MEDIA

Σε θέση ισχύος πλέον η Μέρκελ σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο

Σε θέση ισχύος πλέον η Μέρκελ σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο

Για προσωπικό "θρίαμβο" της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έκανε λόγο σήμερα το σύνολο του γαλλικού Τύπου.

«Ρεαλισμός, σύνεση, πειθαρχία και κοινή λογική»: αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας της Καγκελαρίου, μάθημα που καλό είναι να το σκεφτούν όλοι στην Ευρώπη», έγραψε η συντηρητική εφημερίδα Λε Φιγκαρό.

Η τρίτη θητεία που εξασφάλισε η Μέρκελ, ανέφερε, μπορεί να συγκριθεί μόνον με εκείνες του Κόνραντ Αντενάουερ και του Χέλμουτ Κολ και θα μείνει στην μνήμη «για γενεές».

«Η Άγγελα Μέρκελ πέτυχε έναν ιστορικό θρίαμβο, έχασε όμως τον σύμμαχό της» στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, το FDP, σχολίασε η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό.

Η εφημερίδα επισήμανε πως ότι η Ευρώπη περιμένει πλέον από την καγκελάριο να κάνει την Γερμανία «πιο εποικοδομητική, πιο γενναιόδωρη (. . .) η νέα κυβέρνηση έχει να διαχειρισθεί άμεσα τρία καυτά οικονομικά θέματα: την τραπεζική ένωση, τα προγράμματα για τους νέους και την υποστήριξη των αδύναμων χωρών που βρίσκονται στο προγράμματα στήριξης».

Η εφημερίδα Λε Μοντ υπογράμμισε ότι η Μέρκελ είναι πλέον «Καγκελάριος της Γερμανίας, επικεφαλής της Ευρώπης» στον πρωτοσέλιδο τίτλο της.

Σε θέση ισχύος έναντι των εταίρων της στις Βρυξέλλες, θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για πολλά θέματα που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια της καμπάνιας: «Από την Ελλάδα έως την Πορτογαλία, οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης θα χρειαστούν σίγουρα επιπλέον οικονομική ενίσχυση (. . .). Στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, η Γερμανία θέλει να επιβάλλει τους όρους της (. . .) και αρνείται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων», επισημαίνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

Στο κύριο άρθρο της Μοντ υπογραμμίζεται πάντως ο «συναινετικός» τρόπος δράσης της καγκελαρίου και «ο "θρίαμβός της» ερμηνεύεται ως ο θρίαμβος «μιας κεντρώας πολιτικής προσέγγισης (centrisme)».

«Με σύνεση και ρεαλισμό, η Καγκελάριος ευρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση συναίνεσης, πράγμα που ταιριάζει στους συμπολίτες της. Είναι η πεμπτουσία της κεντρώας προσέγγισης, σε μια Γερμανία που δεν θέλει να βασανίζεται με εξτρεμισμούς, δεξιούς ή αριστερούς», εκτίμησε η Μοντ.

Για θρίαμβο της "Mutti" (μητέρα, στα γερμανικά) έκανε λόγο η Λιμπερασιόν, η οποία δημοσιεύει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στην πολιτική σταδιοδρομία της Μέρκελ, από τα πρώτα της πολιτικά βήματα και την πρώτη της εκλογή στη Γερμανική Μπούντεσταγκ το 1990. Την. . . τιμητική της έχουν τα περίφημα σακάκια της καγκελαρίου: σε μια ολόκληρη σελίδα δημοσιεύει εκατό μικρές φωτογραφίες με όλα τα χρώματα που έχει φορέσει η καγκελάριος από το 2005 έως σήμερα.