MEDIA

ZEIT: «Οι πιέσεις από το Βερολίνο»

ZEIT: «Οι πιέσεις από το Βερολίνο»

«Αυτή την περίοδο η Ελλάδα κάνει τις σκληρότερες περικοπές, όπως δεν τις έχει κάνει ποτέ ως τώρα – και το Βερολίνο την ίδια στιγμή πυροδοτεί μια συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί;», αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα «ZEIT» σε εκτενές δημοσίευμά της για την Ελλάδα.

Η εφημερίδα σημειώνει μεν τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, όμως τονίζει τις μεγάλες περικοπές εις βάρος του ελληνικού λαού.

«Το Βερολίνο τώρα βγάζει τα μεγάλα 'όπλα': τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, γνωρίζοντας καλά ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει ένα τέτοιο σενάριο. 'Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν πως οι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ' ισχυρίζεται ο οικονομολόγος Γκρος και θεωρεί τη σχετική συζήτηση σαν ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Η Αθήνα θα πρέπει να εξαναγκαστεί να κάνει τα τελευταία βήματα ούτως ώστε να μπορέσει να εξυγιάνει τον δημόσιο προϋπολογισμό και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η απειλή χρεοκοπίας είναι για τους ευρωδιασώστες το τελευταίο χαρτί για να μπορέσουν να πατάξουν τη διαφθορά και τον πολιτικό πατερναλισμό».