MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (24/7)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (24/7)

Ποικίλα τα σημερινά θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών για το Κυπριακό και η σημερινή συνάντηση των ηγετών, σκάνδαλο διαγωνισμού προσφοράς για έξυπνους μετρητές ενέργειας, και θέματα οικονομίας είναι μερικά από τα θέματα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ο διαγωνισμός προσφοράς για έξυπνους μετρητές πήρε κεφάλια”, αναφέρεται στην υπόθεση διαγωνισμού προσφοράς για έξυπνους μετρητές ενέργειας της “αρχής ηλεκτρισμού” των κατεχομένων και γράφει ότι ο “βοηθός διευθυντής τεχνικών θεμάτων” της “αρχής” Κουλντερέν Τζανσελέν, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του, λόγω του ότι έδωσε πληροφορίες σε μια από τις εταιρίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για το πώς να καταφέρει τον αποκλεισμό μια άλλης εταιρίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, κάλεσε τον Ντερβίς Έρογλου να παραιτηθεί, μετά που ο δεύτερος δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο “πρέσβης” της Τουρκίας στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ανέφερε ότι στα κατεχόμενα ζουν 90 χιλιάδες Τούρκοι ψηφοφόροι.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Σκάνδαλο `συμβουλής` σε διαγωνισμό”, αναφέρεται επίσης στο θέμα της απομάκρυνσης από τα καθήκοντά του, του “βοηθού διευθυντή τεχνικών θεμάτων” της “αρχής ηλεκτρισμού” των κατεχομένων, λόγω του ότι συμβούλεψε μια από τις εταιρίες που συμμετείχαν για τους τρόπους αποκλεισμού των υπολοίπων. Αλλού γράφει ότι ο “βουλευτής” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ασίμ Ακανσόι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είπε ότι το κόμμα χρειάζεται μια σοβαρή εξυγίανση και ότι πρέπει να απομακρύνονται όσοι δεν ακολουθούν τον κοινό κώδικα συμπεριφοράς του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από χθες οι συνομιλητές των δύο πλευρών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης για το Κυπριακό, έδωσαν τις προτάσεις τους για όλα τα θέματα και ότι πλέον οι δύο ηγέτες θα αποφασίσουν αν οι συνομιλίες θα περάσουν στην τρίτη φάση.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Δεν θα δοθεί επίδομα εορτών”, αναφέρει ότι ο “γενικός ελεγκτής” του ψευδοκράτους, σε επιστολή που έστειλε στους “δημόσιους φορείς” και στους “δήμους”, ενημέρωσε ότι η καταβολή 13ος μισθού σε όλους τους “δημόσιους υπαλλήλους” που προσλήφθηκαν μετά το 2011, είναι παράνομη, κάτι το οποίο προκάλεσε σοκ στους υπαλλήλους που περίμεναν επίδομα εορτών, λίγες μέρες πριν το Ραμαζάνι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι χθεσινές διαβουλεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με προτεινόμενο μισθό τις 1920 ΤΛ (περίπου 680 Ευρώ), δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανεπίσημη επίσκεψη του “υπουργού περιβάλλοντος και φυσικών πόρων” Χαμίντ Μπακιρτζί, στη Μασσαλία, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνα για την αποκατάσταση των λατομείων, και γράφει ότι υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι τα έξοδα του ταξιδιού θα τα καλύψει η εταιρία που λειτουργεί το λατομείο γύψου στα Γαστριά, και η οποία ζήτησε την παράταση της άδειας της για ακόμα δύο χρόνια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις”, αναφέρει ότι ο “πρέσβης” της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραϊμ Ακτσά, στην έκθεσή του για την οικονομική κατάσταση των κατεχομένων, αναφέρει ότι η οικονομική πρόοδος πρέπει να επιταχυνθεί και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ευημερίας πρέπει επειγόντως να ολοκληρωθούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής για το Κυπριακό, Κουντρέτ Οζέρσαϊ, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο συνομιλητών, είπε ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στους δύο ηγέτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν οι συνομιλίες θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Δεν υπάρχει προσέγγιση για αύξηση της πίτας”, αναφέρεται επίσης στην έκθεση του “πρέσβη” της Τουρκίας στα κατεχόμενα, και γράφει ότι ο Ακτσά αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα επιπλέον χορηγιών από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έκαναν ότι τους αναλογούσε σχετικά με τη δεύτερη φάση των συνομιλιών και ότι παρουσιάστηκαν όλες οι προτάσεις. Αλλού γράφει ότι το “κράτος” βεβαίωσε τους 169 υπαλλήλους της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εδάφους CAS, η οποία δραστηριοποιείται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ότι δεν θα μείνουν άνεργοι.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων