MEDIA

Στο τραπέζι η ιδιωτικοποίηση των κρατικών ΜΜΕ της Αυστραλίας

Στο τραπέζι η ιδιωτικοποίηση των κρατικών ΜΜΕ της Αυστραλίας

Πρόταση για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων της Αυστραλίας ABC και SBS κατέθεσε το πολιτειακό κόμμα των Φιλελευθέρων.


Η κυβέρνηση των Εργατικών της Τζούλια Γκίλαρντ είναι κατηγορηματική ότι τα δυο κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι ειδικά σε ό,τι αφορά το ABC, ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο κράτος, προσφέροντας ανάσα στα δημόσια οικονομικά, όπου εντοπίζεται έλλειμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων, και στο φορολογούμενο πολίτη.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι, λόγω της σύγκλισης των μέσων ενημέρωσης στο σύγχρονο επικοινωνιακό περιβάλλον, το ABC έχει μετατραπεί σε μία οιονεί online εφημερίδα και ότι η μοναδική διαφορά με τα ιδιωτικά δίκτυα είναι ότι δεν δέχεται πιέσεις για την εξεύρεση χορηγιών μέσω διαφημιστικών σποτ, σε αντίθεση με το άλλο κρατικό SBS, το οποίο, αν και κρατικά χρηματοδοτούμενο, προβάλει διαφημιστικά μηνύματα.

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι μόνο ένα κρατικό δίκτυο μπορεί να αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής ενότητας, πραγματικό δίαυλο αντικειμενικής ενημέρωσης και προαγωγής των δημοκρατικών αξιών. Εντούτοις, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια ειδικά για το ABC να γίνει πιο πλουραλιστικό, ώστε μέσω της συνεργασίας ατόμων με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και κατευθύνσεις να ενημερώνεται πολύπλευρα το κοινό.