MEDIA

Eurovision 2024: Η κλήρωση των ημιτελικών, τα φαβορί και η απήχηση της Μαρίνας Σάττι

Eurovision 2024: Η κλήρωση των ημιτελικών, τα φαβορί και η απήχηση της Μαρίνας Σάττι

Η Eurovision αρχίζει να τραβά το ενδιαφέρον των φανατικών του διαγωνισμού

Τέσσερις μήνες πριν τον 68ο διαγωνισμό της Eurovision και έφτασε η ώρα για την κλήρωση των ημιτελικών. Απόψε, στις 20.00, η ΕΡΤ θα μεταδώσει -μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX- σε απευθείας σύνδεση με το Μάλμε της Σουηδίας, το event.

Μετά την καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής από την περσινή διοργανώτρια πόλη, το Λίβερπουλ, στη φετινή, το Μάλμε, θα καθοριστεί σε ποιον από τους δύο ημιτελικούς της Εurovision θα διαγωνιστούν οι συμμετέχουσες χώρες.

Από τις 37 χώρες προκρίνονται απευθείας στον μεγάλο τελικό πέντε χώρες, οι λεγόμενες «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία. Από την κλήρωση θα καθοριστεί σε ποιον ημιτελικό θα ψηφίσει το κοινό των έξι χωρών, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε πού θα διαγωνιστεί Ελλάδα και Κύπρος.

Οι δύο ημιτελικοί θα λάβουν χώρα στις 7 και 9 Μαΐου, ενώ ο τελικός στις 11 Μαΐου.

Οι χώρες που θα διαγωνιστούν στη φετινή Eurovision

  1. Άγιος Μαρίνος – SMRTV
  2. Αζερμπαϊτζάν – İctimai
  3. Αλβανία – RTSH
  4. Αρμενία – AMPTV
  5. Αυστραλία – SBS
  6. Αυστρία – ORF
  7. Βέλγιο – RTBF
  8. Γαλλία – FT
  9. Γερμανία – ARD/NDR
  10. Γεωργία – GPB
  11. Δανία – DR
  12. Ελβετία – SRG / SSR
  13. Ελλάδα – ΕΡΤ
  14. Εσθονία – ERR
  15. Ηνωμένο Βασίλειο – BBC
  16. Ιρλανδία – RTÉ
  17. Ισλανδία – RÚV
  18. Ισπανία – TVE
  19. Ισραήλ – IPBC/KAN
  20. Ιταλία – RAI
  21. Κροατία – HRT
  22. Κύπρος – RIK
  23. Λετονία – LTV
  24. Λιθουανία – LRT
  25. Λουξεμβούργο – RTL
  26. Μάλτα – PBS
  27. Μολδαβία – TRM
  28. Νορβηγία – NRK
  29. Ολλανδία – AVROTROS
  30. Ουκρανία – UA:PBC
  31. Πολωνία – TVP
  32. Πορτογαλία – RTP
  33. Σερβία – RTS
  34. Σλοβενία – RTVSLO
  35. Σουηδία – SVT
  36. Τσεχία – ČT
  37. Φινλανδία – YLE

Τα πρώτα φαβορί και η Μαρίνα Σάττι

Τα μεγάλα στοιχηματικά γραφεία στο εξωτερικό δείχνουν ήδη τα πρώτα φαβορί, με την Ουκρανία να βρίσκεται ξανά στην πρώτη θέση. Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο εκπρόσωπος (ο εθνικός τελικό θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου), παίρνει προβάδισμα στις καρδιές των Eurofans.

Στη δεύτερη θέση των στοιχηματικών βρίσκεται η πολυσυζητημένη Ισλανδία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του RÚV, του τηλεοπτικού φορέα της χώρας, ότι ένας Παλαιστίνιος, ο Bashar Murad, θα λάβει μέρος στον εθνικό τελικό. Ο 30χρονος καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με τους προηγούμενους εκπροσώπους της Eurovision στην Ισλανδία, τους Hatari, ένα πανκ ροκ συγκρότημα που συζητήθηκε για την ανοιχτή αντίθεσή του στην παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού του 2017, που διεξήχθη στο Ισραήλ.

Στη τρίτη θέση, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Olly Alexander για τον οποίο οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα; Η Μαρίνα Σάττι θα είναι η εκπρόσωπός μας. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια και δημιουργός δέχθηκε με χαρά την πρόταση της ΕΡΤ να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια συμβολική χρονιά, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη παρουσία της Ελλάδας στη Eurovision, το 1974. Στοιχηματικά, αν και ακόμη το τραγούδι δεν έχει «κλειδώσει», φιγουράρει στην 12η θέση αποδεικνύοντας ότι έχει ήδη τους φανατικούς της.