MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (2/6)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (2/6)

Διαφορετικά είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα με μία μόνο εξ αυτών να προτάσσει τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Τα θέματα που προβάλλουν στο κύριό τους θέμα αφορούν υπόθεση πλαστογραφίας υπογραφής, τα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών που είναι μια μεγάλη παραγωγική ομάδα και ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος στα κατεχόμενα, δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς για τη "συγκυβέρνηση", τις "προεδρικές" εκλογές και τις σχέσεις με την Τουρκία, η παράνομη αλιεία Τούρκων με γρι γρι στα παράλια της Καρπασίας, κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Ψεύτικη και αληθινή υπογραφή” αναφέρεται στην υπόθεση ενός εργαζόμενου στο ξενοδοχείο Πία Μπέλα (Pia Bella), ο οποίος μετά από 4 χρόνια εργασίας δεν μπόρεσε να πάρει τις υπερωρίες και τα δεδουλευμένα του φεύγοντας επειδή φαίνεται ότι ήδη τα πήρε, αφού κάποιος υπέκλεψε την υπογραφή του και γι` αυτό έχει πάρει η υπόθεση την νομική οδό. Αλλού αναφέρει ότι μετά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής στο “πανεπιστήμιο” εγγύς Ανατολή με τις συγκρούσεις μεταξύ “αστυνομίας” και φοιτητών, τη σύλληψη τριών και την απομάκρυνση 10 φοιτητών, διάφορα κόμματα και οργανώσεις πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική “πρεσβεία” στα κατεχόμενα επικρίνοντας την “αστυνομία” και την ασφάλεια του “πανεπιστημίου”, επειδή δεν τα βάζουν με τους ροπαλοφόρους εθνικόφρονες φοιτητές που προκαλούν επεισόδια. Σε άλλο θέμα γράφει για το παράπονο των εσπεριδοκαλλιεργητών ότι το κέρδος από τις πωλήσεις πάει στην τσέπη των εμπόρων και στη δική τους τίποτε.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Τραγικοί εσπεριδοκαλλιεργητές” γράφει ότι λόγω της μη έγκαιρης καταβολής της οικονομικής βοήθειας από το “κράτος”, αλλά και της αύξησης των εξόδων όπως ρεύμα, νερό, μαζούτ, τα εσπεριδοειδή έμειναν στα δέντρα και ο κλάδος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, ενώ είναι αυτή η παραγωγή που κάνει τις μεγαλύτερες εξαγωγές από τα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στα πλαίσια των εορτασμών για τα 25χρονα του “πανεπιστημίου” εγγύς Ανατολή πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή Ντερέμπογιου στην κατεχόμενη Λευκωσία η μεγαλύτερη καρναβαλίστικη παρέλαση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Αλλού γράφει ότι ο “πρόεδρος” της “επιτροπής συνταγματικής” μεταρρύθμισης της “βουλής”, Ασίμ Ακανσόι δήλωσε πως η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων επί των αλλαγών είναι “ελπιδοφόρα στο όνομα της δημοκρατίας” και το αποτέλεσμα είναι νίκη για όλους, κυρίως για τους πολίτες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Δεν δέχομαι διαταγές από κανέναν” αναφέρεται σε συνέντευξη του προέδρου του ΔΚ και “αναπληρωτή πρωθυπουργού”, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων “εκλογών” στα κατεχόμενα, επικρίνει το ΚΕΕ και τα ΜΜΕ για τις διαρροές περί “κυβερνητικής” κρίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος “πρόεδρος” το 2015 και πως το κόμμα του θα στηρίξει τον Ντερβίς Έρογλου για τη θέση, ενώ στα σχόλια πως το ΔΚ διοικεί ο Έρογλου απαντά ότι ο ίδιος δεν δέχεται “ντιρεκτίβες” από κανέναν. Αλλού γράφει ότι συναντώνται σήμερα και πάλι οι δύο ηγέτες στις 11.30. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εσπεριδοκαλλιεργητές δήλωσαν ότι αναμένουν λύση στα προβλήματά τους και πως στην τσέπη τους δεν μπαίνει τίποτε.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Μετά τον Μπάιντεν η πρώτη συνάντηση” αναφέρεται στην σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Αντιπροέδρου και γράφει ότι θα διαφανεί κατά πόσο αυτή η επίσκεψη μπόρεσε να επηρεάσει ή όχι. Σημειώνει ότι είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών μετά και την επίσκεψη του Ρώσου Αναπληρωτή ΥΠΕΞ. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι που σχολιάζει τις πληροφορίες για έναρξη τεχνο-οικονομικής μελέτης σύντομα από την Ελλάδα για τον “αγωγό ανατολικής Μεσογείου” λέγοντας ότι “οι ειδικοί φαντασιώνονται”. Αλλού δημοσιεύει σχετική φωτογραφία από παραλία και γράφει ότι το φεστιβάλ διαγωνισμός για γλυπτά στην άμμο διοργανώθηκε και φέτος από το “πανεπιστήμιο” ανατολικής Μεσογείου.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Ψαρεύουν παράνομα” γράφει ότι Τούρκοι ψαράδες με γρι γρι πηγαίνουν με τις βάρκες τους μέχρι και τα παράλια της Καρπασίας ψαρεύοντας παράνομα γεγονός που έχει προκαλέσει πλέον την αντίδραση των Τ/κ ψαράδων που διαμαρτύρονται ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο την περίοδο ψαρέματος του τόνου. Στην Καρπασία εντοπίστηκαν τις προάλλες 22 τουρκικά γρι γρι και δύο μεγάλα καΐκια. Αλλού αναφέρει ότι οι συναντήσεις με αντικείμενο την “συνταγματική” μεταρρύθμιση θα συνεχιστούν και σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εφημερίδα ρώτησε μαθητές γιατί χρειάζονται τα ιδιαίτερα μαθήματα και αυτοί απάντησαν ότι μόνο τα μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις του σχολείου δεν επαρκούν.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων