MEDIA

Βίντεο-Ρεπορτάζ στο υπερσύγχρονο φυλάκιο της Τουρκίας

Βίντεο-Ρεπορτάζ στο υπερσύγχρονο φυλάκιο της Τουρκίας

Στο πλέον σύγχρονο φυλάκιο του τουρκικού στρατού που βρίσκεται στα σύνορα και χτίστηκε στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» έκανε ρεπορτάζ Τούρκος δημοσιογράφος.

Ο ρεπόρτερ πάει με ελικόπτερο εκεί και μιλά για ραντάρ τα οποία ¨βλέπουν¨ μέρα και νύχτα, για θερμικές κάμερες και για υπέργειους και υπόγειους αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι όταν κοπεί π.χ. το σύρμα του φυλακίου αυτοί μεταδίδουν την κίνηση στο κέντρο ελέγχου.

Λέει πως αισθητήρες που είναι υπόγειοι εντοπίζουν κινήσεις όπως βήματα ή ακόμη και σύρσιμο ατόμου. Δείχνει την περιφερειακή θωράκιση που όπως λέει προστατεύει το φυλάκιο από οποιαδήποτε επίθεση με ρουκέτες ή άλλα βαριά όπλα, όπως και την κατασκευή που είναι πάνω από το φυλάκιο που είναι ουσιαστικά σκελετοί από κοντέινερ οι οποίοι το προφυλάσσουν από βολές όλμων.

Στο 2:20 του βίντεο δείχνει ένα σύστημα καμερών και αισθητήρων και δίπλα του ένα τηλεχειριζόμενο όπλο.

Ακολούθως δείχνει το κέντρο ελέγχου του φυλακίου από όπου το προσωπικό ελέγχει μέσα από τις οθόνες τον περίγυρο του φυλακίου. Ειδικότερα δείχνει ένα ραντάρ ξηράς παραχθέν με εθνικές δυνατότητες που έχει 40 χλμ εμβέλεια, ελέγχει τον περίγυρο και σε περίπτωση που εντοπίσει κίνηση δίνει συναγερμό, όπς περιγράφουν τα Τουρκικά Νέα.

Στην κάμερα μπροστά στον καθήμενο αναφέρει πως του δείχνει την κατάσταση των αισθητήρων που βρίσκονται περιφερειακά του φυλακίου, και ότι μόλις κοπεί σύρμα ή συρθεί κάποιος, αυτό αμέσως εμφανίζεται στην οθόνη. Αυτό που χειρίζεται ο δεύτερος στρατιώτης σαν κονσόλα παιχνιδιού είναι το τηλεχειριζόμενο όπλο που συνοδεύεται από την ανάλογη κάμερα.