MEDIA

Sports Illustrated Swimsuit Issue: Τα κορίτσια με τα μπικίνι

Sports Illustrated Swimsuit Issue: Τα κορίτσια με τα μπικίνι

O μισός αιώνας των πιο "καυτών" σελίδων περιοδικού: Από την Babette March στην Kate Upton και από την Christie Brinkley στην Irina Shayk.

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες η 50η ετήσια έκδοση του Swimsuit Issue το αμερικανικού περιοδικού Sports Illustrated, με την ζουμερή Kate Upton να ξεπαγιάζει στα παγόβουνα της Ανταρκτικής για χάρη του εξωφύλλου. Στο Νότιο Πόλο, εννοείται ότι η Kate πόζαρε με το μπικίνι. Πώς αλλιώς; Αυτή είναι η ουσία του Swimsuit Issue. Αυτός είναι ο λόγος που έχει καθιερωθεί ως το πιο «καυτό» και πιο πολυαναμενόμενο τεύχος από όλα τα περιοδικά εδώ και χρόνια.

Η ιστορία του ξεκινάει το 1964. Ο τότε διευθυντής του πιο γνωστού περιοδικού για σπορ στον κόσμο, Andre Laguerre, σκέφτεται μια ιδέα για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κοινού που παραδοσιακά ήταν πεσμένο τη χειμερινή περίοδο, αφού ακόμη δεν είχαν ξεκινήσει τα play-offs των μεγάλων πρωταθλημάτων. Έχοντας κατά ένα συντριπιτικό ποσοστό άντρες για αναγνωστικό κοινό, σκέφτηκε κάτι πολύ απλό: Κορίτσια με μπικίνι!

Οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες μαγιό, ετοιμάζουν και παρουσιάζουν τις νέες τους κολεξιόν το χειμώνα. Οπότε ο Laguerre σκέφτηκε ότι θα έχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και το αντρικό του κοινό θα έμενε ευχαριστημένο, αλλά θα προσέλκυε και γυναικείο κοινό, που θα αγόραζε το περιοδικό για να διαλέξει μαγιό για το καλοκαίρι. Το μυστικό της επιτυχίας του ήταν το όριο που θα έπρεπε να κρατήσει μεταξύ της φωτογράφισης μόδας και της ερωτικής φωτογράφισης...

Το πρώτο μπικίνι της ιστορίας σε εξώφυλλο του Swimsuit Issue ήταν λευκό και το φορούσε η Babette March. Έμοιαζε μ' εκείνο της Ursula Andress από το «Τζέιμς Μποντ εναντίον Δρος Νο». Ήταν όχι ιδιαίτερα προκλητικό, αλλά σίγουρα εκείνη την εποχή, οι περισσότερες γυναίκες επέλεγαν ολόσωμα και όχι μπικίνι. Η εντύπωση όμως που έκανε η ιδέα του Laguerre ήταν τέτοια, που στην ουσία επέβαλε τη μόδα του μπικίνι παγκοσμίως!

Δεν ήταν όμως μόνο τα μαγιό. Το περιδικό άρχισε σύντομα να καθιερώνει τα κορίτσια του ως μοντέλα διεθνούς φήμης. Οι περισσότερες από τις κοπέλες που πόζαραν για το εξώφυλλο του περιοδικού, κέρδισαν αι μια σημαντική καριέρα στις πασαρέλες της μόδας.

Η Καναδή Dayle Haddon ήταν το διασημότερο μοντέλο της πρώτης δεκαετίας του περιοδικού. Το 1973 πόζαρε στο εξώφυλλο του Swimsuit Issue και λίγο μετά, γυμνή, και στο Playboy. Παρ' ότι ξεκίνησε προκλητικά την καρίερα της, ήταν το πρόσωπό της και όχι το γυμνό της κορμί που έκανε αίσθηση και σύντομα έκλεισε σημαντικά συμβόλαια με εταιρείες καλλυντικών.

Η Christie Brinkley υπήρξε το απόλυτο μοντέλο του Swimsuit Issue, αφού ήταν η πρώτη που πόζαρε σε τρία συνεχόμενα εξώφυλλα (από '79 ως το '81). Ήταν και η πρώτη που γνώρισε μια καριέρα σούπερ μόντελ.

Ένα άλλο σπουδαίο μοντέλο εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του 1982. Ήταν η Carol Alt. Για πολλά χρόνια το Playboy της έδινε χιλιάδες δολάρια για μια γυμνή φωτογράφιση, αλλά εκείνη δεν ενέδωσε. Τελικά, υπέκυψε σε ηλικία 48 ετών, το 2008 –και ήταν εξίσου υπέροχη με τον εαυτό της πριν 26 χρόνια!

Η Elle McPherson, «Το Κορμί» της δεκαετίας του '80 ήταν το δεύτερο μοντέλο που έκανε τρία συνεχόμενα εξώφυλλα –και δεν την ακολούθησε άλλη. Αλλά ήταν κι άλλα πολύ διάσημα μοντέλα που ξεκίνησαν ή θεμελίωσαν την καριέρα τους από το Sports Illustrated: Paulina Porizkova (εξώφυλλο το '84 και το '85), Kathy Ireland (εξώφυλλο το '89, το '92 και το '94), Ashley Richardson (εξώφυλλο το '91), Rebbeca Romjin (εξώφυλλο το '99), Petra Nemkova (εξώφυλλο το '03), Naomi Campbell (μέσα σελίδες το '97), Laetitia Casta (μέσα σελίδες το '98 και το '99), Eva Herzigova ('97-'99), Angela Lindvall ('04), Carre Otis ('00), Stephanie Seymour ('02), Cindy Crawford ('02) και βέβαια η Tyra Banks to 1997 και η Heidi Klum το 1998 σε δύο από τα πιο αξέχαστα εξώφυλλα της ιστορίας.

Τα τελευταία χρόνια, τρεις είναι οι «ιέρειες» του Sports Illustrated Swimsuit Issue: Το κορίτσι του Cristiano Ronaldo, Irina Shayk, η περίφημη Kate Upton και, βέβαια, η Brooklyn Decker. Η Kate Upton ήταν το κορίτσι του εξωφύλλου και πέρσι. Αν καταφέρει να κρατήσει την ίδια θέση και του χρόνου, θα είναι η πρώτη που θα έχει κάνει τρία συνεχόμενα μετά τις Cherry Tiegs ('70, '75 και '83) και Elle McPherson.

Δείτε και τα 50 εξώφυλλα στη photo gallery.

Διαβάστε περισσότερα:

Τα... θεϊκά κορμιά στο ημερολόγιο του Sports Illustrated 2013

Με την Kate Upton γυμνή στο κρεβάτι (pics)

Τα ατέλειωτα πόδια της Irina Shayk