MEDIA

FT: Οι φασίστες στην Ελλάδα πρέπει να ανησυχούν για την ασυλία τους

FT: Οι φασίστες στην Ελλάδα πρέπει να ανησυχούν για την ασυλία τους

Στο άρθρο με τίτλο «οι Έλληνες φασίστες πρέπει να ανησυχούν για την ασυλία τους» ηεφημερίδα Financial Times της Γερμανίαςπροβαίνει σε σοβαρές διαπιστώσεις κατά της ελληνικής αστυνομίας και αναφέρει ότι οι αστυνομικοί δεν προστατεύουν επαρκώς τα θύματα ρατσιστικής βίας της Χρυσής Αυγής.

Το δημοσίευμα θέτει μάλιστα θέμα για το αν οι αστυνομικοί συμμερίζονται τις απόψεις του ''φασιστικού κόμματος'', όπως το αποκαλεί το άρθρο, και αν κάνουν ότι δεν βλέπουν τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

«Ολοένα και περισσότερο οι Ακροδεξιοί προσπαθούν να διαδραματίσουν τον ρόλο του εγγυητή της τάξης. Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές του κόμματος πραγματοποίησαν στην Ραφήνα και το Μεσολόγγι ελέγχους στις άδειες αλλοδαπών μικροπωλητών», γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times και προσθέτει :

«Αριστερόστροφα κόμματα και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν κριτική για το ότι αστυνομικοί συμμερίζονται τις απόψεις του φασιστικού κόμματος και κάνουν ότι δεν βλέπουν τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών».

Η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι έδειξε ανήσυχη για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική αστυνομία δεν είναι σε θέση «να προστατεύσει τα θύματα της ξενοφοβικής βίας» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός προστασίας του πολίτη, ο οποίος μέχρι τώρα μιλούσε μόνον για εισβολή των αλλοδαπών, έθεσε τουλάχιστον σε διαθεσιμότητα την επικεφαλής της αστυνομίας στη Ραφήνα. Ο Υπουργός φαίνεται να ακολουθεί μία διττή προσέγγιση. Τον Αύγουστο ξεκίνησε μία επιχείρηση σε όλη την επικράτεια εναντίον των λαθρομεταναστών με την ονομασία Ξένιος Ζευς, τώρα μιλά για ''τάγματα εφόδου'' του φασιστικού κόμματος, τα οποία θέλει να σταματήσει. Δεν εξήγησε όμως με ποιον τρόπο θέλει να το κάνει. Πάντως, μία ειδική μονάδα της αστυνομίας θα εξιχνιάζει στο μέλλον την ανεξέλεγκτη αλυσίδα ποινικών αδικημάτων με ρατσιστικό υπόβαθρο».

Επικριτικά περιγράφει τις κινήσεις της Χρυσής Αυγής η εφημερίδα η οποία γράφει ότι:

«τάγματα εφόδου παραπέμπουν αμέσως στη γερμανική Βέρμαχτ και την εισβολή της στην Ελλάδα το 1941. Οι έλληνες φασίστες δεν κρύβουν την λατρεία τους για τον Εθνικοσοσιαλισμό. Στο Κοινοβούλιο τα μέλη του κόμματος του Μιχαλολιάκου χρησιμοποιούν μία παραλλαγή του χιτλερικού χαιρετισμού. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, έχει από καιρό προβλήματα με τη Δικαιοσύνη: Κατηγορείται ότι το 2007 συμμετείχε στη ληστεία εναντίον ενός φοιτητή στην Αθήνα. Η ποινική διαδικασία εναντίον του βρίσκεται σε εξέλιξη».