MEDIA

Η απόφαση του Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου

Η απόφαση του Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου

Με πλειοψηφία 93 ψήφων έναντι 37, το 7ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (2 έως 5 Οκτωβρίου 2014) υιοθέτησε –μετά από γόνιμο και συναινετικό διάλογο- την πρόταση του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για το πλαίσιο των άμεσων αγωνιστικών διεκδικήσεων του κλάδου.

Η απόφαση έχει ως εξής:

Η κατάσταση στα ΜΜΕ δεν μπορεί παρά να περιγραφεί με τα μελανότερα χρώματα. Η επιβολή της ουσιαστικής κατάργησης των συλλογικών δικαιωμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και η μαζική φτωχοποίηση της κοινωνίας έχουν δημιουργήσει το τέλειο πλαίσιο για την επικράτηση πλήρους ασυδοσίας από τους εργοδότες. Με εκατοντάδες απολύσεις, λουκέτα, μειώσεις μισθών, απλήρωτες αποδοχές μηνών και εκτεταμένη γκρίζα και μαύρη εργασία ο κλάδος μας έχει δεχθεί τεράστια πλήγματα. Η κρατική καταστολή με την κατάργηση της ΕΡΤ και την υποκατάστασή της με ένα άμεσα ελεγχόμενο μόρφωμα κρατικής-κυβερνητικής προπαγάνδας. Σε αυτό το περιβάλλον περιορίζεται ασφυκτικά η λειτουργία της δημοσιογραφίας, ασκείται αφόρητος έλεγχος στην πληροφόρηση και ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες άσκησης ανεξάρτητης, ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να μας απασχολήσει αν θέλουμε να αποκτήσουμε στοιχειώδη αξιοπιστία απέναντι στους εκατοντάδες συναδέλφους που βρίσκονται άνεργοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, αλλά και στους δεκάδες νέους συναδέλφους που απασχολούνται στον κλάδο – κυρίως στα ηλεκτρονικά Μέσα – χωρίς κανένα από τα δικαιώματα που απολάμβανε μέχρι πριν ο κλάδος. Οι Ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους που δέχονται εργοδοτικές πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και να οργανώνουν την αντίστασή τους.(1) Χρειάζεται να δούμε αυτοκριτικά τη μέχρι τώρα δράση μας και να κάνουμε βήματα οικοδόμησης ενός νέου συνδικαλισμού που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ δεσμεύεται από το συνέδριο να προωθήσει άμεσα τη γενικευμένη αντεπίθεση του κλάδου, με ένα αγωνιστικό κάλεσμα, το οποίο μαζί με τα Δ.Σ. των Ενώσεων θα παλέψει να γίνει πλειοψηφικό μέσα από συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, αλλά και γενικές συνελεύσεις, γύρω από ένα σύνολο στόχων που να αγκαλιάζουν τους συναδέλφους όλων των κατηγοριών, με σαφές χρονοδιάγραμμα άμεσων κινητοποιήσεων. Αυτοί είναι:

Η υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης, με στιγματισμό και καταγγελία των παρεμβολών στη δημοσιογραφική εργασία, των προσπαθειών χειραγώγησης δημοσιογράφων και της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης ως εργαλείων μνημονιακής ή φασιστικής προπαγάνδας.

Η διεκδίκηση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο επίπεδο του 2009 με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα ΜΜΕ και σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη. Η υπεράσπιση συναδέλφων που δεν δέχονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Η οργανωμένη και συλλογική απόκρουση των ατομικών συμβάσεων, των μειώσεων μισθών και των απολύσεων. Η καταγγελία και η απόκρουση της επισφαλούς, κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, σε όλα τα ΜΜΕ.

Η διεκδίκηση οριστικής ρύθμισης του καθεστώτος των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, η σύνδεση τους με σταθερές θέσεις εργασίας.

Η πλήρης και ισότιμη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στο διαδίκτυο και συνολικά στα ΜΜΕ που δεν είναι μισθωτοί ή καλύπτονται σήμερα από άλλα Ταμεία. Η ένταξή τους στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ. Η άμεση ένταξή τους στις συνδικαλιστικές Ενώσεις του κλάδου και την ΠΟΕΣΥ.

Η προστασία των Ασφαλιστικών Ταμείων μας, η σταθερή διεκδίκηση από την κυβέρνηση της επιστροφής όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δημευτεί. Η διασφάλιση των πόρων, η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταγραφή και είσπραξη των οφειλομένων εισφορών, η καταγγελία όσων εισφοροδιαφεύγουν. Η διασφάλιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όλους τους δημοσιογράφους, χωρίς περικοπές σε δαπάνες για την υγεία. Η άμεση κάλυψη όλων των συναδέλφων, που έχουν μείνει ανασφάλιστοι λόγω της απώλειας της εργασίας τους. να πληρώσουν το κόστος για τα ελλείμματα των Ταμείων το κράτος και οι εργοδότες, που ευθύνονται για τα κουρέματα των αποθεματικών, τις απολύσεις και τη δραματική μείωση των εσόδων.

Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο που οδηγεί πρακτικά και θεσμικά στη δημιουργία ενός κλειστού κλαμπ επαγγελματιών και ενός επαγγελματικού Ταμείου.

Η ενεργή στήριξη των ανέργων και των υποαπασχολούμενων δημοσιογράφων, η ενεργοποίηση δομών αλληλεγγύης μέσα στις συνδικαλιστικές Ενώσεις.

Η καλλιέργεια της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ, η κοινή δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, ο συντονισμός των ενώσεων και ο στιγματισμός συντεχνιακών αντιλήψεων. Κατεύθυνσή μας είναι «ένας κλάδος, ένα ταμείο, ένα συνδικάτο».

Η κατάργηση όλου του αντεργατικού και αντικοινωνικού μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η σύγκρουση με τις επιλογές της τρόικας, των εργοδοτών και των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η ανάπτυξη κοινών αγώνων με όλους τους εργαζόμενους, η αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται από άλλους κλάδους, η ενεργή συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλους εργαζόμενους.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Αξιώνουμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Καταδικάζουμε το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ.

Στηρίζουμε τη συνέχιση του ελεύθερου προγράμματος, που εκπέμπει το ERTopen, η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακές ΕΡΑ.

Στηρίζουμε οικονομικά τα λειτουργικά έξοδα των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ.

Δρομολόγηση άμεσης, ονομαστικής, οικονομικής ενίσχυσης των όποιων εργαζομένων της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ (με καθορισμένο ποσό και σε σταθερή βάση), που συμμετέχουν ή σκοπεύουν να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα και στις περιφρουρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την περιφέρεια (ΕΡΑ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Διαβάστε επίσης:

O Δ.Κουμπιάς πρώτος στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ