MEDIA

«Κόπηκαν» Αρβανίτης και Κατσίμη από την ΝΕΤ

«Κόπηκαν» Αρβανίτης και Κατσίμη από την ΝΕΤ

Κόπηκαν ξαφνικά από την κρατική τηλεόραση ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη οι οποίοι κάλυπταν την πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΝΕΤ.

Μάλιστα η ανακοίνωση προς τους δημοσιογράφους από τους υπεύθυνους του σταθμού έγινε με την ολοκλήρωση της σημερινής τους εκπομπής.

Αφορμή στάθηκαν τα σχόλια των δυο δημοσιογράφων για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

Μετά τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε ο διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, κ. Αμίλιος Λιάτσος έκανε την εξής δήλωση:

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Για την υπόθεση ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΔΗΜΑΡ οι οποίες αναφέρουν:

«Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα.

Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση» συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών.

Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμιάς κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία.
Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ στην δική της ανακοίνωση τονίζει:

«Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί απαράδεκτη ενέργεια, ενέργεια που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου, την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του Τομέα Ενημέρωσης της ΕΡΤ να «κόψει μέχρι νεωτέρας» τους παρουσιαστές της «Πρωινής Ενημέρωσης», Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη.

Η άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ».