MEDIA

Απαγορεύσεις από το ΕΣΡ

Απαγορεύσεις από το ΕΣΡ

Στην πλήρη απαγόρευση προβολής μη αδειοδοτημένων τηλεπαιχνιδιών από τα τηλεοπτικά μέσα, προχώρησε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Όπως τονίζεται στην οδηγία, που εξέδωσε η ανεξάρτητη Αρχή, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ως τυχερά θεωρούνται τα παιχνίδια εκείνα για τα οποία συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Υφίσταται έστω και εν μέρει επιρροή της τύχης στο αποτέλεσμα του παιχνιδιού.

Υφίσταται οικονομική διακινδύνευση που ως τέτοια νοείται η επιλογή του παίκτη να αναλάβει τον κίνδυνο επένδυσης στο αποτέλεσμα του παιγνίου οποιουδήποτε χρηματικού ποσού και άλλου περιουσιακού στοιχείου ανεξάρτητα από το ύψος της αξίας του, προκειμένου να επιδιώξει οικονομικό όφελος από το αποτέλεσμα του παιχνιδιού.

Tο στοιχείο της οικονομικής διακινδύνευσης υφίσταται ιδίως όταν η χρηματική επιβάρυνση για τη συμμετοχή του κοινού στο παίγνιο υπερβαίνει τη συνήθη αστική χρέωση ενός τηλεφωνήματος ή το κόστος ενός απλού γραπτού μηνύματος.

Ως τυχερά παίγνια θεωρούνται και οι πάσης φύσεως κληρώσεις δώρων, όταν η συμμετοχή του κοινού γίνεται μέσω τηλεφωνικών γραμμών και γραπτών μηνυμάτων υψηλής χρέωσης.

Η προβολή των υποψηφίων των εκλογών από τα ΜΜΕ

Εξάλλου, το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγία για την προβολή των υποψηφίων από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη σχετική Οδηγία προσδιορίζεται ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να προβάλλουν τις θέσεις όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν καθώς και τα διαφημιστικά μηνύματα των υποψηφίων. Στην περίπτωση επαναληπτικής διαδικασίας εκλογών, ο χρόνος κατανέμεται ισότιμα μεταξύ των υποψηφίων.

Σε ό,τι αφορά τους μη ενημερωτικούς σταθμούς, προσδιορίζεται ότι η μετάδοση ειδήσεων σχετικών με την προεκλογική εκστρατεία επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια των σύντομων δελτίων ειδήσεων. Σε ό,τι αφορά τις εμφανίσεις των σταθμών, επιτρέπεται η εμφάνισή των υποψηφίων δύο φορές -συνυπολογίζεται και ενδεχόμενη επανάληψη της εκπομπής- σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (προσωπικές συνεντεύξεις, συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις, κάλυψη προεκλογικής δραστηριότητας κατόπιν αιτήματος).

Για την κάλυψη προεκλογικής δραστηριότητας θα πρέπει να διατυπωθεί από τον υποψήφιο ρητά αίτημα προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για την κάλυψή της. Οι εμφανίσεις των υποψηφίων με την επαγγελματική τους ιδιότητα δεν λογίζονται ως προεκλογικές εμφανίσεις. Οι επικεφαλείς συνδυασμών και οι αντιπεριφερειάρχες είναι δυνατόν να μετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις χωρίς περιορισμό, μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τουλάχιστον τρεις ακόμη συνυποψήφιοί τους διαφορετικών συνδυασμών.

Μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων, είναι δυνατή η παρουσία των προαναφερθέντων χωρίς περιορισμό, υπό τον όρο ότι θα συμμετέχουν στη συζήτηση τα 2/3 των ανακηρυχθέντων υποψηφίων διαφορετικών συνδυασμών. Οι σταθμοί οφείλουν να διαφυλάξουν την ισορροπία στην προβολή, πραγματοποιώντας τις κατάλληλες εναλλαγές, στους καλεσμένους τους. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να ενημερώνουν το ΕΣΡ για κάθε είδους προεκλογικές εκπομπές.

Πρόστιμα και αποφάσεις

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ανεξάρτητης Αρχής, αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμός Ζευς TV νομού Λαρίσης για εκμετάλλευση δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων και 15.000 ευρώ στο Nickelodeon για διαφήμιση πολεμικών παιχνιδιών σε ώρες ακατάλληλες για παιδική διαφήμιση. Παλαιότερο πρόστιμο 300.000 ευρώ στο Channel 9, μειώθηκε σε 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα παλαιότερο πρόστιμο στο Extra Channel μετατράπηκε σε σύσταση, έπειτα από ακύρωσή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύσταση επιβλήθηκε, επίσης, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για απόπειρα δημιουργίας συνειρμού και σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, καθώς, όπως σημειώθηκε, σε συζήτηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλονταν παράλληλα σκηνές από την πυρκαγιά στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς. Παράλληλα, σύσταση επιβλήθηκε στον εν λόγω σταθμό, έπειτα από καταγγελία της Χρυσής Αυγής για δημοσιοποίηση ανακριτικού υλικού.

Διαβάστε επίσης: Στο έλεος του τηλετζόγου τηλεθεατές