MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (16/4/2015)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (16/4/2015)

Η νόσος των τρελών αγελάδων και ο ύποπτος θάνατος 58χρονης απασχολούν κυρίως τον σημερινό τ/κ Τύπο μαζί με την ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας.

Η προεκλογική κινητικότητα συνεχίζεται με δηλώσεις και συγκεντρώσεις υποψηφίων, ενώ και ο σεισμός στην Πάφο, μαζί με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την αρμενική γενοκτονία, είναι επίσης θέματα που προβάλλονται στις εφημερίδες.

Η εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική) με τίτλο "Το αποκορύφωμα" γράφει ότι η συντεχνία των "δημοσίων" υπαλλήλων KAMU – SEN προχώρησε σε αγωγή στο "δικαστήριο" εξ ονόματος του Ετζεβίτ Ακτάς, ενός πρεσβύτερου υπαλλήλου, τον οποίο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα απομάκρυνε από τα καθήκοντά του επειδή εναντιώθηκε στην παράνομη καταγραφή ταυτότητας στο "τμήμα" καταγραφής πληθυσμού. Αλλού γράφει για τον πρώτο θάνατο από την νόσο των τρελών αγελάδων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Κύπρος ταρακουνήθηκε από σεισμό 5,3 Ρίχτερ.

Με τίτλο "Μην καταναλώνετε μισοψημένο κρέας" η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" (Φωνή του λαού) αναφέρεται στον θάνατο του πρώτου ασθενή από την νόσο των τρελών αγελάδων και προβάλει την ανακοίνωση του "υπουργού" γεωργίας ότι δεν εντοπίστηκαν κρούσματα σε ζώα στα κατεχόμενα και το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί. Αλλού γράφει ότι γιορτάστηκαν με εκδηλώσεις η 59η επέτειος από την επίδοση του τμήματος βακουφίων στους Τ/κ κατά την αγγλική αποικιοκρατία και τα 444 χρόνια από την ίδρυση του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Σιμπέλ Σίμπερ δήλωσε πως εάν ήταν αυτή στο τραπέζι των συνομιλιών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έφευγε.

Η εφημερίδα "Χαβαντίς" (Είδηση) με τίτλο "Πανικός τρελών αγελάδων" γράφει ότι οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι δεν χρειάζεται ο πανικός καθώς η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλού αναφέρει ότι ο Ντερβίς Έρογλου χθες βράδυ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ότι είναι υποψήφιος για να τελειώσουμε με το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει μικρό λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικούς ανατράπηκε και σύρθηκε στο δρόμο της Αχερίτου με αποτέλεσμα 1 επιβάτες να τραυματιστούν ελαφρά.

Με τίτλο "Το συνάλλαγμα ξεπέρασε τα όρια" η εφημερίδα "Κίπρις" (Κύπρος) αναφέρεται στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της τουρκικής λίρας που το νόμισμα το οποίο έναντι του δολαρίου έχασε την μεγαλύτερη αξία εντός Απριλίου ενώ την ίδια ώρα η στερλίνα αντιστοιχεί σε 4 ΤΛ. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου για την αρμένικη γενοκτονία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι την Πρωτομαγιά θα γίνει δικοινοτική εκδήλωση με την συμμετοχή συντεχνιών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και από τις δύο πλευρές.

Η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" (Νέα τάξη) με τίτλο "Μείνετε μακριά από το ωμό κρέας" αναφέρει στον θάνατο της 58χρονης Φατίς Ουλάς μάλλον από την νόσο των τρελών αγελάδων και τον καθ ησυχασμό των υπευθύνων ότι δεν υπάρχει στα ζώα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις στελεχών του ΚΕΕ και του ΔΚ με κοινό μήνυμα ότι θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση για τον Ντερβίς Έρογλου η ψηφοφορία της Κυριακής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το συνάλλαγμα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις