MEDIA

Φ.Κουβέλης: Δεν θα με ενοχλούσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Φ.Κουβέλης: Δεν θα με ενοχλούσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και αιχμηρός ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, στην συνέντευξη του στον Κ. Χαρδαβέλλα και στην εκπομπή «Αποκαλύπτω», έκανε σαφές τον δρόμο που θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Κουβέλης προσδίδοντας στους πολιτικούς αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έλλειψη φερεγγυότητας, καθώς υπέγραψαν το μνημόνιο, αποκάλυψε στον Κ. Χαρδαβέλλα πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι η ακυβερνησία μπορεί να απειλήσει την Δημοκρατία ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει η ανάγκη και για τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

-Να ξεκαθαρίσουμε ένα θέμα, γιατί βάλατε σαν όρο την συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προσπαθούσε να δημιουργήσει ο κύριος Παπούλιας, τινάζοντας έτσι στον αέρα την μοναδική λύση που υπήρχε για μία κυβέρνηση με Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

«Εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατόν να υπάρξει πρώτον μία κυβέρνηση προοδευτική όταν η εντολή ήταν χέρια του κυρίου Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό τους είπαμε προχωρήστε. Εκείνη την περίοδο, να θυμίσω ότι ο Σαμαράς είχε πει ότι θα δώσει ψήφο ανοχής, ο Βενιζέλος ψήφο εμπιστοσύνης. Έχω την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τον σχηματισμό κυβέρνησης και μάλιστα με αριστερή σφραγίδα, με αριστερό πρόσχημα, γιατί πίστευε ότι στις επόμενες εκλογές θα είχε μεγαλύτερη δύναμη. Έτσι πίστευε. Όταν φτάσαμε στην τελική εντολή στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος διερευνούσε την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, πρότεινα και πάλι ένα μίνι προοδευτικό πρόγραμμα με την συμμετοχή όλων των δυνάμεων που υπηρετούσαν με την πολιτική τους δύο πράγματα: παραμονή χώρας στο ευρώ και το δεύτερο η σταδιακή σταδιακή αποδέσμευση από όρους και τις διεκδικήσεις του μνημονίου. Αναγκαία προϋπόθεση όμως για μία τέτοια κυβέρνηση ήταν η εξασφάλιση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η απουσία του δευτέρου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφάλιζε το στοιχείο της ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης».

-Οπότε πιστεύετε ότι θα είχαμε αντιδράσεις ίσως

«Βεβαίως θα ήταν μία κυβέρνηση που δεν θα μπορούσε να σταθεί, σκεφτείτε μια κυβέρνηση που δεν θα μετείχε το δεύτερο κόμμα, με το ΚΚΕ επίσης απ' έξω. Που θα μπορούσε να οδηγηθεί μια τέτοια κυβέρνηση».

-Άρα ήταν πρακτικά αδύνατο

«Ήταν πρακτικά αδύνατο ακριβώς και γι' αυτό επέμενα ότι είναι αναγκαία στοιχεία αυτά τα οποία προανέφερα, δηλαδή η ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία και βεβαίως το περιεχόμενο μιας προγραμματικής συμφωνίας όπως την περιέγραψα λίγο πριν».

-Όταν λέτε ότι θα υπάρχει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, αυτό σημαίνει ότι αίρεται και ο όρος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα;

«Η βασική επιλογή είναι να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση και όταν λέω προοδευτική όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με τους άξονες που προανέφερα με τις κόκκινες γραμμές και προφανέστατα με άμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να υπάρξουν»

-Ποιοι θα μπορούσαν να είναι σ' αυτήν την προοδευτική κυβέρνηση;

«Αυτοί πρέπει να αποδεχθούν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας προγραμματικής συμφωνίας».

-Προοδευτική κυβέρνηση και με Σαμαρά μέσα και Βενιζέλο ή μόνον κόμματα της Αριστεράς;

«Θα προτιμούσα να έχει προοδευτικές δυνάμεις αλλά εάν έχουμε συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα και μάλιστα με το περιεχόμενο το οποίο υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει, θα σας έλεγα δε και γραπτή συμφωνία. Και η γραπτή συμφωνία έχει μεγάλη σημασία και αξία. Όποιος την αθετήσει, την άλλη μέρα η καταγγελία μπροστά στον ελληνικό λαό. Αλλά όλα αυτά όμως συναρτώνται και με το εκλογικό αποτέλεσμα, πώς δηλαδή ο ελληνικός λαός ο οποίος κρατά το κλειδί στα χέρια του για να αγγίξει την κλειδαριά μιας κυβέρνησης για την χώρα, θα αποφασίσει να διατάξει τις πολιτικές δυνάμεις, τι δύναμη θα δώσει στα κόμματα».

-Άρα για εσάς μια προοδευτική κυβέρνηση, οπωσδήποτε δεν έχει να κάνει με αριστερά κόμματα, μπορεί μέσα να είναι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ...

«Βεβαίως, υπό την προϋπόθεση αποδοχής ενός συγκεκριμένου σαφούς –επιμένω στην λέξη σαφούς- περιεχομένου, διότι οι ασάφειες είναι δυνατόν να μην καταστήσουν βιώσιμη μια τέτοια κυβέρνηση. Είναι ζητούμενο εάν θα προκύψει. Βεβαίως εμείς θα απευθυνθούμε, θα εξαρτηθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, σ τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε την εντολή στα χέρια του πλην την πέταξε για να την σηκώσουμε εμείς, πλην όμως δεν καταφέραμε αυτό το οποίο θέλαμε, να έχει κυβέρνηση η χώρα και να μην οδηγηθούμε στις εκλογές που οδηγούμεθα στις 17 Ιουνίου».

-Αυτή η μίνιμουμ συμφωνία ή το πρόγραμμα που λέτε ότι πρέπει να είναι και έγγραφο θα πρέπει σε πρώτη φάση να είναι μετά από μία επεξεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή όλα τα κόμματα;

«Κοιτάξτε εμείς έχουμε την πρόταση μας σχεδόν έτοιμη. Θα είναι μία πρόταση συγκεκριμένων σημείων χωρίς μαξιμαλισμούς, χωρίς υπερβολές, για άμεσα μέτρα που μπορούν να σηκώσουν την κοινωνία επάνω και μπορώ να σας πώ μεερικά από αυτά: πρώτον να υπάρξει κατάργηση της νομοθεσίας που γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς και συμπαρέσυρε το σύνολο των αμοιβών προς τα κάτω, και αυτό είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό, το δεύτερο είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην πρότερη κατάσταση, με δεδομένο ότι έχει λήξει η τριτενέργεια και αυτήν την ώρα οι εργαζόμενοι, πέραν του γεγονότος ότι έχουν χάσει ένα πολύ σημαντικό μέρος από τις αποδοχές τους, αποδοχές που ούτως η άλλως είναι πολύ χαμηλές και δεινοπαθούν, προσέρχονται αναγκαστικά και υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε εργοδότης διαμορφώνει την ατομική σύμβαση επιβάλλοντας την άποψή του. Και μάλιστα έχουν πυινώσει τον τελευταίο καιρό όλα αυτά.

Το τρίτο στοιχείο, η άμεση διεκδίκηση της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τα τέλης του 2017-2018. Και λέω ως πολύ σημαντικό ζήτημα την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής διότι αυτό δίνει ανάσα και διότι κάποια μέτρα δεν τα αφήνει να εφαρμοστούν. Επίσης κι εν όψει μάλιστα των ιδιαίτερων συνθηκών που θα έχουμε δύσκολες συνθήκες, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, θα λιώσουν την κοινωνία, μέσα στον Ιούνιο έχουμε το νέο πακέτο μέτρων που είναι 11,5 δις., ευρώ.

Πως μπορούν να εξασφαλιστούν με ένα ισοδύναμο μέτρο; Μπορούν. Αν για παράδειγμα περικόψουμε τις περιτές δαπάνες νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης που βρίσκονται στην μαύρη τρύπα, δεν μιλάω για τις αναγκαίες δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων πους ήμερα όπως γνωρίζεται πολύ καλά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα φαρμακευτικής περίθαλψης.

Μπορούμε επίσης να περικόψουμε δαπάνες που επίσης βρίσκονται στην μαύρη τρύπα και αφορούν τα λειτουργικά της δημόσιας διοίκησης, όχι περικοπές μισθών αλλά περιττές λειτουργικές δαπάνες. Και βεβαίως είναι προς συζήτηση η περικοπή δαπανών που αφορούν στους αμυντικούς εξοπλισμούς και να πάμε στην λογική των αμυντικών εξοπλισμών που είναι αναγκαίοι και χρήσιμοι για τον τόπο και προφανώς αναφέρομαι σε εκείνες που μυρίζουν που έχουν διαφθορά, το περιττό, τον χρηματισμό».

-Είχε προκαλέσει δυσάρεστη εντύπωση αυτό που είπε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχθές σε μία συνέντευξη, ότι πρέπει να κόψουν τις αμυντικές δαπάνες, Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο ναι αλλά και οι απέναντι, και είπε: θα το ρισκάρουμε.

«Κανένα ρίσκο για την ασφάλεια της χώρας. ΓΙ' αυτό και μίλησα για εκείνες τις αμυντικές δαπάνες που είναι δυνατόν να περικοπούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια. Δε μπορεί κανένας να ρισκάρει με τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας διότι δεν εξαρτάται μόνον από το τι πράττεις εσύ αλλάκαι από κείνο που πράττουν και οι γείτονες σου με τους οποίους δεν έχεις και την καλύτερη σχέση».

-Ποια είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στο θέμα των Θράκης, της μειονότητας και των προβλημάτων που δημιουργούνται εκεί πέρα και με το τουρκικό προξενείο, αλλά και με άλλα θέματα, δεδομένου ότι υπήρξε θέμα με την κυρία Ρεπούση. Το ξέρετε πολύ καλά ότι έφυγε από την Βουλή για να μην μετάσχει στην τήρηση ενός λεπτού σιγής για την σφαγή των ποντίων.

« Η κυρία Ρεπούση δεν έφυγε για να εκδηλώσει έλλειψη σεβασμού στην μνήμη των Ποντίων. Η κυρία Ρεπούση είχε μια άποψη που κατέγραψε σε ένα βιβλίο το οποίο ένα χρόνο μετά η ίδια το αναμόρφωσε,. Καλό είναι να σταματήσουν κάποιοι να επενδύουν εθνικιστικά όταν η ΔΗΜΑΡ μιλάει με σαφήνεια για το ζήτημα αυτό, όταν ο πρόεδρος της όχι μόνον αγωνίστηκε για να αναγνωριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, ημέρα μνήμης και τιμής των Ποντίων αδελφών αλλά είναι γνωστό ότι έχω και πρωτοβουλίες προκειμένου η γενοκτονία να αναγνωριστεί στη παγκόσμια κοινότητα. Ας σταματήσουν κάποιοι να επενδύουν εθνικιστικά διότι ερμηνεύω-δεν δικαιολογώ, επιλέγουν και ένα τέτοιο ζήτημα για να επιτεθούν στην ΔΗΜΑΡ.

Στην Θράκη, υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει έλληνες και ελληνίδες πολίτες και ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται όπως ακριβώς προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν εκχωρώ και το ελάχιστο δικαίωμα της Ελλάδας μας στην οποιαδήποτε σκοπιμότητα και στις οποιεσδήποτε βλέψεις είτε του Προξενείου, είτε του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

-Σας απασχολεί η δράση του προξενείου;.

« Διαχρονικά... και όχι μόνον σήμερα, αλλά ακριβώς εκεί βρίσκεται η υποχρέωση της συντεταγμένης εθνικής μας πολιτικής. Μια πολιτική η οποία ενσωματώνει την μειονότητα στην ελληνική πραγματικότητα και δεν την αφήνει να γίνεται υποχείριο και στοιχείο εκμετάλλευσης από την πλευρά της εξωτερικής πολιτικής της Τουρίας. Η μειονότητα έχει δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις κι αυτά προβλέονται και από το ελληνικό σύνταγμα και από την συνθήκης της Λοζάνης».

-Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα των Σκοπίων;

«Εδώ ευτυχώς έχουμε εθνική στρατηγική, πρέπει να βρεθεί μία λύση αναφορικά με το όνομα κοινής συμφωνίας. Εμένα δεν θα με ενοχλούσε αν είχαμε και έναν γεωγραφικό προσδιορισμό προκειμένου αυτή η υπόθεση να τελειώσει»

-Βόρεια Μακεδονία, ας πούμε;

«Ναι και τούτο δεν αποτελεί ούτε κατ' ελάχιστον στοιχείο εκχώρησης της ιστορίας μας, της ιστορικής μας μνήμης, της αγάπης μας για την πατρίδα και του σεβασμού του ονόματος μας».

-Διαβάζω στις συνεντεύξεις σας ότι λέτε δεν είναι φερέγγυα πρόσωπα όσοι προσυπέγραψαν την καταδίκη της Ελλάδας, Σαμαράς και Βενιζέλος. Θα συνεργαστείτε με πρόσωπα που κατά την άποψή σας δεν είναι φερέγγυα;

«Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πολλά πρόσωπα αλλά έχουν και πρόσωπα που συνδέονται με την υπογραφή αυτών των κειμένων, κείμενα που έχουν ένα δυσβάσταχτο περιεχόμενο, ένα περιεχόμενο αρνητικό και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά και των προβλημάτων των πολιτών, Η φερεγγυότητα των προσώπων για μένα είναι εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο, βεβαίως πάντοτε σε συνδυασμό με το περιεχόμενο μιας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας που μπορεί να κρατάει την Ελλάδα ζωντανή και να οδηγεί την κοινωνία στο να είναι όρθια».

-Τώρα που είπατε για άλλα πρόσωπα, εννοείτε δηλαδή ότι δεν θα συνεργαζόσασταν με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο , θα αναζητούσατε και άλλα πρόσωπα;

«Θεωρώ ότι δεν μπορούν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα έχουν μερίδιο κυβέρνησης ή συγκυβέρνησης στον τόπο και αυτό είναι τελείως διαφορετικό».

-Δηλαδή, όχι Σαμαράς, όχι Βενιζέλος.

«Βεβαίως. Αλλωστε άκουσα και τον ίδιον τον κύριο Βενιζέλο να λέει ότι δεν είναι αυτοσκοπός και ότι πρόσωπα...»

-Δεν το έχει πει και ο κύριος Σαμαράς όμως;

«Ο κύριος Σαμαράς μπορεί να μην το λέει, μπορεί να διεκδικεί και το αντίθετο, αλλά εγώ έχω συγκεκριμένη θέση».

-Που είναι μη συνεργασία με τα συγκεκριμένα πρόσωπα...

«Τα οποία ευθύνονται με την υπογραφή τους»

-Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο ή δεύτερο κόμμα, εντολή διακυβέρνησης και βάζει ένα συγκεκριμένο ως θέμα αυτό που λέει, μονομερή διαγραφή του μνημονίου, ποια θα είναι η θέση σας;

«Διαφωνώ διότι η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου σημαίνει άνοιγμα της πόρτας για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και το ευρώ. Γι' αυτό και υποστηρίζω και επιμένω σε ταυτόχρονες έννοιες, στο εσωτερικό της χώρας, εκεί που ασκείται η δική μας πολιτική για την εξασφάλιση των ισοδύναμων μέτρων, για την ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων για την στήριξη των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, για την δημουργία θέσεων εργασίας μέσα από την προώθηση ενός αναπτυξιακού πενταετούς προγράμματος που όπως γνωρίζετε κι εσείς το έχω επίμονα διεκδικήσει και είναι εξαιρετικά ρεαλιστικός ο στόχος, όχι μόνον τώρα, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου και το απέρριψε διά της σιωπής του ή όταν αργότερα ήταν πρωθυπουργός ο κύριος Παπαδήμου. Και οι δύο έκριναν ότι είναι εξαιρετικά ρεααλιστικός ο στόχος και εξαιρετικά αναγκαίο αυτό το πρόγραμμα. Και ποτέ δεν έγινε. Υπάρχουν κι άλλα. Τι γίνεται για παράδειγμα με το περιουσιολόγιο, αναφέρομαι σε αυτό διότι η καταγραφή της περιοσυίας και ιδιαίτερα της μεγάλης, έχει σχέση με έσοδα που λείπουν, έχει σχέση με την παραοικονομία που λυμαίνεται το 30% του ΑΕΠ».

-Θεωρείται ότι εσκεμενα δεν έγινε ή ότι είναι αδυναμία της πολιτείας;

«Αν επρόκειτο για μία αδυναμία, αυτή η αδυναμία θα διαρκούσε για ένα, δύο με τρία χρόνια. Εδώ αφορά σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα., Εάν ήταν αδυναμία στην πρώτη φάση όταν την κυβέρνηση είχε ο Γ. Παπανδρέου, του το' πα να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με την Ελβετία για να εισπράξει η Ελλάδα, εκείνο που έχει εισπράξει η Γερμανία ή η Αγγλία. Η Γερμανία είχε εισπράξει ως προκαταβολή παρακρατηθέντως φόρου τραπεζικών καταθέσεων γερμανών πολιτών στην Ελβετία, δύο δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Η δε Αγγλία πριν από τέσσερις μήνες εισέπραξε 600 εκατομμύρια, επίσης ως προκαταβολή διακρατηθέντος φόρου, Όταν τον Μάϊο του 2010 εμφανίστηκα στην Βουλή και είπα ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Λιχτενστάϊν υπάρχουν καταθέσεις ελλήνων πολιτών ποιος ήλεγξε; Και είχα την διαβεβαίωση τότε ότι θα ελεχθούν και αργότερα επί υπουργείας στο υπουργείο Οικονομικών του κυρίου Βενιζέλου, βγήκα και μίλησα για τις καταθέσεις στην Ελβετία, δεν έγινε τίποτα. Δικαιούμαι κατά συνέπεια να σκέφτομαι μαζί με τον κάθε πολίτη, ότι σκοπιμότητα υπάρχει».

-Βάζετε έναν χρόνικό ορίζοντα για την απαγκίστρωση;

«Σας μίλησα για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να υπάρξουν και αυτά είναι στοιχεία της αποδέσμευσης απαγκίστρωσης. Υπάρχουν και άλλα τα οποία είναι δυνατόν, είναι ακριβώς η χρονική επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτή δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, διότι η δημοσιονομική προσαρμογή εμπεριέχει μέτρα. Αρα όταν επιμηκυνθεί ο χρόνος έχεις και την δυνατότητα να αφήσεις στην άκρη μέτρα ή να λάβεις επιεικέστερα, ποιο αν θέλετε, εύκολα και είναι άλλο πράγμα να ζεις κάτω από την δημοσιονομική ασφυξία μιας δημοσιονομικής προσαρμογής που το μνημόνιο σε καλεί άμεσα να επιβάλλεις».

-Ας πάμε στο καλό σενάριο, Δευτέρα 18 Ιουνίου υπάρχει μία κυβέρνηση συνεργασίας, πάμε και διαπραγματευόμαστε αλλά οι Ευρωπαίοι μας δίνουν κάτι ελάχιστο από αυτά που ζητάμε. Ποια είναι η επόμενη μέρα;

«Υπάρχουν τα ισοδύναμα μέτρα. Στην ιστορία της διεκδίκησης για την διαπραγμάτευση και την αποδέσμευση δεν προσέρχομαι για να έχω υποταγή αλλά για να διεκδικήσω. Όταν μάλιστα ξέρω καλά ότι σήμερα το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη αλλάζει, όταν ξέρω ότι συζητάει η Ευρώπη την απομάκρυνση από την ασφυξία του γαλλογερμανικού άξονα Μέρκελ-Σαρκοζί, όταν ξέρω υπεύθυνα ότι συζητείται αυτήν την ώρα η ένταξη ενός αναπτυξιακού πακέτου στην υπάρχουσα κατάσταση ή ενός προγράμματος το οποίο θέλω να διεκδικήσει η πατρίδα μου αλλά δεν το διεκδίκησε με τις κυβερνήσεις που είχε για την απασχόληση των νέων. Αναμφισβήτητα δεν είναι εύκολα τα πράγματα αλλά θέλει διεκδίκηση για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και να υπάρξουν όλα εκείνα τα μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν».

-Είναι εύκολο για την Ελλάδα η αποχώρηση μας από την ευρωζώνη;

«Η αναχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη και μάλιστα οικειοθελώς όπως την εισηγείται η άποψη που κάποιοι διατυπώνουν, θα έχει δυσμενείς αντανακλαστικές συνέπειες συνολικότερα για την Ευρώπη, αλλά μην ξεχνάμε ότι το δικό μας ΑΕΠ συμμετέχει με 2,75 στο πανευρπωαϊκό ΑΕΠ. Ότι βεβαίως δεν το θέλει η Ευρώπη αυτό, είναι γεγονός. Αλλά δεν θα γίνει συγκλονισμός όταν ξέρετε πολύ καλά ότι στην Γερμανία αναπτύχθηκε η θεωρία του σάπιου δαχτύλου, αυτό που έχει πάθει γάγγραινα προτιμούν οι γερμανοί να κοπεί αυτό το δάχτυλο για να γλιτώσει το χέρι. Το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή δεν είναι μόνον ότι θα δημιουργήσει έναν καλπάζοντα πληθωρισμό, είναι ότι θα γκρεμίσει ακόμη πιο κάτω τις αποδοχές, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση μισθών και συντάξεων περίπου 50%, ταυτόχρονα θα αγοράζουμε πολλά διότι η πλειονότητα των αγαθών είναι εισαγόμενα, θα αγοράζουμε με δραχμές και θα πληρώνουμε σε τιμές ευρώ. Για σκεφτείτε πόσο θα αγοράζουμε το πετρέλαιο, ηλεκτρικά σκεύη, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Θα υπάρχει και το στοιχείο της οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης».

-Παραμονή στο ευρώ ακόμη και αν ο μισός πληθυσμός πονάει, υποφέρει;

«Δεν θεωρώ αυτοσκοπό την παραμονή μας στο ευρώ. Εγώ το αποκλείω από την δική μου πολιτική διεκδίκηση. Εάν όμωςναυτό συμβεί ερήμην μακριά από την πολιτική μου διεκδίκηση... θα υπάρξει ο αγώνας μου για να κρατηθεί ο τόπος. Δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό. Θα γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός με ποσοστό 80% θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και το ευρώ. Καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός τι σημαίνει αυτό».

-Υπάρχει η αντίδραση, θέλουμε το ευρώ από τη μία αλλά από την άλλη δε θέλουμε το μνημόνιο

«Μα γι' αυτό υποστηρίζω την σταδιακή αποδεσμευση, μόνον μονομερής καταγελία του μνημονίου ή τριετείς παύση πληρωμών είναι διακυμάνσεις των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά καιρούς. Η τελευταία του διακύμανση που στάθηκε στην επιστοή Ρομπάι και Μπαρόζο... πρόκειται για πολύ σοβαρά πράγματα και δεν επιτρέπεται ούτε αμφισημία, ούτε ταλαντευόμενη πολιτική άποψη...»

-Αν κληθείτε να γίνεται πρωθυπουργός τι θα κάνετε;

«Εγώ είπα ήδη στην περίοδο που είχαμε τις διερευνητικές εντολές, δεν διεκδικώ τίποτα για τον εαυτό μου, το μόνο που διεκδικώ είναι να έχω την χαρά και την ικανοποίηση ότι υπήρξε στην χώρα μου και θα υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση για να μην πέσουμε στην ανασφάλεια και στην ακυβερνησία. Όταν έχεις ακυβερνησία τότε αρχίζουν και άλλα ζητήματα. Ας φυλαχτούμε, η κρίση της οικονομίας, η κρίση της κοινωνίας να μην γίνει κρίση της δημοκρατίας. Δεν υπαινίσσομαι τίποτα».

-Εγώ επιμένω σε αυτό, αν έρθουν οι άλλοι και πουν ότι ο Κουβέλης είναι μία λύση, θα αναλαμβάνατε τον βαρύ ρόλο της πρωθυπουργίας;

«Για μένα το ζητούμενο είναι η προγραμματική προοδευτική συμφωνία, στηρίζει την χώρα και την κοινωνία, θα ελαφρύνει την κοινωνία από την κατάσταση που σήμερα βρίσκεται, η κοινωνία σήμερα είναι κονιορτοποιημένη. Αυτά υπηρετώ και αυτά θέλω με συνέπεια Μου ήταν πάρα πολύ εύκολο προτού φτάσουμε στις εκλογές της 6ης Μαΐου με μεγαλύτερες κορόνες από αυτές που ακούστηκαν από κάποιους άλλους, να καβαλήσω τον πήγασο του θυμού και να μην πω την θετική μου άποψη χαϊδεύονται αυτιά και συνειδήσεις. Καταλαβαίνω τον θυμό, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει την θετική του ψήφο ο ελληνικός λαός».

-Τι περιμένετε στις 18 Ιουνίου ως ένας έμπειρος πολιτικός

«Δεν αναμένω σημαντικές μεταβολές, θα υπάρξουν αλλά, όχι σημαντικές».

- Ακυβερνησία και τρίτες εκλογές;

«Πρέπει να τις αποφύγουμε, αλλά δεν τις αποκλείω. Θέλω να τις αποκλείω σε ότι αφορά την δική μου ευθύνη απέναντι στην χώρα και στην κοινωνία, ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί η αντίληψη ότι ο τόπος πρέπει να έχει κυβέρνηση. Δεν αντέχει σε τριτη εκλογική αναμέτρηση η χώρα. Αλλά δεν μπορώ να την αποκλείσω».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη: