MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού Οζκάν Γιοργκατζίογλου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα αλλά και η διερεύνηση της υπόθεσης των μεταναστών που διασώθηκαν ανοικτά της κατεχόμενης Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού Οζκάν Γιοργκατζίογλου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα αλλά και η διερεύνηση της υπόθεσης των μεταναστών που διασώθηκαν ανοικτά της κατεχόμενης Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο "Η αντίδραση ενός συνταξιούχου δικαστή", δίνει συνέχεια στα γεγονότα που σημειώθηκαν κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας την οποία πραγματοποίησε στα κατεχόμενα την ημέρα των εορτασμών για το ψευδοκράτος η Πρωτοβουλία για αντιρρησίες συνείδησης και γράφει ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ένας πρώην δικαστής, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι η "αστυνομία" με βία προσπαθεί να κλείσει το στόμα των νέων και να περιορίσει τις ελευθερίες τους. Ακόμα γράφει ότι συνεχίζει η Τουρκία την ένταση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να αναφέρει μετά από συνάντηση με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Οζκάν Γιοργκατζίογλου ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν μπορούν να αποκλειστούν από την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι ο Οζκάν Γιοργκατζίογλου για να επιλύσει τα προβλήματα με τους εσπεριδοκαλλιεργητές και τους πρώην εργαζομένους στις παράνομες τουρκοκυπριακές αερογραμμές έδωσε υποσχέσεις πολύ εύκολα χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα τις πραγματοποιήσει.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο "Κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει από τη Μεσόγειο", γράφει ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο "πρωθυπουργός", Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, συζητήθηκε το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νταβούτογλου είπε ότι το ερευνητικό σκάφος 'Μπαρμπαρός' θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει και στους Ε/κ και στους Τ/κ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία και το ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι, το "υπουργείο" παιδείας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες καθηγητών που υπάρχουν προέβη στην πρόσληψη 15 Τούρκων καθηγητών, οι οποίοι θα αναλάβουν αμέσως τα καθήκοντα τους. Γράφει ακόμα ότι χθες οι γυναίκες στα κατεχόμενα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, βγήκαν στους δρόμους με πανό στα οποίο αναγράφονταν συνθήματα όπως "η βία είναι παντού, το κράτος πού είναι;", "τέλος στη βία".

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο "Στο πόδι η Λεύκα", γράφει ότι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι κάτοικοι της κατεχόμενης Λεύκας μετά και την απόφαση των αρμοδίων ότι το νοσοκομείο 'Τσενγκίζ Τοπέλ" στην περιοχή θα κλείσει και η περιοχή θα εξυπηρετείται από νοσοκομείο στην κατεχόμενη Μόρφου. Γράφει ακόμα ότι, ικανοποιημένος αναχώρησε από την Άγκυρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκατζίογλου αφού ο Τούρκος Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του έδωσε το μήνυμα στήριξης προς τα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Ρώσος Πρέσβης Stanislav Osadchiy είπε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι οι διαπραγματεύσεις χωρίς όμως εξωτερικές παρεμβάσεις.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο "Γελοία η κατάσταση στον τομέα του τουρισμού", αναφέρεται σε δηλώσεις του "υφυπουργού" τουρισμού των κατεχομένων Σαχάπ Ασίκογλου, ο οποίος ότι η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της προώθησης του τουρισμού στα κατεχόμενα είναι γελοία αφού το κονδύλι που δόθηκε για την εκστρατεία είναι 17 εκατ. τουρκικές λίρες (έξι εκατ. ευρώ) ενώ κατηγόρησε την "κυβέρνηση" ότι δεν έχει πολιτική στρατηγική στο θέμα του τουρισμού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όραμα. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), κατά την οποία γυναικείες οργανώσεις με πανό φώναζαν συνθήματα καταδικάζοντας τη βία κατά των γυναικών. Αναφέρεται ακόμα στις επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τους ηγέτες τ/κ κομμάτων, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει υποβάλει άλλη πρόταση για την επανέναρξη των συνομιλιών και ότι τον τρόπο για να γίνει αυτό πρέπει να τον βρουν οι δύο πλευρές.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο "Ο καπετάνιος ήταν μεταξύ των μεταναστών", γράφει ότι ο καπετάνιος του πλοιαρίου που μετέφερε παράνομα μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν από τις "αρχές" των κατεχομένων, παρουσιάστηκε ως ένας από τους μετανάστες χωρίς να δώσει τα πραγματικά του στοιχεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο καπετάνιος εντοπίστηκε αργότερα από εκπρόσωπο της εταιρείας στην οποία ήταν εγγεγραμμένο το πλοιάριο Haj Zaher αλλά η σύλληψη του έγινε μετά τη μεταφορά των μεταναστών στην Τουρκία. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στη συνάντηση του Οζκάν Γιοργκατζίογλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την οποία συζητήθηκε εκτενώς το Κυπριακό και το θέμα των υδρογονανθράκων και συμφωνήθηκε η υπογραφή συμφωνιών σε διάφορους τομείς. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην εκδήλωση των γυναικείων οργανώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και γράφει ότι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στην κατεχόμενη Λευκωσία όσο και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις