MEDIA

Η Σύνοδος Κορυφής, η ύφεση και ο Γ. Στουρνάρας στα πρωτοσέλιδα

Η Σύνοδος Κορυφής, η ύφεση και ο Γ. Στουρνάρας στα πρωτοσέλιδα

Οι διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η επιλογή του κ. Στουρνάρα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών και οι προβλέψεις για ύφεση της ελληνικής οικονομίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "285.000 ευρώ χάνει το κράτος για κάθε μικρό μαγαζί που βάζει λουκέτο... !".

Η εφημερίδα γράφει ότι "περισσότερα από 8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση κοστίζουν στο κράτος τα λουκέτα των επιχειρήσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Κάθε «λουκέτο» σε επιχείρηση επιβαρύνει το Δημόσιο από 13.000 έως 285.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος, την απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, κλπ".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το ισχυρό χαρτί του Σαμαρά ο Γιάννης Στουρνάρας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "άνθρωπος της αγοράς με πετυχημένη θητεία σε κορυφαίες θέσεις και με τολμηρές ιδέες ο νέος τσάρος της Οικονομίας. Η επιλογή του έγινε με βασικό κριτήριο την κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Οικονομία".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Δωράκι στον Τσίπρα από το ΙΑΣΩ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μπορεί ως ηγέτης αριστερού κόμματος να μη δέχεται μύγα στο σπαθί του για τα σκάνδαλα ή τις υπόνοιες σκανδάλων άλλων πολιτικών, αλλά στο... δωράκι των 4.600 ευρώ του πολυτελέστατου ιδιωτικού μαιευτηρίου όπου γεννήθηκε χθες το δεύτερο αγόρι του ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε (αν και έπρεπε!) να πει «όχι», παρότι είναι σαφέστατα νόμιμο, αλλά όχι και ηθικό!".

ΕΘΝΟΣ: "Νέο τείχος του Βερολίνου από τη Μέρκελ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, η Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει κάθε σχέδιο για κοινή διαχείριση στο χρέος των κρατών της Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος υψώνει τείχος εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και της συνάντησης με τον Φρ. Ολάντ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τι... ξημερώνει στη Χρυσή Αυγή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι σταθμοί μιας μεγάλης πορείας στον πατριωτικό χώρο, αλλά και ερωτηματικά για σχέσεις «μελών» της με το σατανισμό".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκπτώσεις και δόσεις στους φόρους για τους αδύναμους".

Η εφημερίδα γράφει "σχέδιο για την ανακούφιση χιλιάδων οικογενειών. Έως 60 δόσεις και μείωση προσαυξήσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία για όσους μπορούν να αποδείξουν την οικονομική τους στενότητα".

ΕΣΤΙΑ: "Τί θά γίνη μέ τούς φόρους".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν και έδωσαν στην δημοσιότητα τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα δεν αναφέρεται κάτι για τους φόρους, που να συγκλίνη προς τις προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας".

Η ΑΥΓΗ: "Υπουργός υφέσεως και εκποιήσεως".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τον πατενταρισμένο μνημονιακό Γ. Στουρνάρα επέλεξαν τελικώς οι τρεις συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης για τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτηση του Β. Ράπανου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κτηματολόγιο. Η διαδικασία και ο χρόνος εξέτασης ενστάσεων σε 33 περιοχές".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στο σύνολο του 1,4 εκατ. δικαιωμάτων που καταγράφηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές, υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 49.000 αιτήσεις, το 1,8% εκ των οποίων αφορά ενστάσεις και το υπόλοιπο αιτήσεις διόρθωσης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιλογή Στουρνάρα με το βλέμμα στην Ευρώπη".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο κ. Σαμαράς κατέληξε στην επιλογή του κ. Στουρνάρα έπειτα από έντονο παρασκήνιο, συνεκτιμώντας ότι οι εταίροι επιθυμούσαν ο υπουργός Οικονομικών να έχει το προφίλ που διέθετε και ο κ. Ράπανος, δηλαδή να είναι τεχνοκράτης, να κινείται εκτός της λογικής πολιτικού κόστους και να διαθέτει εμπειρία στα δημοσιονομικά".

Η ΝΙΚΗ: "Πέφτει στα 220 ευρώ η δόση του στεγαστικού".

Η εφημερίδα γράφει ότι "λιγότερο και από ένα ενοίκιο το ποσό που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες. Η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά και πώς θα γίνει πράξη. Ποια «όπλα» μπορούν να εκμεταλλευτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ένας ήρθε ...ένας φεύγει".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γ. Βερνίκος".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΚΚΕ: Λαϊκή συστράτευση για δωρεάν φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η δραματική κατάσταση, όπως εξελίσσεται στα φάρμακα, στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του στους συνταξιούχους, στις γυναίκες, κάθε λαϊκή συσπείρωση, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναμονή, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότησης για να έχουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο βαθέματος της οικονομικής κρίσης, δωρεάν τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τα μυστικά της Κηφισιάς".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η επιλογή του καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε πολύ λιγότερο παρασκήνιο απ' ό,τι θα ανέμενε κανείς: κυρίως, όπως λένε, επειδή ο Πρωθυπουργός είχε καταλήξει από την πρώτη στιγμή ότι ο διάδοχος του κ. Ράπανου θα πρέπει να βρεθεί άμεσα και να συγκεντρώνει πολλά από τα δικά του χαρακτηριστικά".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ληστές με αρχές και... πεποιθήσεις".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόβλεψη για ύφεση 9,14% στο τρίτο 3μηνο".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ύφεση 6,7% προβλέπει για εφέτος το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο τρίτο τρίμηνο θα φθάσει το 9,14%".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μήνυμα στην Ευρώπη για σταθερή πορεία"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό για εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Την επιστολή κομίζει στους ηγέτες της Ε.Ε. ο Κ. Παπούλιας. Ικανοποίηση στους παράγοντες της οικονομίας από την επιλογή του Γ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Μαύρες προβλέψεις για ύφεση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η προσπάθεια για μία πετυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα βρει την ελληνική οικονομία σε πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ θα φλερτάρει ακόμα και με διψήφιο ποσοστό μείωσης".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "«Crash test» με την τρόικα του νέου υπ. Οικονομικών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην πρώτη γραμμή του πυρός θα βρεθεί, την επόμενη εβδομάδα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς θα κληθεί να διεκπεραιώσει την πρώτη επαφή με την τρόικα, που επιστρέφει, για πρώτη φορά μετά το Φεβρουάριο, για έλεγχο πεπραγμένων και αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής".