MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (3/7)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (3/7)

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων με τον απόηχο των αποτελεσμάτων των λεγόμενων τοπικών εκλογών να αποτελεί και σήμερα κεντρικό θέμα ενώ αλλού γίνεται αναφορά στα προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση για απόλυση των υπαλλήλων της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εδάφους στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

Πρωτοσέλιδα προβάλλονται ακόμα η ολοκλήρωση των εργασιών για το δρόμο από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου στην κατεχόμενη Μόρφου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι "αστυνομικοί" που λόγω έλλειψης προσωπικού αναλαμβάνουν διπλά καθήκοντα αλλά και ο θάνατος 73χρονου, ο οποίος κτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο ενώ προσπαθούσε να διασταυρώσει το δρόμο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), σήμερα προβάλλει ένα και μοναδικό θέμα στο πρωτοσέλιδό της. Με ειρωνικό ύφος και με τίτλο "Αυτοπυρολοβολήθηκε" αναφέρεται στην ανοχή που επιδεικνύει η ψευδοκυβέρνηση στην πολιτική της Τουρκίας και στο γεγονός ότι ο Ερντογάν παίρνει τις αποφάσεις για τα κατεχόμενα.

Αφορμή για το δημοσίευμα έδωσε η απόφαση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εδάφους CAS, η οποία δραστηριοποιείται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, να απολύσει τους υπαλλήλους της, ενημερώνοντας τους ότι τον Αύγουστο η υπηρεσία τους τερματίζεται. Η εφημερίδα γράφει ότι οι Τ/κ εδώ και 40 χρόνια καταπιέζονται από την Τουρκία και η ψευδοκυβέρνηση πάντα λέει "ναι" στις αποφάσεις της Τουρκίας, η οποία θέλει να έχει το πάνω χέρι σε σημαντικές αποφάσεις αλλά και επενδύσεις που γίνονται στα κατεχόμενα. Το δημοσίευμα συνοδεύεται από ολοσέλιδη φωτογραφία εργαζομένου στην CAS, ο οποίος διαμαρτύρεται έξω από το λεγόμενο πρωθυπουργικό γραφείο. Σε δηλώσεις του για το θέμα ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η "κυβέρνηση" θα δημιουργήσει άλλη εταιρεία και εντός ημερών θα υπάρχει συνάντηση με επενδυτές.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο "Χάνοντας βγήκαν κερδισμένοι" γράφει ότι κατά τις "εκλογές" της Κυριακής υπήρξε μείωση του ποσοστού των ψηφοφόρων, συγκριτικά με τα ποσοστά του 2010, και παρά την μείωση εντούτοις κάποιοι βγήκαν κερδισμένοι αφού κατάφεραν να εκλεγούν. Η εφημερίδα δίνει ως παράδειγμα μερικούς εκλεγέντες όπως ο Μαχμούτ Οζτσινάρ ο οποίος το 2010 εξασφάλισε 6914 ψήφους, ενώ την Κυριακή 5125 ψήφους.

Αλλού γράφει ότι, αναμένονται εξελίξεις και εντάσεις στο θέμα της απόλυσης των υπαλλήλων της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εδάφους CAS, η οποία δραστηριοποιείται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Γράφει ακόμα ότι, η βοηθός αρχηγού "αστυνομίας" στα κατεχόμενα Περβίν Γκιουλέρ, σε δηλώσεις της είπε ότι, υπάρχει έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα πολλοί "αστυνομικοί" να αναλαμβάνουν διπλά καθήκοντα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο "Καβγάς Τζελέρ – Σενέρ στην Κερύνεια" γράφει ότι εντάσεις δημιουργήθηκαν και εντός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας αφού ο "υποψήφιος" του κόμματος για την λεγόμενη δημαρχία της κατεχόμενης Κερύνειας Μουσταφά Σενέρ κατηγόρησε το κόμμα του ότι ανέχτηκε την προπαγάνδα που ο Ζεκί Τζελέρ έκανε εναντίον του με το να στηρίξει τον Νιντάι Γκιουνγκορντού, ανεξάρτητο "υποψήφιο".

Αλλού γράφει ότι, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος σε χθεσινή τους διάσκεψη Τύπου, διέψευσαν τις φήμες που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ ότι ο ηγέτης του κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς υπέβαλε παραίτηση και ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή. Είπε ακόμα ότι ειδικές επιτροπές εντός του κόμματος θα αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και των τοπικών "εκλογών". Γράφει ακόμα ότι, οι "αστυνομικές" αρχές στα κατεχόμενα συνέλαβαν τον 30χρονο Αμερικανό Dov Neimand για "παράνομη είσοδο" στα κατεχόμενα. Ο 30χρονος έφτασε στην θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου Κορμακίτη με κανό από την Τουρκία εντός 13 ωρών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο "Αναστάτωση μετά τις εκλογές" γράφει ότι τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα δημιούργησαν εντάσεις και αναβρασμούς εντός των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα εντός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικού Κόμματος υπάρχουν εντάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών και "υποψηφίων" που δεν εκλέχθηκαν. Γράφει ακόμα ότι, η τροχαία κίνηση που βασανίζει τους οδηγούς στην κατεχόμενη Λευκωσίας και συγκεκριμένα στον κυκλοφοριακό κόμβο του Γκιόνελι, θα αποσυμφορηθεί αφού στις 5 Ιουλίου θα δοθεί στην κυκλοφορία ο νέος δρόμος από την περιοχή του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου – κατεχόμενης Μόρφου. Γράφει ακόμα ότι, έχασε την ζωή του ο 75χρονος Μουσταφά Οζγκιουρσόι, ο οποίος στην προσπάθεια του να διασταυρώσει τον δρόμο κτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο "Οι εκλογές ταρακούνησαν" αναφέρει ότι ενώ οι "εκλογές" τελείωσαν τα πολιτικά κόμματα ανακατώθηκαν. Γράφει ότι την Τρίτη σε συνεδρίες τοπικών επιτροπών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος δημιουργήθηκαν εντάσεις ενώ μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας σε αντίστοιχες συνεδρίες των κεντρικών επιτροπών των κομμάτων τους ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τις κατηγορίες για προπαγάνδα να δίνουν και να παίρνουν.

Αλλού αναφέρει ότι, σε δηλώσεις τους για το θέμα της απόλυσης των 169 εργαζομένων σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών εδάφους, η οποία δραστηριοποιείται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είπε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά το ψευδοκράτος θα προσπαθήσει μέσω επενδυτών να δημιουργήσει εταιρεία ώστε να εργοδοτηθούν τα άτομα αυτά. Γράφει ακόμα ότι, δεν υπήρξε πλειοδότης για το ξενοδοχείο Μιμόζα μετά και την απόφαση του "δικαστηρίου" να απομακρύνει από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου τον Τσαφέρ Γκιούρτσαφέρ, αφού δεν έφερε εις πέρας της υποχρεώσεις του συμβολαίου.


Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση αύριο Αναστασιάδη- 'Ερογλου