MEDIA

Ρομά εναντίον Γερμανικών ΜΜΕ: Σχόλια οδηγούν σε «στιγματισμό»

Ρομά εναντίον Γερμανικών ΜΜΕ: Σχόλια οδηγούν σε «στιγματισμό»

«Αρθρογραφία με ρατσιστικά πρότυπα» καταλογίζει στα γερμανικά ΜΜΕ το Κεντρικό Συμβούλιο Γερμανών Ρoμά, σύμφωνα με το οποίο τα εμπαθή δημοσιογραφικά σχόλια οδηγούν σε «στιγματισμό» της μειονότητας.

Ένα ξανθό κοριτσάκι ανακαλύπτεται από την αστυνομία σε έναν καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα και αμέσως αρχές και μέσα ενημέρωσης οσφραίνονται απαγωγή, εμπόριο παιδιών και οργάνων, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστικό γάμο. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν ευσταθεί. Αλλά το γεγονός ότι διατυπώνονται αυτές οι κατηγορίες χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως κάποια στοιχειώδης έρευνα από την αστυνομία και την εισαγγελία καταδεικνύει τα «ρατσιστικά πρότυπα» από τα οποία εξακολουθούν να διακατέχονται οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, εκτιμά ο Ρομάνι Ρόζε, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Γερμανών Σίντι και Ρομά.

Η εμπαθής αρθρογραφία της πλειοψηφίας του γερμανικού τύπου έχει προκαλέσει ένα «νέο στιγματισμό» της μειονότητας των Ρομά, τονίζει ο κ. Ρόζε, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με αφορμή την αντιμετώπιση της υπόθεσης της μικρής Μαρίας από την πλειοψηφία των μίντια στη Γερμανία. Με αυτή την ευκαιρία ο Ρομάνι Ρόζε υπενθυμίζει σε όλους τα αυτονόητα: «Το ζητούμενο δεν είναι να γίνονται μόνον εκκλήσεις αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί η ευθύνη του καθενός απέναντι στο κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να το προσέξουν και τα media: στο κράτος δικαίου την ευθύνη για παραβατικές πράξεις την αναλαμβάνει το μεμονωμένο άτομο. Και αυτή η χρέωση δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την πολιτισμική του ταυτότητα».

Το γεγονός όμως ότι πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες των αρμόδιων αρχών εκτοξεύθηκαν κατηγορίες ενάντια στον άνδρα και τη γυναίκα που μεγάλωσαν τη μικρή Μαρία τεκμηριώνουν, αν μη τι άλλο, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις κατά τον Ρομά. Ο Ρομάνι Ρόζε κάνει λόγο για «δημόσια διαπόμπευση» της μειονότητας των Ρομά.

ΠΗΓΗ DW