MEDIA

Η φορολόγηση των ακινήτων και το έγγραφο του ΔΝΤ στα πρωτοσέλιδα

Η φορολόγηση των ακινήτων και το έγγραφο του ΔΝΤ στα πρωτοσέλιδα

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ακίνητα. Το σχέδιο για φόρο ανά τετραγωνικό".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα επιδρομή στα ακίνητα σχεδιάζει για το 2014 το υπουργείο Οικονομικών, με ένα νέο χαράτσι που θα επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας ή του αγροτεμαχίου και στοχεύει να αποφέρει 3,17 δισ. στα δημόσια ταμεία".

ΕΘΝΟΣ: "Ο νέος φόρος για όλα τα ακίνητα το 2014".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε βαρύτερες οικονομικές θυσίες καλούνται να υποβληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον επόμενο χρόνο. Ο νέος Ενιαίος Φόρος αφορά όλα τα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα ή κτίσματα. Δεν εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Περιορισμένες απαλλαγές και ελαφρύνσεις προβλέπονται μόνο για συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παιδιά ίντιγκο και Ιερό Δισκοπότηρο του Ελληνισμού!!! Οι Πανέλληνες του Μυστρά έχουν αναλάβει τη φύλαξή του".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα και από τις πληροφορίες μας σχετικά με το θέμα του Μυστρά και της Ορκωμοσίας εκεί των Επίλεκτων Έσχατων Μαχητών είναι αυτό που αφορά ένα πολύ μυστηριακό «αντικείμενο», το πιο ιερό, του Πανελληνισμού: το Ελληνικό Γκράαλ! Είναι το Ιερό Δισκοπότηρο του Ελληνικού Έθνους, δηλαδή το «σκεύος» εκείνο που ενσαρκώνει τα υψηλά ιδεώδη του Ελληνισμού".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φόρος με το μέτρο για κατοικίες, χωράφια".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το ενιαίο τέλος του 2014 θα υπολογίζεται χωρίς αφορολόγητο όριο, με 33 κλιμάκια και χρέωση από 1,8 ευρώ έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ειδική κλίμακα για αγροτεμάχια με φόρο από 1 ευρώ το στρέμμα χωρίς εξαίρεση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χαράτσι για όλους και για όλα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "προσπερνώντας την τρικομματική επιτροπή που είχε αναλάβει τη διαμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να διατηρηθεί με μικρές αλλαγές το... επιτυχημένο έκτακτο τέλος (ΕΕΤΗΔΕ). Οι κατ΄επάγγελμα αγρότες θα πληρώσουν από ένα ευρώ το στρέμμα, ενώ οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων θα καταβάλουν από 1,8 το τετραγωνικό. Σε όλες τις περιπτώσεις με συντελεστές επί συντελεστών οι τελικοί φόροι θα πολλαπλασιάζονται".

ΕΣΤΙΑ: "Επιστροφή στον κρατισμό".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "παρά την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στον τόπο μας ο κρατισμός, το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως θέλει τώρα να επιστρέψουμε εκεί. Στην πηγή της καταστροφής. Χθες παρομοιάσαμε τις πομπώδεις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας με τα ψέματα του βαρώνου Μυνχάουζεν".

Η ΑΥΓΗ: "Το ΔΝΤ ομολογεί το έγκλημα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "κατόπιν εορτής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε «άκρως εμπιστευτικό» έγγραφο, αναγνωρίζει ότι η σκληρή λιτότητα έπνιξε την Ελλάδα. Με λάθος τρόπο και σε λάθος χρόνο έγινε το κούρεμα του χρέους (PSI), με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμο. Εκθέτη η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, που συνεχίζει το πρόγραμμα".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "ΔΝΤ καρφώνει Ε.Ε."

Η εφημερίδα υποστηρίζει "«κάναμε λάθη αλλά οι Ευρωπαίοι έκαναν πολύ περισσότερα». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος εγγράφου του ΔΝΤ που διέρρευσε χθες το μεσημέρι, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτικό. Χθες το βράδυ δημοσιοποιήθηκε μαζί με τις τεχνικές εκθέσεις αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος και την επιστολή του πρωθυπουργού προς την Κριστίν Λαγκάρντ που αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.». Κυνική είναι η ομολογία του Ταμείου, ότι κανείς από τους τρεις εταίρους (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) δεν θεωρούσε ιδανική τη δανειακή σύμβαση, οι προβλέψεις για ανάπτυξη διαψεύστηκαν παταγωδώς και ενώ η ύφεση βάθαινε οι δημοσιονομικοί στόχοι ολοένα και δυσκόλευαν".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Τελική επίθεση στα ακίνητα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "όλα θα κινούνται πλέον, σε ό,τι αφορά το νέο χαράτσι, παράλληλα με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων αλλά και τη φορολόγηση ανά τετραγωνικό και στρέμμα. Ο υπουργός Οικονομικών προτείνει για τα εντός σχεδίου φορολογία με βάση τα τετραγωνικά αντί για φορολόγηση με βάση την αξία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στο τραπέζι νέο «κούρεμα» του χρέους από το ΔΝΤ".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει το αίτημα για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα βάζει φρένο στις συζητήσεις για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, ασκεί αυστηρή κριτική για τις καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και αυτοκριτική για το ελληνικό πρόγραμμα".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Γονική παροχή. Πότε συμφέρει η μεταβίβαση".

Η εφημερίδα γράφει "αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου για τις γονικές παροχές ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» εξετάζεται μείωση κατά 30% του σημερινού αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές ενώ κάτι αντίστοιχο προωθείται και για τις κληρονομιές και τις δωρεές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Επί τάπητος η ανεργία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το θέμα της ανεργίας τέθηκε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας και Ανάπτυξης, καθώς και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σήμερα στους δρόμους για την Κοινωνική Ασφάλιση".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στη μάχη για την υπεράσπιση των συντάξεων, της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και της Πρόνοιας ρίχνονται σήμερα οι συνταξιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και οι γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Κάναμε λάθος με τη λιτότητα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σκληρή αυτοκριτική για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης με τη συνταγή της λιτότητας κάνει το ΔΝΤ σε εσωτερικό (αυστηρώς εμπιστευτικό) έγγραφό του, αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρει ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας έπρεπε να γίνει νωρίτερα και πως υποτιμήθηκε η ζημιά από τη λιτότητα".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Πρόταση εδώ και τώρα. Η μεγάλη δημοσκόπηση «Δείκτες» από την PULSE RC".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων απαιτεί πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Η αποστασιοποίησή τους από τις ιδεολογικές διαμάχες , η παραμονή τους στην «γκρίζα ζώνη», η άνοδος του ναζιστικού κόμματος και η παράλληλη επιφύλαξη για τα θεσμικά κόμματα, που οδηγεί στην εύθραυστη ισορροπία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει κάτι απλό: περιμένουν να δουν την πορεία της χώρας και τις άμεσες και εφαρμόσιμες προτάσεις για τη χώρα και τη ζωή τους. Τότε θα αποφασίσουν".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παίρνει φωτιά του νερού".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Με αλλαγές-έκπληξη ο φόρος στα ακίνητα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το νέο σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκύψουν ελαφρύνσεις για κάθε ακίνητο αξίας έως 150.000 ευρώ, επιβαρύνσεις για ακίνητα αξίας άνω των 150.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ φοροελαφρύνσεις θα υπάρξουν για κάθε ακίνητο που η αξία του υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Φόρος για κάθε ακίνητο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "φόρο για κάθε ακίνητο επιδιώκει να θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών υπό την ασφυκτική πίεση της επίτευξης του εισπρακτικού στόχου των 3,1 δισ. ευρώ, εγκαταλείποντας πάραυτα τις όποιες σκέψεις για εφαρμογή αφορολόγητου ορίου και εξαίρεση των αγροτεμαχίων, παρά τις αντίθετες θέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΔΝΤ: Κάναμε πολλά λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα μεγάλα λάθη που έκανε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας παραδέχεται δημοσίως το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «WSJ», που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ. Το Ταμείο αναφέρει ότι υποτίμησε σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχαν στην ελληνική οικονομία οι «συνταγές» του για μέτρα λιτότητας, τονίζοντας όμως ότι «το μεγαλύτερο όφελος του προγράμματος διάσωσης δεν ήταν τόσο για την Ελλάδα όσο για την ευρύτερη Ευρωζώνη»".