MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του λεγόμενου ΥΠΕΞ στα Κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί για ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και οι δηλώσεις του ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Χασάν Τατσόι για τη λήξη της συνεργασίας του ΔΚ με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι μερικά από τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Έκκληση για παραίτηση” γράφει ότι το Κίνημα “Συγκεντρωνόμαστε” στα κατεχόμενα απεύθυνε έκκληση στον λεγόμενο υπουργό υγείας Αχμέτ Γκιουλέ όπως παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κίνημα κατηγορεί τον Γκιουλέ ότι είναι ο κύριος υπαίτιος για τις προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων χωρίς την πλήρη εφαρμογή της “νομοθεσίας”. Αλλού γράφει ότι, η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων ζήτησε όπως οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και τιμωρηθούν τα τέσσερα άτομα τα οποία επιτέθηκαν σε δασκάλους και μαθητές δημοτικού κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Γράφει ακόμα ότι, η πρόεδρος του ΔΣ του τ/κ καναλιού “Κανάλ Τ” Σιμπέλ Τατάρ ζήτησε συγνώμη από τα τουρκικά ΜΜΕ αφού κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής της εξαπολύθηκαν κατηγορίες εναντίον των τουρκικών ΜΜΕ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Θα μπορούσαν οι διαπραγματεύσεις να κλειδώσουν” αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου αλλά και του λεγόμενου υπεξ Οζντίλ Ναμί για τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμα επιδείξει την απαιτούμενη θέληση και ειλικρίνεια. Στις δηλώσεις του ο Ναμί είπε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις και αυτό δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και οδηγεί σε απογοήτευση. Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η εφημερίδα αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του από την Νότια Αφρική όπου βρίσκεται με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι είπε “αξίζει τελικά όλος αυτός ο δρόμος που κάναμε για να έρθουμε εδώ. Καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο”. Γράφει ακόμα ότι την Κυριακή στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκαν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που “έδωσαν χρώμα στην Κυριακή”.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Με την γενική συνέλευση του κόμματος δόθηκε τέλος στην συνεργασία” γράφει ότι σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Χασάν Τατσόι είπε ότι δεν έχει σκοπό να επιστρέψει πίσω στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας και ανέφερε ότι “δεν ήρθα από το διάστημα. Έχω πολιτικές εμπειρίες και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς επέλεξε να με διορίσει ως ΓΓ του κόμματος του”. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου υπεξ Οζντίλ Ναμί για το Κυπριακό και για την ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας. Γράφει ακόμα ότι χθες πραγματοποιήθηκαν τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα. Μια στον κατεχόμενο Κορμακίτη, μια στα Κνώδαρα και μια στην κατεχόμενη Γαλάτεια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εντατικοποιηθούν” γράφει ότι σε δηλώσεις του ο “υπουργός εξωτερικών” των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί είπε ότι η επιβράδυνση που παρουσιάζεται στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι απογοητευτική και μίλησε για ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του από την Νότια Αφρική ο ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι δεν ισχύουν οι φήμες που φέρουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίζει τον Roelf Meyer στην θέση του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Γράφει ακόμα ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται ως “κυβερνητικά” στα κατεχόμενα έχει ανέλθει στα 1714 με την λεγόμενη αστυνομική διεύθυνση να χρησιμοποιεί 347 αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Αλλάζει η Κύπρος” γράφει ότι σε δηλώσεις του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μεχμέτ Αλτάν αναφέρθηκε στην έντονη ανάμειξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό, στις πολιτικές διαμάχες και αλλαγές στο πολιτικό προσκήνια στα κατεχόμενα αλλά και στις “τοπικές” εκλογές Ιουνίου και είπε ότι οι “εκλογές” αυτές θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα των “προεδρικών εκλογών”. Αλλού γράφει ότι το Λύκειο “Κουρτουλούς (απελευθέρωση) της κατεχόμενης Μόρφου έλαβε μέρος στον μουσικό διαγωνισμό στην Κωνσταντινούπολη και γύρισε “με το δεύτερο βραβείο στις αποσκευές του”. Γράφει ακόμα ότι ο κοινοτάρχης του κατεχόμενου Αγίου Επικτήτου κατηγόρησε ένα εκ των αζάδων του χωριού για πλαστογραφία γεγονός που οδήγησε στην σύλληψή του. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι κατηγορίες για πλαστογραφία “αποτελούν μέρος της πολιτικής εξόντωσης κομματικού αντιπάλου στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας”.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων