MEDIA

Παγίδες και ψιλά γράμματα για τη Σύνοδο Κορυφής

Παγίδες και ψιλά γράμματα για τη Σύνοδο Κορυφής

Οι απολαβές που ίσως έχουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μέσω της πολυσυζητημένης διαπραγμάτευσης ήταν το ζήτημα που απασχόλησε την σημερινή εκπομπή «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο, ο οποίος επικοινωνούσε μαζί σας στα Social Media.

Ο Χαράλαμπος Γκότσης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τόνισε πως «το μόνο που μπορούμε να διαπραγματευτούμε είναι η επιμήκυνση. Αυτό που κάναμε έως τώρα είναι να μπούμε σε μια βαθιά ύφεση και αυτή η ύφεση όντως δικαιολογεί να ξανασυζητήσουμε τους όρους του μνημονίου».

Από τις Βρυξέλλες ο Πρέσβης Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Βασίλης Κορωνάκης ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να δεχτούν την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι ευρωπαίοι είναι ικανοποιημένοι διότι βλέπουν μια ενιαία γραμμή. Το πρόβλημα των ξένων με την Ελλάδα ήταν η αξιοπιστίας της. Τώρα είναι έτοιμοι και να μας δεχτούν και να μας δώσουν περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε. Πλέον είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν μια παράταση δυο ετών» συμπλήρωσε ο κ. Κορωνάκης.

Ο ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γιώργος Μπήτρος, είπε πως «οι ευρωπαίοι πιέζονται πάρα πολύ να δουν την Ελλάδα να έχει μια μικρή επιτυχία για να δώσουν μήνυμα στις αγορές. Εμείς πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι τα περιθώρια των ευρωπαίων να μας κάνουν παραχωρήσεις. Η Ευρώπη στηρίζεται στις αγορές και στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Βραχυπρόθεσμα οι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα γιατί δεν μπορούν να φανταστούν την Ελλάδα εκτός της δυτικής συμμαχίας. Είναι στρατηγικοί οι λόγοι».

Ο Εδμόνδος Κασιμάτης στέλεχος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαιού Φαλήρου τόνισε ότι δεν έχουν πέσει χρήματα στην αγορά. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν κάθε μέρα μηδενικά ταμεία. Ο κόσμος αγοράζει μόνο τα απαραίτητα» προσέθεσε ο κ. Κασιμάτης για να καταλήξει εκφράζοντας την ανησυχία του για την επιλογή του κ. Ράπανου ως υπουργού Οικονομίας, λόγω της συμμετοχής του στις κυβερνήσεις Σημίτη.

Ο Διεθνολόγος Γιώργος Φίλης ανέφερε πως το να φύγουμε από το νατοϊκό πλαίσιο δεν είναι εφικτό, άρα αποκλείεται η Ελλάδα να βρει μια λύση εκτός μπλοκ Ευρώπης.

«Η δύση και η τρόικα δεν έχουν κοινά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα υπάρχει αντιγερμανισμός και όχι αντιαμερικανισμός», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης, ενώ προσέθεσε ότι η Ρωσία μπορεί να καλύψει την Κύπρο με 4-5 δις αλλά όχι την χώρα μας με τα χρήματα που χρειάζεται.

Το στέλεχος της ΝΔ, Νίκος Κωστόπουλος, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα οικοδόμημα που στηρίζεται στον διάλογο και την συνεργασία.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει περίπτωση οι εταίροι μας να μας πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων», προσέθεσε. Σε ότι αφορά την στάση που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Α. Σαμαράς δε θα είναι συνεπής σε αυτά που έχει πει.