MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (3/6)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (3/6)

Ποικίλα και διαφορετικά είναι σήμερα τα θέματα που απασχολούν τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών δεν αποτελεί το κύριο θέμα καμιάς εφημερίδας, ενώ τα υπόλοιπα θέματα αφορούν στη στήριξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού που εξέφρασαν τα ε/κ, τ/κ, ελληνικό και τουρκικό εμπορικά επιμελητήρια, η λεγόμενη πρόταση νόμου για τη μη καταβολή μισθού κατά τις καλοκαιρινές διακοπές στους "βουλευτές" αλλά και οι αντιδράσεις που προκαλεί η παρουσία τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα παράλια της κατεχόμενης Κύπρου.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο "Χαράμι τα μαθήματα, Χαλάλι ο μισθός" αναφέρεται σε λεγόμενη πρόταση νόμου, η οποία δημοσιεύτηκε στην "επίσημη εφημερίδα" και αφορά στην μη καταβολή μισθού κατά τις καλοκαιρινές διακοπές στους "βουλευτές", στα πλαίσια της οικονομικής περισυλλογής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι "βουλευτές" αποφάσισαν όπως δεν γίνουν μαθήματα σε καλοκαιρινά σχολεία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης, "αλλά τους μισθούς τους δεν μπορούν να τους στερηθούν". Αλλού γράφει ότι συναντήθηκαν χθες στη νεκρή ζώνη αντιπροσωπείες των ε/κ, τ/κ, ελληνικού και τουρκικού εμπορικών επιμελητηρίων και εξέφρασαν τη στήριξή τους στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ αποφάσισαν την δημιουργία κοινού οικονομικού φόρουμ. Η εφημερίδα αναφέρεται σε άλλο θέμα παραπέμποντας στις εσωτερικές της σελίδες, στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου "κατά την οποία δεν υπήρξε εξέλιξη".

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο "Ημέρα υπερηφάνειας για τη 'βουλή'" γράφει ότι μετά από μήνες αντιπαραθέσεων και μετά και τη χθεσινή 10ωρη συνεδρία της η λεγόμενη βουλή πρότεινε "πρόταση νόμου" όπως στις 29 Ιουνίου , ημέρα πραγματοποίησης τοπικών εκλογών στα κατεχόμενα, πραγματοποιηθεί και παράλληλα δημοψήφισμα σχετικά με την αλλαγή του "συντάγματος". Η πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην "ολομέλεια". Με φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, η εφημερίδα γράφει ότι οι δύο ηγέτες κατά τη 3ωρη χθεσινή τους συνάντηση παρουσίασαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δικές τους προτάσεις σε διάφορα θέματα ενώ σε δηλώσεις του μετά ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλού αναφέρεται στις τελικές ετοιμασίες για τις λεγόμενες τοπικές εκλογές με την "προεκλογική" εκστρατεία να αρχίζει επίσημα σήμερα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο "Τα μάτια είναι στραμμένα στο 'προεδρικό'" αναφέρει ότι στη χθεσινή της συνεδρίαση η λεγόμενη βουλή αποφάσισε για το πακέτο "νόμων" για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και αναμένεται να παραπεμφθεί στο λεγόμενο προεδρικό για έγκριση. Αλλού γράφει ότι χθες ο ραδιοφωνικός σταθμός "Χαβαντίς" γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια και στο κόψιμό της τούρτας παρευρέθησαν η "πρόεδρος" της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιπέρ και άλλοι. Γράφει επίσης ότι πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, με τον Ντερβίς Έρογλου να δηλώνει, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Γράφει ακόμα ότι ο ε/κ, τ/κ, ελληνικός και τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού και θεωρούν τη διαδικασία που ξεκίνησε "καλή ευκαιρία" για επίλυση του προβλήματος.


Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο "Ιστορική συμφωνία" αναφέρει ότι η λεγόμενη βουλή κατέληξε στη χθεσινή της συνεδρία σε "ιστορική απόφαση" αφού πάρθηκε η απόφαση για δημοψήφισμα στις 29 Ιουνίου για τις λεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο "νόμος περί συνταγματικών αλλαγών" θα τεθεί ενώπιον του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου για τελική έγκριση. Αναφέρει ακόμα ότι, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο "σύνδεσμος" για τους μετανάστες ο "υπεξ" Οζντίλ Ναμί είπε σε ομιλία του ότι, οι Τ/κ ακόμα "νοιώθουν τις πληγές του πολέμου και τα τραύματα της προσφυγιάς". Επίσης αναφέρεται ότι 10 χιλιάδες εθελοντές θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν τις κατεχόμενες περιοχές την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο "Δεν υπάρχουν αποδείξεις" αναφέρεται στην παρουσία τουρκικών αλιευτικών πλοίων στα παράλια της κατεχόμενης Κύπρου και στις αντιδράσεις των Τ/κ ψαράδων αλλά και οργανώσεων για υπεραλιεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου στρατού, το οποίο διενέργησε έλεγχο στα πλοία αυτά, δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι τα πλοία αυτά υπεραλιεύουν.

Η εφημερίδα γράφει ότι η απάντηση του τουρκικού στρατού δεν έπεισε ούτε τους ψαράδες, ούτε τις οργανώσεις. Η εφημερίδα συνοδεύει το δημοσίευμά της με φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται εννέα πλοία σε θαλάσσια περιοχή στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα προβάλλει ακόμα ένα θέμα, αυτό της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων στη λεγόμενη βουλή για το "νόμο" περί "συνταγματικών" αλλαγών και δίνει αναλυτικά τις θέσεις και τη συμφωνία. Γράφει ότι μεταξύ των αλλαγών είναι και οι "νομοθεσίες" για τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και τη δημιουργία φυλακής ανηλίκων για τους παραβάτες κάτω των 18 ετών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων