MEDIA

To γύρο του κόσμου έκανε η διπλή εκτέλεση στο Ν. Ηράκλειο

To γύρο του κόσμου έκανε η διπλή εκτέλεση στο Ν. Ηράκλειο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρέθηκε πάλι η Ελλάδα, ύστερα από τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ένα μήνα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην ανταπόκρισή του, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μεταφέρει τις εξελίξεις της αστυνομικής έρευνας, επισημαίνοντας την έλλειψη ουσιαστικών στοιχείων για την ταυτότητα των δραστών, ενώ συσχετίζει έμμεσα το περιστατικό με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η Χρυσή Αυγή στο ρεπορτάζ του A.P. περιγράφεται ως «ακροδεξιό, ναζιστικής έμπνευσης κόμμα».

Η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει στην πρώτη παράγραφο της ανταπόκρισής της από την Αθήνα πωςτι η δολοφονία των δύο νέων και ο βαρύτατος τραυματισμός του τρίτου «πιστεύεται ότι αποτελούν επίθεση αντιποίνων από αντιφασίστες».

Από τη μεριά τους το πρακτορείο Reuters και το BBC αρκούνται στην καταγραφή των γεγονότων και χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή «ακροδεξιό κόμμα». Αντιθέτως, η εφημερίδα Financial Times υιοθετεί τον χαρακτηρισμό «νεοναζιστική» για τη Χρυσή Αυγή, προβάλλοντας παράλληλα τις δεσμεύσεις του Νίκου Δένδια για επιβολή του νόμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή παρέμβαση του Νικ Γκρίφιν, ηγέτη και ευρωβουλευτή του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, ο οποίος δήλωσε: «Μετά τις δολοφονίες στην Αθήνα, θα ακούσουμε άραγε εκκλήσεις απαγόρευσης των εγκληματικών κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών κομμάτων;».

Το γαλλικό AFP υιοθετεί τον χαρακτηρισμό «νεοναζιστική» για τη Χρυσή Αυγή, επισημαίνοντας ότι τα θύματα πυροβολήθηκαν από πολύ κοντινή απόσταση. Προσεκτικό χειρισμό επέλεξε η βελγική εφημερίδα «Le Soir», που με επιφύλαξη μνημονεύει εκτιμήσεις «τοπικών ΜΜΕ», σύμφωνα με τις οποίες η ενέργεια αποτελεί αντίποινα για τη δολοφονία Φύσσα.

Τίτλους εντυπωσιασμού, όπως «Τρόμος στην Αθήνα» και «Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας», επέλεξε χθες για την ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Focus, αναπαράγοντας παράλληλα την ανταπόκριση –και τον όρο «νεοναζιστική» για τη Χ.Α.– του γερμανικού πρακτορείου dpa.
Τέλος, εκτενές και περιγραφικό ρεπορτάζ δημοσίευσε χθες το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», που έκανε λόγο για «σοκ που υπέστη η Ελλάδα» και για «πρωτοφανή επίθεση εναντίον της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής».

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τη διπλή εκτέλεση στο Ν. Ηράκλειο

Κλειστή η λεωφόρος Ηρακλείου στο ύψος της δολοφονικής επίθεσης

Σε κρίσιμη κατάσταση το τρίτο θύμα της επίθεσης στο Ν.Ηράκλειο

Τα διεθνή MME για τη διπλή δολοφονία στο Ν.Ηράκλειο

Ποια ήταν τα θύματα της εν ψυχρώ εκτέλεσης στο Ν. Ηράκλειο

Μητέρα Αλέξανδρου: Δεν θα αντέξω να χάσω κι άλλο παιδί

Ν. Μιχαλολιάκος: Δένδιας και ΕΛΑΣ έβαψαν τα χέρια τους με αίμα

Εκτέλεση στο Ν.Ηράκλειο: Μυστήριο με τη μοτοσικλέτα των δραστών

Λιάνα Κανέλλη: Προβοκατορικά τρομοκρατική επίθεση

Η ανακοίνωση της Χ.Α. για τη δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο

Αντίποινα ή προβοκάτσια, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας;

Δένδιας: Δε θα επιτρέψω να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών

ΑΝ.ΕΛ.: Κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση στο Ν.Ηράκλειο

Βρέθηκε κλεμμένη μηχανή κοντά στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης