MEDIA

Εκλογές 2012: Ντέρμπυ η Κυριακή, αβέβαιη η Δευτέρα

Εκλογές 2012: Ντέρμπυ η Κυριακή, αβέβαιη η Δευτέρα

Οι τάσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θέλουν κυβέρνηση που θα είναι ισχυρή και θα αποτελεί καρπό διακομματικής συνεργασίας

Για τα διλήμματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και το ζητούμενο της επόμενης ημέρας συζήτησαν οι καλεσμένοι της εκπομπής «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ» στη webtv του newsbomb.gr, που παρουσιάζουν οι Κώστας Χαρδαβέλλας και Χάρης Λαζαρόπουλος.

Οι καλεσμένοι της εκπομπής αναφέρθηκαν στις μυστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η μάχη των εκλογών δίδεται στήθος με στήθος. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι οι επόμενες ώρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες είναι κρίσιμες για το αποτέλεσμα, αφού στο διάστημα αυτό θα αποφασίσουν πιο κόμμα θα στηρίξουν οι περίπου 700.000 αναποφάσιστοι.

«Ο κόσμος προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας»

«Το δίλημμα “Δεξιά ή Αριστερά” πλέον δεν υπάρχει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας» τόνισε η επικοινωνιολόγος, Campaign Manager, κ. Έλενα Χάρη. Όπως ανέφερε, το δίλημμα που έχει περάσει στον κόσμο είναι «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», ενώ εξέφρασε αβεβαιότητα για το τι θα γίνει τη Δευτέρα.

«Ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Αυτό που με ανησυχεί για τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές, είναι η κοινωνική εξέγερση», επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στους αναποφάσιστους που έκριναν το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

«Οι πολίτες δεν λειτουργούν σε συνθήκες εργαστηρίου»

Στον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Politics” κ. Γιάννης Ράζος. Σύμφωνα με τον κ. Ράζο, «οι πολίτες δεν λειτουργούν σε συνθήκες εργαστηρίου. Κάθε πολίτης έχει τα δικά του προβλήματα και θα ψηφίσει με τα δικά του κριτήρια», που έχουν να κάνουν με τον περίγυρό του και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον.

Ωστόσο, προβληματισμό εξέφρασε ο κ. Ράζος για την επομένη των εκλογών, καθώς θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση «χωρίς περίοδο χάριτος», με μια σκληρή αντιπολίτευση, που θα κάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, για να αντιστρέψει το κλίμα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι η μάχη των δύο πρώτων κομμάτων γίνεται «στήθος με στήθος» την ώρα που οι μετακινήσεις ψηφοφόρων είναι απίστευτες. «Υπάρχουν ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνουν στη ΝΔ» δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «μπορεί να ξενυχτίσουμε για να βρούμε το πρώτο κόμμα.

«Οι εκλογές δεν είναι πολιτικές, είναι προσωπικές»

«Οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο το φόβο» εκτίμησε ο διαφημιστής κ. Μάκης Σεριάτος, συμπληρώνοντας ότι «Αυτές οι εκλογές δεν είναι πολιτικές, είναι προσωπικές, ο καθένας θα πάει να ψηφίσει κρίνοντας τι συμβαίνει στην οικογένειά του. Κάθε οικογένεια έχει έναν άνεργο, ένα προσωπικό πρόβλημα και είναι εξοργισμένη». Ως εκ τούτου, ανέφερε, ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό επικοινωνιακό λάθος των κομμάτων» τη συζήτηση περί δραχμής.

«Καταστροφική η επιστροφή στη δραχμή»

Από την πλευρά του, ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, προειδοποίησε για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει για τον τόπο και ειδικά τη μεσαία τάξη και τα μικρά εισοδήματα η επιστροφή στη δραχμή.

«Ο κόσμος τα έχει χαμένα. Ζει σε μια σύγχυση και δεν ξέρει τι από αυτά είναι αλήθεια και τι ψέματα, Αυτή την στιγμή βιώνουμε ύφεση, ανεργία, φτώχεια. Τι μας μένει τη Δευτέρα; Μια πολιτική αστάθεια, να ολοκληρωθεί το καρέ» υπογράμμισε. Ο κ. Γκότσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζήσουμε στιγμές όπως το 2008, όταν και κατέρρευσε η Lehman Brothers και έθεσε ως ζητούμενο των εκλογών να προκύψει κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πιο ασφαλή νερά.

Τι δείχνουν τα social media

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και υπεύθυνος της ιστοσελίδας Ηarvantics.com, κ. Παύλος Λινός παρουσίασε την κίνηση των κομμάτων στα social media. Όπως προκύπτει, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μεγάλη δραστηριότητα υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Στο facebook, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν τα περισσότερα likes σε αντίθεση με τη Δημιουργία Ξανά και το ΠΑΣΟΚ που χάνουν συνεχώς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια επιθετική επικοινωνιακή καμπάνια», γι αυτό και ανεβαίνει στα likes, εξήγησε η κυρία Έλενα Χάρη, ενώ σκωπτικά σχολίασε και την πτώση του ΠΑΣΟΚ: «Όταν ο κ. Βενιζέλος, η κ. Διαμαντοπούλου κάνουν unlike, τι θα κάνουν οι πολίτες; Το ΠΑΣΟΚ κάνει unlike στον εαυτό του», ανέφερε.

Την πτώση του ΠΑΣΟΚ εξήγησε και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Σεραφείμ Σεφεριάδης, που την απέδωσε στη συνειδητοποίηση των πολιτών ότι η πολιτική του μνημονίου είναι αδιέξοδη. «Δεν έχουμε μήνυμα υπέρ του λαϊκισμού, ο κόσμος δεν είναι χειραγωγίσιμος, ούτε ανόητος», ανέφερε ο κ. Σεφεριάδης.

«Ο κόσμος νομίζει ότι αυτός είναι ο πάτος»

Απογοητευμένος από την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Χαντζαρίδης, που παρενέβη στην εκπομπή μέσω Skype. «Ο κόσμος νομίζει ότι αυτό είναι ο πάτος του βαρελιού κι ότι από εκεί και πέρα, ότι και να κάνει, θα είναι προς το καλύτερο. Δεν είναι έτσι. Η αγορά καθημερινά αντιμετωπίζει πρόβλημα», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε τα κόμματα ότι δεν έδειξαν ντομπροσύνη στην προεκλογική περίοδο.

«Η Κύπρος κάνει παζάρια με Ρωσία και Κίνα»

Παρέμβαση στην εκπομπή μέσω Skype έκανε και ο δημοσιογράφος του Capital Tv της Κύπρου, κ. Δημήτρης Μιχαλακάκος, που διευκρίνισε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν η Κύπρος θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

«Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν θα προσφύγει το κράτος στον μηχανισμό στήριξης για την Λαϊκή Τράπεζα η αν θα καταφέρει να την στηρίζει με δάνειο από κάποια τρίτη χώρα. Το παζάρι γίνεται με την Ρωσία και την Κίνα με πιο πιθανή, την περίπτωση της Ρωσίας λόγω των οικονομικών σχέσεων που διατηρεί με την χώρα. Αν η Κύπρος καταφέρνει να βάζει στο παιχνίδι των ενεργειακών πόρων , όλους αυτούς του μεγάλους και να εξασφαλίζεται μπροστά σε μια Τουρκία που την επιβουλεύεται τότε πάρα πολύ καλά κάνει», υποστήριξε.