MEDIA

ΕΟΔ: Συμπαράσταση στους Τούρκους δημοσιογράφους

ΕΟΔ: Συμπαράσταση στους Τούρκους δημοσιογράφους

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με αφορμή τις πρόσφατες ποινές σε ισόβια κάθειρξη, που επιβλήθηκαν σε Τούρκους δημοσιογράφους καλεί τους ευρωπαίους δημοσιογράφους, να συνυπογράψουν την επείγουσα έκκληση που απευθύνει στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στις 2 Νοεμβρίου έληξε η δίκη των Τούρκων δημοσιογράφων Fusun Erdogan, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz και Ibrahim Cice, οι οποίοι σύμφωνα με τον ισχύοντα αντιτρομοκρατικό νόμο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε τη δημοσιογράφο Sedat Senoglu, σε φυλάκιση επτά χρόνων και 6 μηνών. Οι δημοσιογράφοι δικάζονταν με την κατηγορία της συμμετοχής στην εκτός νόμου οργάνωση MLKP.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία τουλάχιστον 59 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι και οι περισσότεροι καταδικάστηκαν για αδικήματα που σύμφωνα με τον ισχύοντα δρακόντειο αντιτρομοκρατικό νόμο, επισείουν αυστηρές ποινές. Ωστόσο, οι συνάδελφοι στην Τουρκία δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, πέραν από το καθήκον τους ως δημοσιογράφοι.

Η επείγουσα έκκληση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την ανάκληση της ισόβιας κάθειρξης των Τούρκων δημοσιογράφων, την άμεση δικαστική αναθεώρηση αυτών των υποθέσεων και την αποποινικοποίηση της δημοσιογραφίας στη χώρα, διενεργείται μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http :// europe . ifj . org / en / pages / turkey - campaign - set - journalists - free .