MEDIA

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού τύπου (2/1/2015)

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού τύπου (2/1/2015)

Με διαφορετικά πρωτοσέλιδα οι τ/κ εφημερίδες αναδεικνύουν σήμερα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, όπως ο αριθμός των όπλων, η οικονομία και η γνωστή φωτογραφία των παιδιών που εντοπίστηκαν σκοτωμένα στην μπανιέρα το 1963 και έγιναν σύμβολο προπαγάνδας με τον ισχυρισμό για σφαγές από Ε/κ.

Αναφορά γίνεται επίσης στο θάνατο του πρώτου "πρωθυπουργού" του αυτοανακηρυχθέντος "τ/κ ομόσπονδου κρατιδίου", στη γέννηση των πρώτων παιδιών του 2015 και την υποδοχή του νέου χρόνου.

Η εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική) με τίτλο "Μπάνιο χωρίς αίμα" αναφέρεται στη φωτογραφία των Τ/κ παιδιών που βρέθηκαν σκοτωμένα μέσα στην μπανιέρα και γράφει για μυστικά που αφορούν το περιστατικό και πρόκειται να φωτιστούν. Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά το Δεκέμβριο του 1963, σημειώνει, έγινε σύμβολο προπαγάνδας και λεγόταν μέχρι σήμερα ότι το έγκλημα έγινε μέσα στην μπανιέρα, ενώ αίμα στην μπανιέρα δεν υπήρχε και δημοσιεύει μια μεγάλη σχετική φωτογραφία με την μπανιέρα άδεια χωρίς αίματα. Ο μπαμπάς των παιδιών, προσθέτει, είχε πει ότι είχε πλύνει μόνος του τα παιδιά του και κανένα δεν είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, με την "Αφρίκα" να διερωτάται γιατί τόσο καιρό λέγεται το αντίθετο. Αλλού γράφει ότι πέθανε ο Οσμάν Νεζάτ Κονούκ που έπασχε από καρκίνο. (Ο Κονούκ διατέλεσε πρώτος "πρωθυπουργός" του "τ/κ ομόσπονδου κρατιδίου" που είχε αυτοανακηρυχθεί το 1976 και στην ίδια θέση το 1983 μετά την παράνομη ανακήρυξη της "ΤΔΒΚ").

Η εφημερίδα "Κίπρις" (Κύπρος) με τίτλο "Είμαστε πλούσιοι σε όπλα" γράφει ότι σε συνολικό πληθυσμό 290.000 στα κατεχόμενα, αντιστοιχεί ένα όπλο για κάθε έναν στους έξι και σύμφωνα με τα στοιχεία του "υπουργείου" εσωτερικών καταγεγραμμένα υπάρχουν 49.142 όπλα. Αλλού γράφει ότι τα πρώτα μωρά του 2015 γεννήθηκαν στη Λευκωσία και πρόκειται για ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στις 8.10 το πρωί και στις 9.45 ακολούθησε ένα αγοράκι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νέα σχέδια έχουν ετοιμασθεί για περιοχές της κατεχόμενης Λευκωσίας που θα την οδηγήσουν να γίνει μια νέα πόλη.

Η εφημερίδα "Χαβαντίς" (Είδηση) με τίτλο "Ο διχασμός προκαλεί ζημιά" γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, σε συνέντευξη του στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" είπε ότι με την επίτευξη λύσης θα υπάρξουν απίστευτα οφέλη, ενώ σε περίπτωση μη λύσης η πιθανότητα μιας οικονομίας που θα βασίζεται στο πετρέλαιο και το αέριο δεν φαίνεται δυνατή.

Η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" (Φωνή του λαού) με τίτλο το ψευδοκράτος "παίρνει προσωρινά μέτρα, οι Ε/κ διαρθρωτικά" συγκρίνει τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα μέτρα που λαμβάνει η "κυβέρνηση" στα κατεχόμενα για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, καθώς οι πόροι από την Τουρκία για τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους έχουν τελειώσει. Αλλού γράφει ότι οι κλέφτες δεν σταμάτησαν ούτε τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς και αναφέρει ότι θύμα ληστών έπεσε το σπίτι του γενικού διευθυντή της εφημερίδας, η διάρρηξη του οποίου σημειώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πώς υποδέχθηκε ο κόσμος το 2015 και δημοσιεύει φωτογραφία από την Ολλανδία, όπου πλήθος κόσμου, παρά το κρύο, μπήκε στη θάλασσα για να υποδεχθεί τον νέο χρόνο.

Σχετικές ειδήσεις