MEDIA

Τα βιβλία κατακλύζουν την τηλεόραση - Οι ιστορίες που θα γίνουν σειρές

Τα βιβλία κατακλύζουν την τηλεόραση - Οι ιστορίες που θα γίνουν σειρές
UNSPLASH

Μια από τις τάσεις, των τελευταίων ετών, είναι οι μεταφορές βιβλίων στην τηλεόραση

Οι προτάσεις που κάνουν τα στελέχη των καναλιών για την επόμενη χρονιά είναι πολλές και η μυθοπλασία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον προγραμματισμό. Οι σειρές, που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι δεκάδες και το σπουδαίο είναι ότι κάποιες από αυτές βασίζονται σε βιβλία. Είναι, άλλωστε, μία τάση που έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια.

Στον ALPHA έχει ήδη «κλειδώσει» η μεταφορά του βιβλίου «Το προξενιό της Ιουλίας», που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Πολίτη. Η ιστορία επικεντρώνεται στο προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό, που έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο ολάκερου του κάμπου της Λάρισας. Έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της. Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της. Έξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, η νεαρή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα προσπαθεί να της πάρει μια συνέντευξη μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου και κρατείται. Οι αχνές μνήμες της καταδικασμένης, που δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο, θα τους γυρίσουν πέντε χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή εποχή τον Δεκέμβριο του 1949. Η αφήγησή της γεννά ζωηρές υποψίες πως υπάρχει μια «πλάγια ιστορία», μια δεύτερη εξήγηση των γεγονότων που η αποδοχή και απόδειξή της μπορεί να την αθωώσει. Αλλά ο χρόνος που τους απομένει είναι λιγοστός. Υποθέσεις, συνδέσεις γεγονότων, συνειρμοί, αποφάσεις κι ένας αγώνας δρόμου για να αποδείξουν την αθωότητά της, ενώ οι δείκτες του ρολογιού έχουν ξεκινήσει ήδη να μετρούν αντίστροφα.

Το «Μαύρο Νυφικό» θα «πάρει ζωή» στον ίδιο σταθμό. Πρόκειται για τη μεταφορά του μυθιστορήματος της Ειρήνης Μαλάμου, που ξεχωρίζει για τη συγκινητική του ιστορία. Το σενάριο θα μας ταξιδέψει πίσω… στο φθινόπωρο του 1949 όπου η Αγγελική εγκαταλείπει το νησί της χωρίς να αφήσει ίχνη κι αλλάζει τη ρότα της ζωής της για πάντα. Πολλά χρόνια αργότερα, αφήνει στη συνονόματη εγγονή της έναν φάκελο με τρία κλειδιά κι ένα γράμμα: «...Εκτός από το σπίτι στο νησί, σου κληροδότησα κάτι ακόμη, που θα το ανακαλύψεις όταν κοιτάξεις με τα μάτια της ψυχής σου. Τα κλειδιά ξεκλειδώνουν το δικό μου παρελθόν και το δικό σου μέλλον. Πήγαινε στο νησί. Εκεί θα βρεις τις απαντήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περίληψη του βιβλίου. Το ταξίδι της εγγονής στο νησί θα μετουσιωθεί σε ταξίδι αποκάλυψης. Εκείνο το καλοκαίρι θα ανακαλύψει το απόκρυφο παρελθόν της γιαγιάς, θα μάθει ποια ήταν η αινιγματική γυναίκα που άφησε στον τόπο ανεξίτηλο το σημάδι της. Ταυτόχρονα θα εμβαθύνει στον εαυτό της και θα χαράξει τον δικό της δρόμο, αναζητώντας τον αληθινό έρωτα, τον μοναδικό, που στο πέρασμα των αιώνων παραμένει αναλλοίωτος.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη επιτυχία των δύο τελευταίων σεζόν, «Σασμός», βασίζεται επίσης σε βιβλίο. Συνεπώς είναι ένα στοιχείο που τα στελέχη του ALPHA θεωρούν ότι πάντα αποδίδει.

Η δημόσια τηλεόραση έχει αποδείξει ότι πιστεύει και στηρίζει τις σειρές που βασίζονται σε γνωστά μυθιστορήματα και αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Μία από τις παραγωγές της ΕΡΤ1, που έχουν ήδη συζητηθεί, είναι η «Παραλία». Αν και η σειρά προοριζόταν για το δεύτερο μισό, φαίνεται ότι η πρώτη επίσημη θα γίνει τον Οκτώβριο του 2023. Βασισμένη στο βιβλίο «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι», πρωταγωνίστρια θα είναι η Δανάη Μιχαλάκη και στο πλευρό της θα δούμε μοναδικούς και αγαπημένους μας ηθοποιούς, όπως τους Κώστα Νικούλι, Μάκη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μοθωναίο, Γιούλικα Σκαφιδά, Μπέττυ Λιβανού, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Νίκο Ψαρρά, Γιώργο Νινιό. Η Δανάη θα υποδυθεί την Υπατία Αρχοντάκη, μία κοπέλα που μεγάλωσε στην Κρήτη και σπούδασε στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στα Μάταλα, θα ανακοινώσει τον γάμο της με τον Γιάννη Κακουράκη. Ομως, ένα γεγονός, με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη, θα της αλλάξει τη ζωή. Μια πρόσκληση, ένας καταυλισμός χίπηδων, μια γνωριμία, μια δολοφονία και ένα ένοχο μυστικό από το παρελθόν είναι μερικά από αυτά που θα παρακολουθήσουμε.

Στον ΣΚΑΪ βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την παραγωγή JK Productions για να εντάξουν στον προγραμματισμό τους το ριμέικ της θρυλικής σειράς «Οι Πανθέοι». Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές παραγωγές, που έχουν γράψει ιστορία στη δημόσια τηλεόραση, και η επιστροφή της αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για πολλά από τα ιδιωτικά κανάλια. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το προβάδισμα έχει ο ΣΚΑΪ. Οι Πανθέοι είναι μυθιστορηματική σύνθεση του Τάσου Αθανασιάδη, για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών το 1959-1961. Είναι η ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας, των Πανθέων, που εκτείνεται από το 1897 έως το 1940. Ο Αθανασιάδης αποτυπώνει την τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας με χαρακτηριστικούς σταθμούς: Μακεδονικός Αγώνας, Κίνημα στο Γουδί, βενιζελική εποχή, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Οι ήρωες του έργου συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς. Δεσπόζει η ομώνυμη οικογένεια, προβάλλεται η δράση των ανδρών μελών της με την εξαίρεση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Μάρμως, μιας όμορφης και ερωτικής γυναίκας. Η ηρωίδα (που ενσάρκωσε η Κάτια Δανδουλάκη) ήταν ο τραγικός τύπος της γενιάς του 1940 που βρίσκεται όπως η ελληνική κοινωνία στο πιο ευαίσθητο σημείο της εξέλιξής της. Διαμορφώθηκε για να αρέσει, για να είναι μόνο γυναίκα: ένα πλάσμα διακοσμητικό, φτιαγμένο για να ευχαριστήσει, το πολύ να εξυπηρετήσει τον άνδρα.