MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (27/5)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (27/5)

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η κηδεία των δύο νεαρών που έχασαν την ζωή τους σε δυστύχημα με την μοτοσυκλέτα τους, ο απόηχος των ευρωεκλογών, οι δηλώσεις του Σλοβάκου ΥΠΕΞ για το Κυπριακό και οι ετοιμασίες για τις λεγόμενες τοπικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Το ΑΚΕΛ είναι περήφανο για σένα” αναφέρει ότι οι Τ/κ κάτοικοι της κατεχόμενης Αμμοχώστου ψήφισαν κυρίως υποψήφιους από το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα πηγές της εφημερίδας, στις ελεύθερες περιοχές την Κυριακή των ευρωεκλογών πέρασαν περίπου πέντε χιλιάδες Τ/κ από τους οποίους οι 1869 ψήφισαν. Από τους 1869 ψήφους οι 754 αναλογούν στον Σενέρ Λεβέντ ενώ 256 ψήφοι δόθηκαν στο ΑΚΕΛ. Γράφει ακόμα ότι, στην Γαλλία η Ευρώπη βρίσκεται στο παράθυρο του ρατσισμού με την Λε Πεν να είναι η μεγάλη νικήτρια στις εκλογές της Κυριακής.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Στο ΕΔΑΔ για το δικαίωμα της ψήφου” αναφέρει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους Τ/κ ψηφοφόρους, “τους οποίους δεν δόθηκε το δικαίωμα να ψηφίσουν” στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων, ΚΤΟΣ θα καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στα δικαστήρια στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι μεγάλος ήταν ο πόνος για την οικογένεια και τους φίλους των δύο νεαρών που έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα με την μοτοσυκλέτα τους, οι οποίοι κηδεύτηκαν χθες. Αλλού αναφέρει ότι πολλοί Ε/κ ψηφοφόροι προτίμησαν τη δροσιά της θάλασσας παρά να ψηφίσουν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ξέχασαν τα τζαμιά στον νότο” αναφέρεται σε καταγγελίες του Μουφτή και “αρμόδιου” στο λεγόμενο τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων για τα θρησκευτικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές, Σακίρ Αλέμνταρ, ότι το ψευδοκράτος δεν ενδιαφέρεται για τα τζαμιά στις ελεύθερες περιοχές με αποτέλεσμα συνολικά οκτώ θρησκευτικά τεμένη να καταστρέφονται μέρα με τη μέρα. Αλλού γράφει ότι, η χθεσινή μέρα ήταν ημέρα θρήνου και μεγάλου πόνου για τις δύο οικογένειες που κήδευσαν τον 22χρονο και 20χρονη, που έχασαν τη ζωή τους όταν η μοτοσυκλέτα τους, μεγάλου κυβισμού, προσέκρουσε βίαια σε κιγκλίδωμα. Με αφορμή τον θάνατο των νέων η εφημερίδα σε άρθρο της στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι ενώ έχει ψηφιστεί ο λεγόμενος νόμος περί κυκλοφοριακής αγωγής εντούτοις οι “αρμόδιες αρχές” αδυνατούν να τον εφαρμόσουν αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε ειδικά σε όσους θέλουν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ηχηρό μήνυμα για τη λύση” αναφέρεται σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Σλοβακίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο μίλησε σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την έναρξη των δικοινοτικών συναντήσεων μεταξύ των κομμάτων των δύο κοινοτήτων. Ο Σλοβάκος αξιωματούχος, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το στάτους κβο και τόνισε την ανάγκη για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι, οι εργαζόμενοι στα ανθρακορυχεία και μέλη της τουρκικής συντεχνίας ανθρακωρύχων, βγήκαν στους δρόμους ζητώντας τη τιμωρία των ενόχων και την παραίτηση τους μετά και το ατύχημα στην περιοχή Σόμα της Τουρκίας. Επίσης γράφει ότι, σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι αν υπήρχε αίτημα από τους Αμερικάνους να κατέβουν οι σημαίες του ψευδοκράτους στο λεγόμενο προεδρικό ώστε να γίνει η συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο “τότε απλά δεν θα γινόταν η συνάντηση. Οι σημαίες παραμένουν στη θέση τους” είπε.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Φτάνει” αναφέρεται στον θάνατο του 22χρονου Αλί Γκαρκγινσού και της 20χρονης φίλης του Γκιζέμ Ατσέτ, οι οποίοι είναι τα νέα θύματα της ασφάλτου. Οι δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα την Κυριακή. Οι νέοι επενέβαιναν σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία προσέκρουσε βίαια σε προστατευτικό κιγκλίδωμα με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο τους. Η εφημερίδα δίνει ακόμα τα στοιχεία για την ψηφοφορία των Τ/κ κατά τις ευρωεκλογές με το 14,5% των Τ/κ να ψήφισαν το ΑΚΕΛ ενώ ποσοστό 42,1 ψήφισε τον Σενέρ Λεβέντ. Ακόμα γράφει ότι, 108 είναι συνολικά οι “υποψήφιοι” για τις “δημαρχίες” στα κατεχόμενα για τις “τοπικές εκλογές” του Ιουνίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις χιλιάδες 106 άτομα είναι “υποψήφιοι” για τις “εκλογές”.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων