MEDIA

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου (27/2/2015)

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου (27/2/2015)

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ειρήνη και Δημοκρατική Ανάπτυξη για τις δύο κοινότητες, η κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στις προεκλογικές αφίσες υποψηφίων βουλευτών του ΑΚΡ στην Τουρκία, το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ στο τέλος του χρόνου κ.ά.

Η εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική) με τίτλο "Απάτη με πιστωτικές κάρτες" γράφει ότι η "αστυνομία" ανακάλυψε πως ιδιοκτήτης καταστήματος που χρησιμοποιούσε μηχάνημα για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες είχε αντιγράψει τις πληροφορίες καρτών 26 πελατών του και είχε κάνει ανάληψη από ΑΤΜ στο εξωτερικό ποσού 12.000 ΤΛ (4285 ευρώ). Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία πρόσωπα. Αλλού δημοσιεύει διαφημιστικές αφίσες υποψηφίων Βουλευτών στην Τουρκία με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και σχολιάζει ότι κατέρχονται με στολές της οθωμανικής αυτοκρατορίας όχι σε μια χώρα που διοικείται με δημοκρατικότητα, αλλά σαν να πρόκειται για μια μοναρχία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης για ακόμη μια φορά επέρριψε την ευθύνη (για το Κυπριακό) στους Κύπριους και αναφέρεται στα ευρήματα του Δείκτη για την Κοινωνική Συνοχή και Συμφιλίωση (SCORE index) από την έρευνα που διενεργήθηκε από το Κέντρο για τη Βιώσιμη Ειρήνη και Δημοκρατική Ανάπτυξη (SeeD) σε συνεργασία με το UNDP-ACT.

Με τίτλο "Κρίση εμπιστοσύνης" η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" (Φωνή του λαού) γράφει για τρανταχτά ευρήματα έρευνας του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ειρήνη και Δημοκρατική Ανάπτυξη που δείχνουν ότι οι δύο κοινότητες απομακρύνονται μεταξύ τους και η ποιότητα επαφής με τους Ε/κ κατά την περίοδο 2013-2014 έχει σημειώσει μείωση. Αλλού γράφει ότι ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Εθνικής Ενότητας στο εκλογικό συνέδριο που θα γίνει τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Ρωσία επιμήκυνε τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου 2,5 δις ευρώ που είχε δώσει στην Κύπρο με έναρξη αποπληρωμής το 2018 και μείωσε το επιτόκιο δανεισμού από 4,5 σε 2,5%.

Η εφημερίδα "Χαβαντίς" (Είδηση) με τίτλο "Λευκωσία ο παράδεισος του εγκλήματος" αναφέρεται στις αποφάσεις του "κακουργιοδικείου" Λευκωσίας τους τελευταίους 6 μήνες που ανέρχονται σε 243 εκ των οποίων οι πλείστες αφορούν υποθέσεις ναρκωτικών και παρατηρεί αύξηση του σοβαρού εγκλήματος. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο προειδοποίησε τους Κύπριους ότι πρέπει να διαλέξουν τον δρόμο τους και η έρευνα του SeeD έδειξε πως η Κύπρος βρίσκεται σε σημείο καμπής και υπάρχει ανάγκη επίδειξης θάρρους στο νησί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη ενός Σύρου πρόσφυγα που χρησιμοποίησε άλλη ταυτότητα για να περάσει από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και στη συνέχεια προσπάθησε να ταξιδέψει από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου όπου εντοπίστηκε.

Η εφημερίδα "Κίπρις" (Κύπρος) με τίτλο "Οι δύο πλευρές απομακρύνονται η μια από την άλλη" αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Κέντρο για τη Βιώσιμη Ειρήνη και Δημοκρατική Ανάπτυξη (SeeD) και παρουσιάστηκαν χθες στο Σπίτι της Συνεργασίας στην Λευκωσία, σύμφωνα με τα οποία η ποιότητα επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει σημειώσει σημαντική μείωση το 2013 και το 2014. Αλλού γράφει ότι οι κατασκευές μπετόν που βοηθούν στον εξαερισμό των σωλήνων του νερού, οι οποίες τοποθετήθηκαν στην άκρη των δρόμων, είναι η αιτία πολλών ατυχημάτων αφού γύρω γύρω δεν υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο "υπουργός" εξωτερικών σε συνάντηση του με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ομμάν ζήτησε όπως γίνουν βήματα για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ.

Με τίτλο "Η υγεία του ανθρώπου ισούται με οκτώ τουρκικές λίρες" η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" (Νέα Τάξη) γράφει ότι δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα όσον αφορά την ασφάλεια υγείας στους εργασιακούς χώρους, ενώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σύμφωνα με το "νόμο" περί "δήμων" είναι μόνο οκτώ τουρκικές λίρες (περίπου τρία ευρώ). Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι οι οποίοι κατηγορούνται για αντιγραφή των πιστωτικών καρτών 26 προσώπων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επίσκεψη πραγματοποίησε η "υποψήφια" για τις "προεδρικές εκλογές" Σιμπέλ Σιμπέρ στο "ίδρυμα πρόληψης κοινωνικών κινδύνων" και την "κίνηση διαφωτισμού του αύριο", όπου είπε ότι μετά τις 19 του Απρίλη θα "πάρουμε πίσω όλα αυτά που έχουμε χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια", ενώ σημείωσε ακόμη ότι θα δώσουν νέες λύσεις στα παλιά προβλήματα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις