MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (20/3)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (20/3)

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης για ένταξη των ελληνικών ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία και θέματα σχετικά με την πορεία επίλυσης του Κυπρακού κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Καταλαβαίνει αυτός που είναι Αρίφ» αναφέρει ότι 42 οργανώσεις στα κατεχόμενα, πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το κτίριο της Συντεχνίας των Τ/κ Δασκάλων KTOS, εκφράζοντας την εναντίωση τους στην απόφαση του «εκπαιδευτικού συμβουλίου» για την ένταξη των ελληνικών ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, την αλλαγή των βιβλίων της ιστορίας με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και το κλείσιμο της θεολογικής σχολής. Η ΚΤΟΣ ως απάντηση ανάρτησε στο κτίριο της μια μεγάλη φωτογραφία του δασκάλου και συνδικαλιστή Αρίφ Χασάν Ταχσίν (Αρίφ Χότζα), γνωστός για την δράση του στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την επαναπροσέγγιση. Ο ΓΓ της Συντεχνίας των Τ/κ Δασκάλων (KTOS) Σενέρ Ελτζίλ, στο αίτημα για κλείσιμο της ΚΤΟΣ, απάντησε ότι οι ενέργειες των οργανώσεων που τόσο απρόσεκτα παρασύρθηκαν από τον Έρογλου και ζητούν το κλείσιμο της συντεχνίας, δεν ενισχύουν τον αγώνα των Τουρκοκυπρίων για αυτοδιοίκηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχει ο ισχυρισμός ότι τις επόμενες μέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις οποίες αναφέρεται και στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι, ο λαός αντιδρά έντονα στις δηλώσεις του «υπουργού» περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, Χαμίτ Μπακιρτζί για τον Πενταδάκτυλο, πως δεν ανήκει στους Ε/κ, με κάποιους όπως αναφέρει να ζητούν την παραίτηση του.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν έμεινε κανένας τουρίστας που να είναι ερωτευμένος με τη Κύπρο», αναφέρεται στις δηλώσεις του «πρόεδρου» της «ένωσης τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων» Ορχάν Τολούν, ο οποίος ανέφερε ότι το γεγονός ότι το ψευδοκράτος πάει από το κακό στο χειρότερο, έχει ως αποτέλεσμα οι Άγγλοι τουρίστες που μέχρι το 2010 επισκεπτόντουσαν τα κατεχόμενα αρκετές φορές το χρόνο, κυρίως αυτοί που είχαν αγοράσει οικίες στα κατεχόμενα, πλέον να μην νιώθουν την ίδια ασφάλεια και αυτό έχει πλήξει σημαντικά την ποιότητα του τουρισμού. Αλλού αναφέρεται επίσης στην διαμαρτυρία κάποιων οργανώσεων ενάντια στην απόφαση του «εκπαιδευτικού συμβουλίου» για την ένταξη των ελληνικών ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, και γράφει ότι οι οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή ήταν πισώπλατη μαχαιριά εναντίων των Τούρκων της Κύπρου και της Τουρκικής ταυτότητας τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη 14 ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για δύο τουλάχιστον εμπρησμούς αυτοκινήτων και τη ρίψη πυροβολισμών εναντίον ενός χώρου εργασίας και γράφει ότι διαπιστώθηκε ότι τρεις από τους υπόπτους, δουλεύουν ως φρουροί ασφαλείας σε νυκτερινά κέντρα στη Κερύνεια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Η λύση στο κίτρινο σημειωματάριο του Κέρι», αναφέρει ότι η εφημερίδα ήταν η μόνη τουρκοκυπριακή εφημερίδα που παρακολούθησε την συνάντηση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών με την ελληνοκυπριακή πλευρά στη Λάρνακα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρέσβης πρώτη φορά μίλησε τόσο ανοιχτά για το Κυπριακό, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο Τζον Κέρι συμπεριέλαβε το Κυπριακό στη λίστα των θεμάτων που έχουν προτεραιότητα επίλυσης κατά την θητεία του, που αναγράφεται στο προσωπικό του κίτρινο σημειωματάριο. Αλλού αναφέρει ότι η «κυβέρνηση» προχωρά στην ενίσχυση του τουριστικού τομέα με δάνειο επιδότησης επιτοκίου, του ύψους των 2.5 εκατομμυρίων ΤΛ (περίπου 800 χιλιάδων Ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «πρόεδρος» της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στη Γενεύη, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουί Αγιαλά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Περιμένουμε μια λύση η οποία θα εξασφαλίσει το άνοιγμα μας στο κόσμο», αναφέρεται στις δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν επιθυμούν μια λύση η οποία θα γίνει αιτία για νέα προβλήματα και νέα παράπονα και η οποία θα δυσκολέψει τη ζωή των Τουρκοκυπρίων, αλλά μια λύση η οποία θα εξασφαλίσει το άνοιγμα τους στη διεθνή κοινότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής για το Κυπριακό, Κουντρέτ Οζέρσαϊ, μετά τη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με αξιωματούχους των ΗΕ, πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον, επαφές υψηλού επιπέδου. Αλλού γράφει ότι στο κατεχόμενο Λιμνίτη, σε έκταση 120 σκαλών φυτεύτηκαν 600 χιλιάδες δενδρύλλια φράουλας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Το επίσημο έγγραφο του κομματισμού» και με φωτογραφία ενός «επίσημου» εγγράφου του «υπουργείου» οικονομίας και ενέργειας, η οποία καταλαμβάνει όλο το πρωτοσέλιδο, παρουσιάζει «επίσημη» επιστολή (στην οποία διαφαίνεται η «επίσημη» σφραγίδα του «υπουργείου») που έστειλε ο πρώην «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν, στις 30 Δεκεμβρίου 2010, στο τότε «πρωθυπουργό» Ιρσέν Κιουτσιούκ, πληροφορώντας τον για επιστολή που έστειλαν ψηφοφόροι του κόμματος τους (Κόμμα Εθνικής Ενότητας), σχετικά με την πρόσληψη τους ως επιστάτες.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε τα σημερινά πρωτοσέλιδα με ένα κλικ