MEDIA

Guardian: Αποχώρησε ο δημοσιογράφος που έγραψε αποκαλύψεις Σνόουντεν

Guardian: Αποχώρησε ο δημοσιογράφος που έγραψε αποκαλύψεις Σνόουντεν

Ο σχολιαστής της λονδρέζικης εφημερίδας The Guardian Γκλεν Γκρίνβαλντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος, που άρχισε να δημοσιεύει τις αποκαλύψεις του «φυγά» από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) ΄Εντουαρντ Σνόουντεν για την παγκόσμια παρακολούθηση της NSA, εγκαταλείπει την εφημερίδα.

Στις 31 Οκτωβρίου στη The Guardian θα δημοσιευθεί την τελευταία στήλη του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υπέρμυστική Υπηρεσία μπορεί να ανακουφιστεί. Μάλλον, το αντίθετο. Ο Γκρίνβαλντ υπόσχεται νέες αποκαλύψεις κρυφών ενεργειών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ο Γκρίνβαλντ, που ζει και γράφει στη Βραζιλία, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είπε ότι πήρε πρόταση που δίνεται σε δημοσιογράφο μια φορά στη ζωή του και δεν μπορεί να την απορρίψει. Ο δημοσιογράφος δεν ανέφερε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για τη νέα θέση εργασίας του, αλλά, όπως προκύπτει από ορισμένες πληροφορίες γίνεται λόγος για κάποο νέο εκδοτικό όργανο, που θα δημοσιεύει αποκαλυπτικά και πολιτικά υλικά. Ο Γκρίνβαλντ θα πρέπει να δημιουργήσει ομάδα και να γίνει ένας από τους διευθυντές της. Σχεδιάζει επίσης να τελειώσει το βιβλίο του για τα μυστικά της αμερικανικής κατασκοπείας και των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Δεν λέει επίσης τίποτα το συγκεκριμένο για το περιεχόμενό του. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι η NSA θα πρέπει να προετοιμάζεται για νέα δυσάρεστα περιστατικά, επειδή ο Γκρίνβαλντ, όπως είπε ο ίδιος, προτίθεται να ενημερώνει το κοινό και στο μέλλον.

Ο Γκλεν Γκρίνβαλντ, ηλικίας 46 χρονών κατάγεται από τη Νέα Υόρκη. Δικηγόρος στο επάγγελμά του (ειδικός στα θέματα του συνταγματικού δικαίου των ΗΠΑ), μπλόγκερ και συγγραφέας τεσσάρων πολιτικών μπεστσέλερ για την προεδρία του Τζιρτζ Μπους, του μικρότερου και τα παρασκηνια της αμερικανικής κυβέρνησης. Πριν το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, το όνομά του ήταν γνωστό μόνο μεταξύ των επαγγελματιών.

Όμως όταν άρχισε να δημοσιεύει τον περασμένο Ιούνο στην στην The Guardian τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, όλος ο κόσμος έμαθε το όνομά του. Τώρα ο Γκλεν Γκρίνβαλντ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας διεθνούς επιπέδου. Ο ίδιος όμως θεωρεί ότι σήμερα αυτό το είδος μπορεί να εγγραφεί στην «Ερυθρά βίβλο» και για την «επιβίωση» του, θα απαιτηθεό σκληρός αγώνας. Εναντίον των ανθρώπων, σαν τον Σνόουντεν και των δημοσιογράφων που συνεργάζονται μαζί του, αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ πραγματική επίθεση, - είπε ο Γκλεν Γκρίνβαλντ. Ο Γκρίνβαλντ απορρίπτει τις προσπάθειες των Αρχών των ΗΠΑ να παρουσιάσουν τον Σνόουντεν ως προδότη και, στην πραγματικότητα, ως συνεργό των τρομοκρατών, μόνο και μόνο γιατί μίλησε στον κόσμο για τις μεθόδους δράσης της NSA.