» της επιστροφής στη δραχμή και ζήτησε από τις ηγεσίες των κομμάτων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Το ΠΑΣΟΚ πυλώνας σταθερότητας

Ο Βασίλης Κατσαφάδος, πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Πειραιώς, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την θολή «μαξιμαλιστική» του προεκλογική επιχειρηματολογία που βρίσκεται μακράν του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Ευρωσοσιαλιστικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ είναι ο πυλώνας σταθερότητας.

«Όχι σε ψήφο… αψήφιστη»

Η εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ, Σίσσυ Αλιγιζάκη, αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο 50) αναλύοντας τις διελκυστίνδες που θα προκύψουν σε μία πιθανή απόφαση εξόδου από το ευρώ.