MEDIA

Spiegel: Το Ισραήλ εξοπλίζει με πυρηνικά γερμανικά υποβρύχια

Spiegel: Το Ισραήλ εξοπλίζει με πυρηνικά γερμανικά υποβρύχια

Στη συνεργασία Γερμανίας-Ισραήλ στον εξοπλιστικό τομέα αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», αποκαλύπτοντας συμφωνία παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το περιοδικό στο τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου, υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση βοηθάει το Ισραήλ στη διεύρυνση του πυρηνικού του εξοπλισμού. H ισραηλινή κυβέρνηση εξοπλίζει υποβρύχια, τα οποία ναυπηγήθηκαν στο Κίελο και πληρώθηκαν στη συνέχεια από το Βερολίνο, με πυραύλους οι οποίοι φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η εκτόξευσή τους γίνεται με τη βοήθεια ενός μέχρι τώρα μυστικού υδραυλικού συστήματος. «Οι Γερμανοί μπορούν να είναι περήφανοι που διασφάλισαν για πολλά χρόνια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ», δηλώνει στο περιοδικό ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Spiegel, τρία υποβρύχια που κατασκευάστηκαν στο Κίελο έχουν ήδη παραδοθεί και άλλα τρία θα παραδοθούν μέχρι το 2017. Επιπλέον, το Ισραήλ σκέπτεται να παραγγείλει στη Γερμανία τρία ακόμη. Οι όροι πληρωμής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για το Ισραήλ, καθώς η γερμανική κυβέρνηση για το έκτο υποβρύχιο αναλαμβάνει να καλύψει το ένα τρίτο του κόστους κατασκευής ύψους 135 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αρχίσει να το αποπληρώνει το Ισραήλ το 2015.

Το Βερολίνο δηλώνει μέχρι στιγμής άγνοια για εξοπλισμό των σκαφών, ενώ πάγια θέση του Ισραήλ είναι ούτε να αρνείται ούτε να διαψεύδει πως είναι πυρηνική δύναμη.

spiegel-ypov